CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, July 17, 2013

SEDIKIT LEGA...

Ai tak tahu ape perasaan ai bila dapat tau that news.. GEMBIRA? SECURE? LEGA? Ya, ada sedikit lega dalam hati...

News apa??

Incik ijie bagitau tadi that perems akan get enggage pada hari raya nanti!!

Tahniah la wahai perems! Ai doakan semoga hubungan korang nanti tak sehabut hubungan aku yang telah kau kacau-bilaukan. Almaklumlah, kau kan sayang sangat-sangat kat bakal tunang kau tu kan. Sampaikan tak tahu nak curahkan kasih sayang kau yang terlebih tu kat mana..

Farewell my Frend! #mata ke atas, tangan di bahu!

Apa-apa pon, ai doakan yang baik-baik untuk korang.. Rasalah penangan ujian dan dugaan seperti mana kau pernah menduga ai tak berapa lama dahulu...

Oh ye, mungkin ai patut ucapkan beribu lemon terima kasih kat kau sebab semakin hari semakin kami bercinta..

Terima kasih dan selamat maju jaya!~

Friday, July 12, 2013

BARA-BARA, BIRI-BIRI.,

Mulai minggu ni, terpaksa guna time table lama cz kekurangan guru. Suhaida yang interim kat SMKSR dapat posting ke skolah lain. Tu yang menyebabkan terpaksa tukar semula ke jadual awal tahun sebelum kehadiran dak su dulu..

Bila kene ajar ikut jadual lama, ai dah stat keruk kepala! Adus, kembali ngajar pendidikan seni! Watder la kan! Almaklumlah, cikgu adie ni, tangan keras tak bedung masa kecik-kecik dulu kots! Ahai!

Kelas pend.seni plak budak-budak dia tahap yang ok lak tu. Kalau klas kedua or ketiga dari blakang, ai tak kesah sangat. buat yg cokia-cokia punya pend.seni pon ok dah. Tapi ni klas 1st eventho aliran pendidikan khas! Tercabar cikgu adie ni tau!!

Ai kene ajar 1 je klas pend.seni iaitu klas Putrajaya. Dah nama pon klas putrajaya, maka budak-budak dia yang 'pandai' sket dari yang selebihnya. Seminggu 2x ai kene masuk klas pen.seni diorang. That means 2 projek seni kene wat dalam seminggu! Boleh botak kepala ai nak pikir dok!

Klas pend.seni hari rabu hari tu ai 'selamat' sket cz cuti awal ramadhan. Then hari ni punya memang takdapek den nak nolong ey! Kene hadap jugak. Nasib bek ai dah prepare nak ajar ape.

Hari ni cikgu adie ajar buat BARA-BARA, BIRI-BIRI ye anak-anak!

Bahan-bahan yang diperlukan ialah:
> kertas lukisan
> bebola kapas
> gam
> pensel, pemadam, marker pen
> warna

#dah macam resepi nak masak berbuka plak~

Memula, anak-anak kenelah lukis dulu bebiri anak-anak kat kertas lukisan. Pastu, tepekkan bebola kapas dibahagian badan n atas kepala bara-bara anda tu. Kendian, hias ngan wat line pada bebiri-bebara tadi. Asalkan nampak beza mana badan dah la..

SIAP!!

Done 1st klas. Belum abis waktu lagi, student dah tanya "cikgu, minggu depan kita nak buat ape pulak??" #adeh!!

Share cket hasil seni diorang~

SERI???

Hari ni hari jumaat bersamaan ramadhan 3~

Disebabkan tiada mata pelajaran pjk yang ai kene ajar, maka kena la pakai baju kurung pergi skolah rite? Baju kurung dah siap digosok pada hari ahad seblum ni ai sarung aje la..

Tup-tup, tudung lak tak digosoknye. Tah apesal ai tergerak ati mau lilit belit shawl kuno yang ada dalam gobok ai tu. Main capai je la kan.. Dah la terlajak tido after sahur pagi tadi. 6.30am baru tersedar. Padahal asyik snooze alarm jek. Mana nak ada masa dok tenyeh iron kat tudung kan.

Lilit punya belit.. Eh, okey plak jadi kan.. Mula-mula pakai spect, tapi bila pakai shawl mana nak kene ngan shawl kan, so ai insert la mata palsu dalam mata kan.

Tak tacap lebih-lebih cz nak nampak natural konon-kononya. Just pakai compact, eyeliner n lipstick. Done!

Sampai-sampai skul, ada bacaan yasin n tahlil. Yasin as usual la kan, tp sepanjang bulan puasa akan diadakan tahlil.. Abis majlis, ada la jumpa sorang student aliran perdana. Fatin kalau tak silap ai nama dia.. Dia dok tegur ai~

"cantik cikgu hari ni.. Seri pengantin dah naik".. Aiseh, tetiba nak blushing plak.. "eh, memandai jek awak ni kan.. " sambil gelak ala-ala sopan konon-konon ey! #muntahdarah!

Wahahaha. Apa-apa pon, just be myself!

Nak tengok gupe ai hari ni?? Taraaa!

Thursday, July 11, 2013

KILAT & MODEM BARU.,

Sejak kebelakangan ni, asyik ujan pagi jek.. Mula dari pagi isnin lagi.. Pagi selasa pon macam tu jugak.. Sedang ai sibuk-sibuk dok tepek muka dengan foundation, compact powder, tenyeh a lil bit lipstik kat molot, tiba-tiba.. Guruh yang maha kuat disertai dengan panahan petir bercahaya putih dok menghentam tanah serkam timur!

Terkejut memang terkejut! Tak semena-mena, beberapa lampu terpadam dok kesan kilat tu n suiz utama rumah dok menendang. Adam yang dalam bilik air tengah termenung durja melalak macam budak kecik. Terkejut beruk nampaknya.. Pagi tu, kecoh kejap umah..

Paling takbolehblah bile dak adik cakap petir tu dok sambar JNX ai di mana ai sedang panaskan enjen kete as usual. Gile babeng la kalau tok JNX ai kene panah petir. Ai dah terbayang JNX yg totally distroyed, xboleh pakai n terpikir pasal loan kereta yang belum setahun lagi tu.

Lagi melampau bile terlintas benda ni dalam kepala :

JNX kene petir >>> terbakar kebaboom!!! >>> kebakaran melarat kene kat umah >>> abis musnah barang majlis >>> jadi topik hangat Harian Metro! Bertajuk '2 bulan lagi-segalanya hangus dipanah petir!'! Gila ka pa!

Teruk sangat melayang wey!

Kembali ke dunia nyata-ai sambung semula dok tacap muka yang takseberapa ini dan terus ke skul. Sebelum tu, sempat jugak takot-takot nak bukak pintu JNX, buatnya ada renjatan kilat lg. Hahaha.. Sampai skul, ai bawak student ai si halim gi masjid al azim untuk pertandingan khat jawi semperna Majlis Tilawah Al Quran Pendidikan Khas peringkat Negeri Melaka. Ai pon tacap muka ai sebab ai kene jd Emcee untuk pertandingan nasyid Mtq tersebut.

Lepas hantar halim balik umah, ai terus gi ke Tm point depan politeknik merlimau untuk bayar bil yang dah tertunggak. #tutop muka jap!. Abis jugak la rm155.++ dok bayar bil. Tapi sampai2 jek umah, nana cakap telefon n tenet langsung takbolehpakai! Watde! La kan! Ai baru byar bil!

Tapi bile teringat kes pagi tadi, ai buat konklusi bhawa telepon n tenet tak boleh pakai cz kene kilat! Ptg 2 jugak ai pinjam telepon kat umah FIL nak buat aduan kerosakan..

Esoknya bersamaan 1st day puasa, orang telekom dok datang umah nak betolkan ape yang takbetol. Dipendekkan citer, modem tenet ai rosak n kene beli baru sendiri cz dah abis waranty..

Petang tu jugak la ai mintak tolong incik ijie temankan ai gi pc world cari modem internet. Sambil-sambil date sampingan, sempat jugak singgah bazar kat bndar baru. hahah.

Dipendekkan lagi cerita, hari ni - 2nd day puasa, ai dengan rasminya telah menggunakan modem internet baru dengan harapan bilik ai dapat kuasa serapan internet yang lebih laju dari b4 ths! Banyak ai dah melabur tau. Lebur rm140 buat beli n servis setup modem baru ni tau!

Ok, chiaw dulu. Mau tido, esok pg mau sahur!

#selamat bpuasa semua!
#2 month 2 go!

Wednesday, July 3, 2013

HOLIDAY TIME...

alhamdulillah, last week penuh dengan aktiviti perabiskan duit gaji yang baru keluar... sehari selepas gaji keluar dah kene pergi overthesea.. LAWATAN KE SINGAPURA & JOHOR BAHRU.. tau-tau je la if dah pergi negara jiran tu, dia punya dollar jek dah brapa if nak convert dari ringgit mesia ni kan... keje punya hal, terpaksa pergikan jugak. walaupon pada hakikatnya, tiada mood and soul untuk ke sana~

ok, disebabkan ai lupa nak transfer gambar masa lawatan hari tuh, maka ai bukak cerita baru.. sehari lepas ai balik lawatan singapore tu, cik tunang mesej ai tanya samada ai ade kelas tuisyen ujung minggu tak.. of course la if dear dah tanya macam tu, mesti ada pape plan dear kan.. cik abang tanya pada hari jumaat, ai balik singapura n JB hari khamis... lantas, jumaat malam tu jugak ai call pusat tuisyen menyatakan yang ai amik half class aje this week..

ape tidaknya, cik tunang ajak pergi CAMERON HIGHLANDS! mungkin bagi orang lain, nampak macam cikai jek cameron tu kan. tapi disebabkan ai ni belum pernah sampai tanah tinggi tu, maka sedikit excited la kan... dapat lak cik ijie jugak belum jejakkan kaki kat sana...

setelah menempuh sabtu petang yang penuh mencabar, maka bergeraklah dua insan ini dengan membawa incik JNX bersama.. disebabkan sabtu malam ade final KELANTAN VS JDT, maka destinasi pertama adalah di SHAH ALAM! tak dapat tengok kat stadium punya pasal, so tengok je la kat awey area shah alam kan... then cari tempat stay pulak semua full booked! next destination is RAWANG! nasib baik ade tempat stay!

pagi-pagi morning [morning la sangat!] terus bergerak menuju ke CAMERON HIGHLANDS melalui SIMPANG PULAI.. bergilir drive ngan incik tunangla ape lagi... first time drive JNX sejauh ni ok.. dengan hanya berpandukan papago gps, maka sampailah kami berdua di cameron dalam tengah hari! alhamdulillah!

having some great-great-great moments for a while kat sana... bila lagi nak spent time macamni ngan incik tunang kan... hehehe..

here some combine pict! dah lama sey tak update belog with some pics kan!

some fun!

both of us! (not ready yet to expose incik ijie~ wahahahhaa)
sedikit nota kaki:
  • holiday yang tidak dijangka! thanx dear~
  • cameron highlands dah tak sejuk.. berpeluh kat ladang teh ok!
  • dah tak lorat nau if nak g cameron highlands tu~
  • 1st time holiday yang macam nih~ sukerrr sangat!!
  • sempat menyoping storebi (strawberi!), teh lemon, tshirts and so on~
  • having lots of lurve with him... saya sayang awak MTMA~