CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, December 28, 2014

HARI KURANG BERNASIB BAIK..

Assalamualaikum..

Long time no see kan? Even time cuti sekolah, stil takde masa nak menaip entri.

Lagi lebih kurang seminggu cuti sekolah bakal berakhir, bukan budak2 sekolah je yang nak prepare barang nak gi sekolah, cikgu2 pom menyebok jugak nak bula bekerja.

Alkisahnye, ai ajak en. Ijie gi syoping barang ai. Bajet nak cari baju dan kasut. On the same time nak cari barang wawa yang belum cukup untuk antar umah nek ani (pengasuh wawa. Ai panggil cik ani, tapi wawa panggil nek ani la kan..)

Misi mencari bermula di MP @ Mahkota Perade. Barang wawa dah jumpa kat parkson. Masalah bila mata ai tak berkenan kat semua kedai kasut dalam MP tersebut.

Time nak bayar parking, en.ijie dah pi beratur nak bayar. Ai cakap ngan dia yang ai nak bawak wawa gi tengok2 tam (adik ai) keje kat  kfc.

Mungkin en.ijie tak perasan kot yang ai cakap ngan dia pasal nak bawak wawa. Bila en.ijie sampai kat ai, dia dah merungut "awak pegi mana? Wat malu je
. Duit parking tak cukup. Tengok2 awak takde. Wat malu kat orang je!". "Kan dh cakap tadi nak bawak wawa g tengok tam..". Bila tengok muka en.ijie dah berubah semacam je, ai malas nak cakap banyak sangat. Kang ada je salah ey. First unlucky day detacted!!

Lepas kene 'marah' kat mp tadi, kami 3 beranak terus ke malim. Suasana dalam cik sona sunyi seketika. Nak cakap, takut salah cakap. Kang tak kene gaya, sume benda salah..

Gi malim cari kipas siling. Adik Bing @ adik ipar ai suruh beli nak pasang dalam bilik dia. En. Ijie turun kete n tak sampai 5 minit masuk semula dengan kipas. Sah! Mud belom okey!

Dari malim, terus ke Tesco Peringgit. Sambung misi mencari baju n kasut keje. Target kat First Lady. Pas pusing2 , tak berkenan jugak mata ni. Hai la mata. Awat la ai tengok patung kat 1st lady 2 pakai cantik je terletak kat badan kau. Bila tengok kat tmpat gantung baju tu, sikit ai tak berkenan. Akhirnya misi mencari baju n kasut keje digugurkan serta merta. 2nd unlucky of the day detacted!!

Oleh sebab mau memujuk hati en.ijie yang berduka lara, ai ajak dia g makan kat kfc kat tesco tu. Aik, awat tadi tak makan kat kfc mp? Alasan en. Ijie, t dak adik kene kemas ape yang kitorang makan. Bukan boleh ajak dia makan sekali. Betol jugak 2. Lamaranku diterima..

en. Ijie dok beratur kat kaunter sementara ai pegang cik wawa yang macam ulat bulu tu.. Ai pesan snack plate je while en.ijie pesan kombo xmeal yang ada ayam seketoi n beger pe nama ey ai lupa plak.

En. Ijie bawak dulang yang ada ayam je. N ada tag no.25 plak. Means burger dia on hold dulu.. Sesambil makan ayam, dok tunggu burger tak sampai2. Ai yang santap 2 ketoi ayam pon siap dah, berger masih tak sampai. Oh yer, zinger burger nama ey. Dah hengat dah. Hoho. En.ijie dah stat geleng kepala. Dari riak wajah, masih boleh ditahan lagi marahnya kot. Ada la dalam 20 ke 25 minit dok tunggu burger sampai. 3rd unlucky of the day found!!

Burger sampai je, en.ijie teruskan makan. Tapi separuh jalan je. Alasan sudah kenyang. Mungkin hilang selera makan atau dah kenyang makan masa dok tunggu burger tergolek depan mata..

Way nak balik umah, en. Ijie singgah jap Bank Islam kat Taman Cempaka yang berdepan dengan tesco tu. While nak cari park, mak ngah en.ijie kol. Tanya ada kat mana cz pak ngah bagitau yang ayah tak masuk keje lagi n kol ayah tak dapat.. Then en.ijie bgtau nanti dia akan conformkan semula cz ktorakg ada kat luar.

En.ijie terus ke bank islam. Kengkonon nak transfer duit masuk tabung haji.. Kurang seminit kendian, en. Ijie masuk semula dalam kete. Dia merungut "atm tak boleh guna pulak.." Hokey no.4 unlucky for today.. Terus balik seri minyak..

Sampai je umah, macam janji2 plak tengok bing ngn ibu n kengkawan dia ngah punggah barang dari kereta masuk ke dalam umah. Dari beg plastik macam baru balik dari tesco. Jugak. Haihh!!

En. Ijie ngah angkat barang dari cik sona, ibu bunyik suh dia g tengok ayah kat kilang sama ada dah sampai tempat keje ke belom. Upenye telepon ayah tertinggal kat umah.

Ape lagi, merungut lagi la en. Ijie ai ni.. "Tadi masa balik melaka tak nak plak singgah kilang! (Diorang kan bru balik melaka jugak..) ni dah sampai umah baru bagi tau!!" kalau dari melaka, kilang tempat FIL ai keje memang 1way balik ke rumah.. Dah meletop lagi laki ai ni.. "Kang lepas maghrib along g!" Okey, ai diam je bila anak beranak ni berbicara. Tak tau mana satu ai nak sokong.. No.5 found!

Lepas en. Ijie balik je dari jengah FIL yang okey2 je kat kilang, dia terus selubong atas katil tanda protes..

Hokey, ai ada banyak keje nak kene setel. Iron baju keje en.ijie, baju keje ai coz nak stat miting minggu ni, basuh n sidai baju, nak masak stok makan cik wawa cha lagi, dengan en. Ijie yang dok wat demo, how come ai nak wat keje?? Cik wawa cha plak tak boleh tak tengok muka mama ey yang kiut ni. Mau melalak aje..

Sementara MIL pegang wawa, sempat jugak ai iron baju sambil basuh n tinggalkan baju dalam mesen. Then misi tidokan wawa.. Once wawa dah tdo, dengan pantas ai ke dapur, nak kupas baby carrot untuk direbus. Nak wat makan puri untuk wawa bawak bekal umah nek ani dia esok.

Tengah karot sedang direbus, sempat jugak sidai baju wawa. Sesambil tengok dah empuk ke belum karot 2, en. Ijie kua bilik jerit bgtau yang wawa dah bangun.. Berlari ai dapatkan wawa. Sian plak tido dalam protes en.ijie terganggu. Hokey no.6 la kan unlucky of the day..

Lepas dapat tidorkan wawa, ai sambung semula proses wat puri. Dok blend plak pas dah empuk. Once again en.ijie kua bgtau wawa bangun lagi. Hokey dik non, nak kira ni no.7 ke tak payah? Kira lumpsum je la kan dalam point tido en.ijie  kene ganggu kan..

Tidoq lagi anak ai.. Dengan pantas menghabiskan blend karot yang payah plak nak hancur. Asyik tersekat je. Pas blend, nak kene tapis plak. Bagi betul2 piau halus n lembut gitu..

alhamdulillah, semua keje setel sebelum cik wawa bangun lagi. Kang tak memasal ai kene hempuk bantal dengan en.ijie anak dok ganggu dia ngah protes..

hikhikhik..

Masuk bilik tengok en.ijie tido ngan tekup muka ngan bantal. Tido merekot ala2 udang rimau gitu dengan berlatitut n longitut yang berlawanan dengan ai. So kena faham2 sendiri la makna dia ape. Bila tiada respon segala 'gosokkan' daripada ai. Hampa kejap.

Oii!! Oii. Cukup cerita sampai kat sini.

papehal pon, ai ada kat sisi u sepanjang masa. *wekk!! Muntah hijau kejap.

A kiss for little princess, and kisses 4 my king..

Good nite buddy!~

Monday, December 1, 2014

KISAH ANAK BERANAK 01..

Assalamualaikum. Hye reader! (hado ke?) kali ni, tajuk entry laen cket. Nak wat ala2 cerita bersambung la kengkononnye. 01 bermaksud episod 1. N insyaallah akan ada episod2 seterusnya.

This time, ai nak cerita tentang pengalaman hampir 6 bulan bergelar "mama". Pengalaman ciput je kot. Sesajer nak share.

6 bulan bergelar mama.. Hmm.. So far, syukur alhamdulillah, Wawa tak banyak meragam (kot!). Kesihatan ok..

Ape yang laen cket adalah wawa ada ekzema.. Ala2 penyakit kulit cket. Ni kes kenan mama dia la ni kot. Al maklumlah, makin dekat due nak bersalin, makin teruk ai kena sakit kulit. Macam kena campak pon ada gak. Kulit jadi merah, gatal2 n membengkak. Terutama kat kaki, perut n tangan.

Wawa tak boleh minum susu lembu! Masa awal2 kelahiran dia, try bagi susu lembu disamping susu badan. Akhirnya naik ruam2 kat pipi. Sian. Sampai pecah2 kulit dia. Bawak gi jumpa doc, DOc cakap alahan susu daripada haiwan n kene tukar ke susu yang berasaskan soya.
Kesan ruam2 kat muka dia plak doc cakap ada ekzema.. Kulit dia mudah kering, Ruam n gatal2.. Sian anak mama.. Tak boleh panas cket, mulalah menggaru sana sini. Tak selesa agaknya. 

Masa ai bekerja, Ai antar wawa kat umah pengasuh. Tapi pengasuh ai ni tak jaga wawa time hujung minggu n cuti sekolah atau atas budi bicara (cewah!). Ye la, dia pon nak bercuti jugak ye dak?

So, bila berdua aje ngan wawa, nak2  kat umah ni, macam2 pengalaman ai dapat. Kelam kabut pon ada gak. Dapat lak wawa sekarang tak leh tinggalkan dia sensorang. Nak jugak tengok muka mama dia yang cun melecun (ehh?) ni jugak ha.. Maka, segalanya perlu dibuat terutama time cuti macam ni. Antaranya:
~ mandi ala kadar. Tu pon bila wawa tidor. Time mandi la terdengar2 Suara wawa menyanyi. Bila keluar bilik air, rupanya wawa cket tak gerak dari tempat tidur dia.
 ~ tahan nak terbe*ak selagi mampu. Nak2 time dia tengah bf. Peh, Seksa zahir batin nakk.. Kalau wawa lepas je n dia terus tertidor, mencecet mama dia lari ke toilet tanpa sesiapa yang tau. (opkos ler, dh tinggal berdua kan?)
~ kalau boleh nak wawa tidor je sepanjang masa. Kalau boleh la. Masalahnye, nak ke dak wawa tu?? Nak tak nak kena la layankan je pari2 Kecik ni kan..
~ make sure tiada gangguan selama wawa tidur. Ye la, kan nak suruh wawa tidur lama. Tv tak boleh bukak kuat2, nak bersin pun, muka kene tekup dengan bantal.

 Tu la antara pengalaman ai. Next time kite cite laen plak ye. Da~









Sunday, November 23, 2014

KALAU DAH TERTULIS..

AWAS! Entri agak panjang dan beremosi bakal anda baca..
.
.
.
.
Hari sabtu lepas, ai ada ke majlis persandingan kawan seform six ai.. Ai ekceli berkira-kira jugak nak gi umah dia ni. Tapi bila difikirkan balik and dithrowback, dia n kembar dia ada datang majlis ai dulu..

Bukan tak nak pegi, tapi dengan a few reasons which is:
- kampung PT!!! (short form nama kampung tersebut). Kenapa pulak dengan kampung PT?(sila check next point~)
- kampung ex- ai!!
- mesti terjumpa family mertua tak jadi nanti coz setahu ai memang "makcik" adalah kendarat kampung. And, kampung tu bukanlah sebesar kampung baru KL tu ha. Cenonet je kampung dia..
- susah nak park kereta coz kat kampung tersebut, jalan ada 1 lorong aje.

Lepas ditimbang tara kilo dan kati dan setelah mendapat persetujuan dan keizinan daripada my encik ijie, ai pun bertekad nak gi majlis kawan ai tu bertemankan mak ai dan cik wawa tecit tu. Ai ajak adik ai, dia takmo plak..

Sampai di kampung yang dituju, mencari parking yang agak mencabar cket, menapak beberapa puluh langkah menuju ke umah pengantin..

Mata perlu dibuka seluasnya untuk memandang setiap ruang dan peluang akan agenda yang tidak diingini berlaku..

Sampai dihalaman rumah pengantin, kami 3beranak terus menonong masuk ke rumah pengantin. Ai jumpa pengantin sekejap, bagi apa yang patut then terus ke bawah khemah untuk mengambil lauk.

Masa nak cari seat, kene cari port yang strategik. Bukan ape, cik wawa tak boleh dengar sound dj yang over kuat. Nanti cik wawa terkejut-terkejut and tak boleh duduk diam disebabkan pencemaran bunyi tersebut. Then jumpa la seat yg agak okey. Tapi khemah takde kipas plak. Kipas ada tapi tak on, malah lampu mentol plak menyala di siang hari! Ah, lantak lah. Nak makan je kot..

Baru je nak menarik kerusi untuk duduk, ai terpandang 1wajah.. "Makcik" merangkap mak mertua tak jadi!!! (jengjengjeng!!!!~~~~)

Takkan nak menyombong diri lak kan, ai salam dia tanya khabar and kenalkan mak and anak ai...

Ada nampak perubahan pada wajah dia.. Ai tak boleh nak tafsirkan. Wajah penyesalankah? Marahkah? Sedihkah? Gembirakah? Seriusly, ai tak dapat tafsir..

Dia mintak dukung cik wawa. Mungkin dia tengok ai dengan mak ai nak makan and susah nak pegang cik wawa.. Sempat dia tanya 'mana laki ko?'. Incik ijie tak dapat datang coz dia keje hari sabtu..

Makcik terus bawak cik wawa ke khemah lagi 1. Ai tengok ada adik ex- kat situ. Sempat pulak makcik amik gambar dengan cik wawa. Motif? Ai tak tau. Sila jangan tanya. Then, dia jumpa orang2 kampung lain, ada cite2 cket. Ai tak tau ape yang makcik cakap pasal anak ai dan mungkin pasal ai jugak! Dengan pakcik (ayah ex-) pun dia ada tunjukkan si wawa. Ai tengok tu semua dari jauh... Sambil makan.

Wawa dah stat merengek dan gelisah pada tangan makcik. Panas mungkin. Sepanas cerita lama kami..

Bila tengok ai seakan selesai makan yang tak berapa dengan tekak ai disebabkan risau agenda akan datang, makcik serahkan wawa pada ai. Dia tarik kerusi sebelah ai and duduk. Seperti mahu berborak..

Bual-Bual kosong, tetiba makcik bukak cite lama. Ai hagak dah!!

"korang dulu putus kenapa?,"..
"Makcik, panjang cerita dia. Lagipun cerita lama.."
"yela, kau pun dah ada hidup sendiri.."
"nak buat  macam mana lagi, dah takde jodoh.."
"makcik dengar kau yang tak setia..(sambil gelak palsu!)" (ai perasan perubahan wajah dia)

Bila makcik bukak cerita pasal kesetiaan ni ai hangen jugak. Nak aje ai cerita dari a-z..

"makcik, ni cerita lama la.. Benda dah jadi.."
"ye, makcik faham.. Dia ramai kawan-kawan, kau pun ramai kawan-kawan, mesti ada yang jeles.."
"betul tu makcik.. Dah la makcik, tu semua cerita lama.."

mak plak menyampuk..
"dak P bile lagi?
"entah la.. Bunyik-Bunyik pon takde. Senyap je.. Ni semua sebab kau lah!!" (tegas and menekan je bunyi dia sambil tepuk bahu ai!)

agenda ketawa tersirat berlaku di antara makcik and mak ai. Ai? Hanya mampu MENYENTAP!!

"takde lah nadiah.. Makcik gurau2 je.."

ai nampak makcik kesat air mata sambil ketawa buat-buat..

Ai faham apa yang cuba disampaikan. Ada bau2 menyalahkan ai kat situ. Ai tak tau ape mimik muka ai that time tapi memang ai sangat menyentap..

Makcik, makcik mungkin dengar cerita dari 1 pihak aje..

hasil dari sumber stalker ai, ape yang ai tau, ex ada jugak awek2 lepas clash dengan ai ape.. Yang latest ai stalk awek ex macam bukan calang2 orangnya. And ada cite2 bakal bertunang lagi tu. Watde la kan.. Oh ye, ai stalk bukan ape, just nak tau cerita kengkawan lama ai aje and no else. Fullstop. Cuma secara sulit n bukan terang terangan..

tu yang makcik cakap takde "bunyi2" dan cuba salahkan ai disebabkan ex tak ada "bunyi2?" its not fair la makcik!

lepas borak2 kosong, ai ajak mak ai segera angkat bontot! Lagi lama ai kat situ, macam2 boleh jadi. And ai taknak dapat dosa kering. Cukup ai masih ada rasa hormat kat makcik. Tak pernah berubah rasa tu kat makcik walaupun ai dengan ex tak macam dulu..

sebelum balik, ai salam n cium dia..

"makcik, dah2 la ek. Tu semua cerita lama.. Kitorang takde jodoh.."
"ye, makcik tau. Cerita lama.. So, kosong2 la yek.."

ai tau, hati makcik cakap tak seperti dimulut..

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ai tak tau apa nak ngomen pasal kejadian tersebut. Pada ai, cerita lama kami sudah lama tertanam.. Hanya tinggal kenangan. Dah tak payah nak pening kepala cerita pasal 3,4 tahun lepas..

sekarang masing2 ada life sendiri. Ai dengan keluarga ai. Dia dengan karier yang dia idam2kan sejak dari dulu, so ape lagi mau??

bukan dulu kami tak cuba perbaiki hubungan kami, siap ada "expired date" lagi, tapi kalau dah tertulis yang kami bukan untuk satu sama lain, apa lagi yang mampu kami lakukan??

its about qada' dan qadar.. Apa yang selalu ai sebut 'Past is past. Life must go on..'

saya sayang keluarga kecil saya dan akan sayang dan sentiasa sayang mereka.. Terimalah hakikat walau hakikat itu pahit..

dan pada masa ini, masih teringat kata2 makcik sepanjang pertemuan singkat kami..

*entri ini ditaip pada hari sabtu, 22 nov 2014, 1124pm. Entri dipublish lewat disebabkan kekangan sambungan jalur lebar~

Friday, November 21, 2014

TAHNIAH..

Salam pagi Jumahat~

 pepagi ni macam takde soul aje nak wat entri..
 tapi, disebabkan it's a good news, maka ai taip jugak entri ni.

 before this, ai ada citer ai antar anak2 ai gi latihan tarian.

 pagi tadi ai dapat result Karnival Kesenian Pendidikan Khas Peringkat Kebangsaan.

 disebabkan ketiadaan mood, maka uolls tengok je la sendiri resultnye ye..



sedikit nota kaki- TAHNIAH buat 2 orang pelajar ai iaitu NAZLIA ABDULLAH & MOHD AZRAAZIZI ABDULLAH.(Diorang ni bukan  adik beradik ye~). Walaupun just dapat no.2, tapi berbaloi la jugak dengan usaha yang dberikan untuk peringkat kebangsaan ni ye.


 sekian. Cerita dipagi jum'at~



Tuesday, November 18, 2014

SI RATU SELFIE..

Hari ni ai nak cite pasal anak dara ai sorang. Sape lagi, Si najwa la. Anak baru sorang deknon... Al kesahnye, ai dapat anak yang suke selpie. Ampang gemau dia bak kate orang melake ler.

Dia bukan ape, dia suka bila dapat tengok muka sendiri kat skrin telepon tangan ai. Dapat lak, telepon ai ni berskrin besau walaupon yang murah je nakk.

Meh tengok gelagat dak wawa depan kamera..


Lets cekidaut~

Her smile :)

Guess what??

with my lovely momma

eh, ni bukan anak ai. Tp my niece. Umor sebulan tua dr wawa.

Hokey, gambar yang akhir macam lari tajuk entry.

Kbaii!










Monday, November 17, 2014

SELAMAT PAGI..

Selamat pagi Malaysia!!


 Mulakan hari anda dengan senyuman..


 Semoga hari kalian diberkati dan dimurahkan rezeki OlehNya.


 P/s: Sedikit gambar yang diketik oleh ai semasa memandu ke sekolah. Don't try this while driving ye :)