CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, January 1, 2014

KESEIMBANGAN 2013..

Entri pertama di tahun baru yang ditaip pada malam penghujung tahun. Kenapa? Sebab plug streamyx sudah bercerai dengan punca kuasa di malam hari dek tuan rumah tidor awal kerana masalah kesihatan...

2013... Bakal berlalu (waktu entri ini ditaip pada jam 1030pm) dan akan meninggalkan kita dan bertemu dengan masa depan 2014.. Macam-macam ai dah tempuh sepanjang 365 hari tersebut.. Kalau ditimbang tara seakan-akan lebih berat kepada kemasaman berbanding kemanisan tahun 2013.

Tapi, tak dinafikan, 2013 juga turut menyelitkan nikmat kemanisan dalam hidup. Alhamdulillah, syukur ya Allah!!

Awal tahun 2013 menjadikan ai sorang wanita yang tabah! #TakBolehBlah! Banyak berendam air mata. Memang ai ngaku yang ai rasa kepayahan, keperitan hidup memperjuangkan hak dan cinta! #SekaliLagiTakBolehBlah! Namun, banyak mengajar ai erti hidup dipenggal ke-2 tahun 2013.

Alhamdulillah, syukur skali lagi kerana tahun '13 ni telah menyatukan ai dengan en.ijie pada 06 September 2013. Oktober dengan penuh debaran dimana, ai disahkan hamil!! Syukur! Rezeki kami bakal mempunyai anak sendiri cepat.. Bunting pelamin orang tua-tua kata..

2014 bakal ditempuh bertiga.. Ai, en.ijie n my little baby dimana dijangka due bersalin pada 13 jun nanti.. kalau 22 jun kan bagus, sebab birthday en.ijie.. Doakan semua berjalan lancar ye..

Secara keseluruhan, sinopsis 2013 adalah seperti berikut:
» walaupun banyak air mata mengalir, namun memberi sedikit senyuman dipengakhiran tahun.
» kenangan jejakkan kaki di USS, Singapura takkan dihapuskan. Ada orang ajak, memang nak pergi lagi!
» Honeymoon trip ke Perhentian Island yang syok sampai dapat anak perhentian ni!
» sian blog ni jadi tempat luah perasaan sedih je kan.. Tetiba tacing lak..

2014 bakal ditempuh dengan agenda:
» anak ai akan sebaya dengan anak angah yang beza cuma 1 bulan saja! Sian baby akan jadi penyambung kisah saingan kami berdua..
» pengalaman preggy yang macam-macam rasa - hepi, takut, cemas, curious, dsb
» bakal membawa perut ke mana-mana lagi 6 bulan akan datang..
» dont know wheter dh get ready being a parents or not!
» panggilan papa dan mama yang become a reality!

Ape lagi yang nak ai taip? Kalau ada pon akan disambung taip pada tahun hadapan-2014.. Hehehe.

Thursday, December 12, 2013

BERCAKAP DENGAN ANAK - SIRI I..

Hmm.. Penangan pembawakan budak kot. Tapi bila fikirkan balik, sian anak ai kat dalam perut ni. Tak memasal terlibat sama.. Mamanya bila boikot tak makan, lupa anak ey dalam perut. Macam tu je cara mama nak.. Marahkan diri sendiri, perut jadi mangsa! Lagi teruk, anak mama ditarik sekali! Maafkan mama nakk..

Tapi, papa ey buat tak tahu jek. Tu yang buat mama lagi geram! Mama rasa, mama yang merajuk dengan papa.. Tapi keadaan sekarang dah terbalik! Apa yang mama kena buat nakk?? Apa yang mama buat semua tak kena kat mata papa tu..

Cuti sekolah ni, kengkadang rasa macam dok kat penjara je.. Bila tinggal dengan family-in law ni takde masalah, tapi bila dah macam dok dalam dunia sendiri dah rasa jadi budak austism plak la.. Lebih banyak menghabiskan masa dalam bilik layan perasaan sampai tertekan! Sian anak mama..

Bila nak selalu balik rumah serkam, memula macam ok, tapi bila terfikir pasal MIL kat rumah keseorangan bila FIL keje, kesian pulak dia sorang2 kat rumah.. Bila balik, takde benda boleh dibualkan, ye la, mama ni orang luar. Tak macam anak sendiri. So, bertempek la mama kat bilik nun. Tah apa yang MIL ngan FIL pikir bila mama dok terperap dalam bilik sana.. Macam mana nakk.. Ma cuma nak temankan diorang je..

Papa pulak, dari terbit matahari sampai terbenam n kembali terbit semula matahari dah masuk hari ke-3 dia buat muka.. Malam-malam jangan cakap la.. Air mata gugur sendiri nakk.. Papa lupa yang mama ni berdua ke?? Terasa hati mama ni.. Mama tau, bby pun rasa apa yang mama rasa ni kan nakk..

Pagi tadi bila asyik teman papa jadi patung masa papa sarap, tengok FIL dok siram pokok, mama rasa macam mama nak jadi pokok bonsai la sayang.. Kenapa pokok bonsai??

Walaupun pokok bonsai dikacip-kacip rantingnya setiap hari.. Dipatah-patahkan dahannya supaya menjadi bentuk yang diinginkan, memang sakit... Tapi disiram dan dimanja-manja dengan penuh kasih sayang. Kengkadang sampai berborak dengan pokoknya setiap hari.. Bila tiba masanya, bonzai yang telah membesar seperti apa yang dikehendaki, akan dipuji-puji. Bukan sahaja dengan pemilik bonzai sahaja, tapi dengan sesiapa yang memandangnya. Amazing kan nakk.. Walaupun sakit setiap hari tapi pengakhiran cerita yang menenangkan.. Waaa..

Tapi cerita kita macam mana?? Mama pun tak tahu nakk. Apa yang mama boleh buat, ikhlaskan diri dalam melayan setiap pe'el papa tu ek saya. Kita sama-sama cuba ye nakk..

Mama tau, anak mama rasa apa yang mama rasa... ~

Sunday, December 1, 2013

MASIH DALAM DILEMA

Huarghh! Di pagi ahad yang malas.. Dalam masa yang sama masih menimbang-tara tawaran yang ai dapat untuk next year project..

Mengajar tuisyen!

Alhamdulillah, taun 2013 adalah tahun ke-2 ai mengajar disana dan masih ditawarkan untuk terus mengajar kelas pra-upsr (tahun 2-5) dan upsr (tahun 6) serta pra-pmr (form 1&2). Subjek bm kesemuanya..

Walaupun ai bukan mengajar aliran perdana, tapi ai diberi kepercayaan untuk mengajar subjek tersebut..

Tapi bila difikirkan dengan keadaan yang bakal ai hadapi tahun depan dengan baby yang bakal dilahirkan insyaallah bulan jun nanti, mampukah ai teruskan tugas-tugas ai nanti. Jadual kelas tuisyen yang bermula pada januari ni dah keluar. Ai je masih belum respon dengan jadual tersebut..

Sebelum ni ai bujang, ai boleh je wat pape yang ai suka, tapi this time dengan perut yang semakin membesar, berat badan jangan cakapla kan.. Mampukah ai..

Incik ijie cakap dia tak kesah coz sabtu dia keje.. So ai kene tinggal umah jugak nantikan? Bila difikirkan balik, better ai keje jugak. Dapat la duit2 tepi sikit banyak pun kan. Tapi still in dilemma!!

Tolong saya bagi pendapat sket!

Tuesday, November 26, 2013

MULA TERASA BOSAN..

Bosan sey bila hari-hari kene telan ubat.. Tak suka benda yang rutin! Warghh! Boleh tak orang lain tolong telankan obat ni for next 7month??

Dah lama tak post gambar kan?? Here 1 for you!~

TAK SAMA DAN TAK SERUPA...

Post entri mengarut mula ditaip pabila kejiwaan kekosongan terasa..

AMARAN KERAS: ENTRI INI SEKADAR LUAHAN HATI DAN PERASAAN PENULIS SEMATA-MATA. MOHON TAKE NOTE!

Sedangkan kembar pun berbeza selera, inikan pulak dua tempat yang lain.. Ai dapat rasakan yang ai seakan-akan mempunyai 2 identiti yang berbeza! Split personalitikah ai ni?? Kompius sekejap!

Apa yang penting, just be myself and dont hipocrite je. Tak payah nak pening kepala. Coz ai tahu bile orang lain kat tempat ai pon akan merasakan benda yang sama kot. Kot la kan..

Timur, yup ai orang timur, serkam timur in specific area lagi tuh, maka, ai kena la jaga tatasusila ai dimana ai kene jaga kan.. Walaupun semua kita tak boleh nak puaskan hati, tapi hati orang kita kena jaga walaupun hati sendiri terpaksa disimpan di bawah katil!!

Maafkan saya sekiranya saya ada lakukan APA-APA kesilapan sepanjang saya di sini.. Yup, saya akui saya di sini dengan saya di sana adalah 2 karakter yang berbeza. Mungkin cara saya masih menampakkan ke-selfish-an diri saya, maka saya mintak ampun dan maaf. Saya masih belajar~~~

#saya harap awak pun dapat belajar jugak..

#saya berasa impati bukan simpati..

#give and take..

#saya saya keluarga-keluarga saya!

*done*

Saturday, November 23, 2013

DUA CERITA MIMPI...

Cerita yang bakal ai cerita ini merupakan mimpi yang ai alami 2hari berturut-turut. Apa yang penting di sini adalah "Mimpi Mainan Tidur". Tiada kena mengena samada yang masih hidup mahupun yang telah tiada. Harap maklum ~

#Cerita mimpi 1:
Its about me n my X~  which X that i mean? Let it be a mystery...

*situasi: selesai majlis pernikahan n persandingan ai dengan en.ijie dan keesokkannya majlis di pihak lelaki..

Datang X ke rumah ai dengan satu proposal yang tak masuk akal.. X mintak ai jadi pengantin perempuan untuk majlis di rumah dia. Hei, ai baru je akad nikah dengan en.ijie then X datang ke rumah dengan permintaan sebegitu.

Keadaan dimana X masih tak boleh terima hakikat yang kami telah break beberapa tahun lepas n masih menyesali apa yang dia pernah wat kat ai sebelum ni.. Adakah sebab X tak tahu yang ai dah kawen? Not really coz ai datang menjemput kat rumah dia lagi hantar kad bagai just X je takde kat umah time tu and ai prasan kehadiran family X masa majlis di rumah ai. Tapi kenapa petang dia datang rumah ai n mintak ai buat macam tu??

Ai bincang dengan en.ijie.. Dia cakap, just jadi pengantin perempuan n X jadi pengantin lelakinya. Kau gila nak ai buat macam tu! Ai dapat maklumat dari parents X yang X dah macam 'tak sehat' since we break.. Tambah perents X lagi, diorang dah bgtau yng ai dah kawen tp X takleh trima n X yang siapkan 'majlis perkahwinan' sendiri! Mcm org kawen betul2, edar kad, makan2 pe semua..

Ai tak sampai hati pun ada tapi ai dah ada suami! Ai ada tanggung jawab ai! X datang rumah. Mintak ai datang majlis dia. N lagi takleh trima, X siap tempah baju sanding yang sama sebijik sedebik dengan yang ai pakai di majlis ai n akan pkai dimajlis en.ijie nanti. Memang psiko la X ni!

Apa yang ai boleh buat?? Ai dah siap mekap untuk bertandang ke rumah en.ijie. Tp X stil pujuk ai ke majlisnya. X cakap semua dah tunggu.. Ai dapat kol dari family X, mintak ai turutkan permintaan X. Eh3, senangnye cakap. Diorang kata, pas bersanding ngan X then if nak ke rumah en.ijie diorang tak kesah asalkan dapat tertunai 'hajat' X!

Mula2 ai setuju, tapi bile pikiran rasional ai kembali bertandang, ai TAK JADI! Ai teruskan majlis di rumah en.ijie. And ai tak tahu apa jadi dengan X lepas tu! Coz ai dah terbangun. Lewat sudah.!

Sedar2, ai pandang muka en.ijie yang sedang tidur.. Lena dia tidur. Sayang sangat ai dengan en.ijie. Sangat2 sayang... Maafkan ma cz mimpi yang bukan2 sayang.. Peluk en.ijie then kiss him at forehead.. Saya tetap sayang awak!

*moral of the dream:
> orang kata, if seseorang itu hadir ke dalam mimpi kita, tu maknanya org tersebut sedang merindui kita..
> mimpi mainan tidur!
> harap X juga bahagia sebagaimana saya bahagia dengan en.ijie
> en.ijie tak tau bout mimpi ini~

# Cerita Mimpi 2:

*situasi: jaga Spm waktu cuti sekolah~

Hujung minggu ada gath dengan kazen2. Abg jun dok sewa homestay dengan family untuk habiskan hujung minggu bsama-sama.. Hari ahad dok lepak2 je.. Pagi isnin tengah sedap2 tidur kat homestay tersebut tapi dikejutkan dengan dapat panggilan daripada sebuah sekolah yang kebetulan tak brapa jauh dari homestay tu..

Pemanggil tanya lokasi ai dimana kerana sepatutnya ai perlu ada di sekolah sebab nama ai tercatat as pengawas spm! Ai dah bagi alasan yang ai dah buat pertukaran guru untuk menggantikan ai jaga spm.

Tapi ketua pengawas tak terima alasan ai. Dia kata, guru yang menggantikan ai tu hanya menggantikan ai waktu dia free sahaja. Bila dia tak free, ai kene hadir ke skolah! How come!!

Ai dah kelam kabut! Dengan baru bangun tidur, takde baju kurung untuk ai ke skolah nanti pe smua. Habis cuti ai ngan family mcm ni!

Akhirnya, ai sampai skolah. Dok cari ketua pengawas tak jumpa. Ada jumpa beberapa orang guru yg ai kenal jadi pngwas spm jgk. Deal, ada kawan.. Take time juga nk cari ktua pengawas yang kekwat tu. Akhirnya, ai buat-buat tak jumpa dia n nsib time ai datang tu exam pun dah tamat..

Then ai tersedar. Apa maksud disebalik mimpi ni???

* moral of the story :
> ai berterima kasih sangat-sangat dengan Cikgu Hakimi yang sanggup gantikan tempat ai untuk jaga spm ni.
> rasa bersalah pulak..
> dream is just a dream!