CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, December 27, 2010

ENTRI TANPA ARAH TUJUAN...

menurut tajuk entri aku, entri ini memang betul pon tanpa tujuan.. nak katekan kepala serabut, tah ape-ape je la yang aku pukir la ni.. macam ade benda, tapi ape benda tu aku pon tak tau... kalau korang nak tau, actually, aku sedang LAPAU!!!!

disaat menunggu mesej saye di balas oleh si papa~ yang sedang melayan membernye yang dikatakan mengganggu kami sedang berasmaradana melalui mesej... time-time ni la kawan hang tu nak suh papa ai demo macam ne nak polish keter la pulak... malam-malam macam ni pulak tu.. kacau daun tol!!!

so, sementara menunggu dia take his time with deal with his member, aku ngan pantas memenuhkan separuh dari water heater aku ngan air untuk dimasak..  after few minutes, air dalam heater pon masak...

then, ape lagi, membuka almari, carik makanan asasi sorang student macam aku yang malas gi cafe - MAGGIE.. yess, aku tau makanan tersebut tak baik untuk kesihatan, tapi, dah desperado... rendam meggi ngan air panas je la.. pas tu capai instant 3in1 nescafe... 

eh..eh... 1 massage receive from Papa ~ Z*e*jie... opsss my papa dah mesej... got to go... daaaa!!

KENAPA OREN???

kenapa saye suke warna oren??? kenapa??? kenapa?? 
persoalan yang timbul dalam pale aku bile orang tanya kenapa oren:
  • ade susahkan korang ke bile aku suke oren???
  • aku punye favourite kaler, aku punye suke la...
  • knp, tak boleh ke oren???
  • abis tu kaler ape yang leh???
  • leh tanya soklan laen tak???
saye suke kaler oren adelah disebabkan oleh boypren saye ni...  [mesti ade orang makan ati pas tengok gambar ni..]

Sunday, December 26, 2010

NEXT STATION... TELUK KEMANG...

lepas citer sal balik kampung.. meh aku citer sal gi piknik plak.. this time gi piknik ngan family.. waaaa lama gile tak gi piknik.. agak lama jugak la tak gi piknik.. bukan pe, kitorang mempunyai bilangan keluarga yang ramai, jadik, kalau nak gi mana-mana, kene take turn n akan ade orang kene tinggal.. huhuhu. this time nasib aku baik kot coz gi piknik time aku cuti sem. ngeeee :)

aku planning ngan mak untuk gi piknik memandangkan time 2 abah pon cuti [coz bos tutup kedai untuk 2 hari!] and kete angah pon ade kat kampung.. so, mak accept aku punye proposal. huhuhu. bak kate mak pon, "sian adam, cuti-cuti takde gi mana-mana.."

so, 6 december, kami [mak, abah, adam, nana, adik and aku] ngan hati gumbira menuju ke teluk kemang.. sampai kat sane dalam tengah hari.. cari pot yang sesuai untuk dirikan khemah.. huhuhu

~ agak ramai jugak orang time-time cuti macam ni... ~


Saturday, December 25, 2010

DAH LAMA TAK BALIK KAMPUNG!!!

pada saat mak bagitau aku pasal pak ngah [abang kepada abah] datang umah bawak kad jemputan untuk abang yem kawen, aku dah cakap ngan mak yang aku nak 'book seat' nak follow balik johor.. tak kire.. tak kire.. nak balik jugak coz dah banyak kali trip family aku gi johor aku tak pat follow.. ade aku kesah??? [statement kejam sat]...

kalau tak silap aku, last aku jumpa atok [abah punye mak - sebelah johor, nenek panggil atok] last year masa atok, cik bob ngan cik nor balik haji.. thats y aku nak balik jugak johor... disebabkan kenduri umah pak ngah hari ahad, kitorg bergerak gi johor hari sabtu.. yang berkesempatan join this trip adelah abah, mak, aku, kak lang, nana ngan adam.. dak adik tak mau ikot coz minah tu pemabok cket. so, dia tak mau follow even balik kampung sendiri. 

kami bergerak dalam pas zohor 27 Dec 2010. malam ni tido kat umah atok di Felda Ulu Tiram. walaupon atok takde sebab atok tido umah pak ngah kat Kota Tinggi, tapi feel balik kampung memang takkan complite kalau tak tido kat umah atok...

 ~ pose jap before bertolak balik kampung. ngeee :) ~

dah memang ikut kebiasaan abah drive, akan lalu dalam half way before masuk highway untuk mengelakkan kemengantukan.. kami masuk highway bile sampai air hitam. kalau tak silap aku la.. so, bile dh lalu dalam, memang akan melalui kilang munchy's... dulu kecik jek kilang ni.. la ni, dh agak besau jugak la.. sempat gak aku snap gambaq kilang tu. hahahah


~ masuk jek highway, budak 2 orang ni dah tido.. ~

biasa la, dah hujung-hujung tahun, musim tengkujuh.. hujan sepanjang perjalanan... excited gile + seram + cuak bile kami tiba kat pekan kulai.. ape jadik??? air mencurah-curah ke ladang gandum.. eh, silap-silap.. mencurah-curah ke jalan raya la beb.. [tersasul iklan coco crunch plak!]. adam dalam kereta dah melompat-lompat dia takut banjir... aku pon tak sangka air leh turun laju padahal that time tak ujan [maybe lepas hujan..] and aku pikir takut kete waja angah stuck kat tengah-tengah air tu... habut nanti.. 

nasib la ade laluan alternatif.. lalu kat tepi-tepi kedai. fuhh.. lepas...ni gambaq dari view tingkap aku blakang abah yang tengah drive that time and all the time. huhuhu..


kitorang bukan takut ape, so far blom ade pengalaman menghadapi banjir-banjir ni.. serkam belom penah naik air lagi.. tu yang macam terlebih excited.. huhuhu.

sampai umah atok, dalam kol 7 malam jugak la.. just yang ade kat umah adelah my cousin jek. cik bob n cik nor that time gi kota tinggi umah pak ngah tp diorang balik ulu tiram dalam kol 9 lebih gitu.. tak de plak aku snap-snap time sampai umah atok coz masing-masing penat.. kot.

keesokkan paginye, awal-awal lagi mak dah kejut bangun and get prepare untuk ke kota tinggi.. ni yang failed kalo nak mandi pangi-pagi morning kat umah atok.. sejuk gile!!! saje bagi laluan kat orang len suh mandi dulu. hahaha. tektik and teknik kene betul beb.. so, dalam kol 9 lebih kalau tak silap, kitorang bergerak menuju ke kota tinggi. disebabkan banyak laluan dah bertukar wajah, abah follow cik bob untuk tunjuk jalan.. [p/s: kami memang jarang balik johor disebabkan kekangan transportation :( ]

dalam kol 11 kot kami sampai umah pak ngah.. tak tau ape yang kene wat coz tengok semua dah de orang-orang tertentu yang wat.. so, kami just wat bodo jek.. snap-snap gambaq je la yang mampu. huhuhu.

 ~ awek cun import dari melaka! kami yang berperasaan!~

~ sempat lagi suh atok pose ngn kami.. ~

dalam kol 2.30 petang, rombongan dari pengantin perempuan sampai.. aku pon not very sure that pengantin pompuan ni orang mana.. tapi rasanya orang dekat-dekat jugak coz dia satu tempat kije ngan abg yem.. snap cket tengok...




 ~ dalam gambau ni semua sepupu sepapat, sedara mara family sebelah abah. tapi kitorg tak termasuk dalam gambau ni coz takut pelamin ghoboh! hahaha ~

habis sudah citer sal pengantin.. before maghrib, kami bertolak kembali pulang ke tiram... penat tu penat la jugak, walaupon tak de benda yang dibuat kat kota tinggi tadi.. hahaha.. layan je la... bile smpai umah jek, semua dah terbongkang penat!! huhuhu

esoknye, kami akan bertolak pulang ke melaka tanah airku.. sebelom bertolak balik tu, sempat jugak snap-snap gambar cz tah bile tahun lagi agaknye dapat balik johor lagi... cedey woooo... :(

 ~ pemandangan umah atok dari atas jalan raya.. adam plak tengah petik-petik bunge tah ape yang dia nak wat agknye ngan bunge kuning 2... ~ 

 ~ dah teruk dah budak 3 orang ni... ~

~ going home... sempat lg pose... tengok adam 2...motif dia petik bunge kuning tadi.. macam budak-budak jek.. tapi memang pon dia budak lagi.. layan je la perangai hero sorang 2... ~

on the way balik melaka, adalah satu kewajipan untuk kami menyinggah kat pekan air hitam.. borong kerepek-kerepek exspecially kepek keladi yang kaler purple, kepek tempe, sagun n faveret mak ai - pisang salai.. aku ingatkan mak aku jek yang gile pisang salai, rupenye, ade 'family baru' yang hanya aku kenalkan sebagai 'pa' yang dok kirim kat aku suh tapaukan dia pisang salai... sayang punye pasal, ai belikan u la dear.. hahahaha.. jangan marah ek 'papa'~ [malu2...!!!]

kami telah selamat tiba ke perkarangan rumah [peh!!] dalam pukul 5 lebih... 

:: TAMAT ::

ADAM HAIQAL'S PRE-SCHOOL CONVOCATION'S DAY...

untuk kesekian kalinya, aku melangkah masuk ke perkarangan SK.Serkam, Merlimau Melaka. buat ape kat sane??? aku kene teman mak untuk hari bersejarah adam.. hari konvo dia! cis! dh dua kali adam konvo!  aku yang amik degree ni pon blom konvo-konvo lagi k.. last year, aku attend jugak dia punya konvo masa dia abis skul kat tadika JAIM. that time adam 5 taun.. pas tu, dia melanjutkan pelajaran dia kat pra-sekolah kat sk serkam.. this year, aku dapat join dia punye konvo lagi.. ye la, masa dia punye konvo ni aku ade kat kampung menikmati kenikmatan semperna cuti sem terakhir aku sebelum aku naik untuk final semester~ [mood happy nak abis study!]

agak lama jugak aku tak menjejakkan kaki kat sekolah lama aku nih.. walaupon hanya untuk 3 taun setengah lebih kurang [sebab aku pindah ke sekolah ni dari penggal ke-2 masa darjah 3 untill darjah 6]. banyak perubahan yang dah jadik kat skolah aku ni.. blok baru setinggi 3 tingkat dalam proses pembinaan, pentadbiran sekolah wajib-wajib la bertukau wajah.. but, still ade lg cikgu-cikgu zaman aku study lagi masih memberikan perkhidmatan mereka kat skolah ni..[impress sebentar!]

HARI ANUGERAH CEMERLANG SK SERKAM telah diadakan pada 15 nov 2010.. ni kira hari penyampaian hadiah la senang citer.. disebabkan keputusan UPSR pon dah keluar a week before, tu yang pihak sekolah wat sekali untuk student-student yang cemerlang masa UPSR. this year kalau tak silap aku rekod UPSR SK.Serkam agak membanggakan bile 8 orang student dapat 5A.. waaaa!! tahniah-tahniah.. salah sorang adalah kazen aku punya anak. state nama sket kat sini - Nur Atiqah Hanim Zuraimi...

ok, tak mau citer panjang sal memoir kat SK.Serkam lebih-lebih, straigh to the point, aku sempat snap-snap gambar gelagat satu-satunya hero anak Isnan Sarimin + Mastura Salihin masa dia konvo! seblom aku lupe, adam gak tersenarai dalam ANUGERAH MENGUASAI KEMAHIRAN 3M [tp aku masih meragui status penaksiran yang diberikan oleh cikgu dak adam ni pasal anugerah ni...]










yang paling tak nahan, diorang siap ade jubah sendiri tu masa nk amik hadiah... ish..ish..ish.. bay the way, aku sempat jugak wat rakaman persembahan pelajar-pelajar prasekolah ni.. 1st vids ni diorg wat lagu dari wali band- tomat (tobat maksiat). and 2nd vids plak lagu sudirman-pesan abang.. so layan je la k..

video

video

p/s: maaf sekiranya kualiti video kurang memberangsangkan coz hanya menggunakan khidmat black bluey aku jek. nak beli camcoder, still xmampu. huhuhu. 

so, sedikit pesanan untuk adik aku adam ni, walaupon tah dia tau ke tak sal blog aku ni, aku pon tak tau:
  • study molek-moleh deh... adam la harapan nusa dan bangsa keluarga MASNAN..
  • pas ni dah naik darjah 1, jangan nak malas study plak k..
  • be a good boy!!
  • kalau adam tak datang teh punye konvo, siap kau!! coz dah 2kali teh datang konvo kau! huhuhu [p/s: teh adelah panggilan aku kat umah yang sepatutnye adalah Uda. dulu masa adam kecik-kecik dia tak geti sebut 'kak uda' tapi dia sebut Teh..]

Tuesday, December 21, 2010

TEMAN... KHAS UNTUK ANDA~

TEMAN...
KUTITIPKAN BUATMU 
BICARA KERINDUAN INI,
AGAR KAU TAHU BAHAWA
KAU BERMAKNA BUATKU...

TEMAN...
BICARAKU BUKAN PALSU, 
BUKAN OMONG-OMONG KOSONG,
TAPI HAKIKAT YANG PASTI...

TEMAN...
SETELAH LAMA KITA BERPISAH,
RINDU SELALU MENGGAMITKU,
UNTUK BERSAMA KEMBALI DENGANMU,
NAMUN AKU PASRAH,
KERANA ADA JURANG ANTARA KITA...

TEMAN...
BERSABARLAH ATAS SEGALANYA,
KERANA ESOK LUSA AKU PASTI,
KERINDUAN INI AKAN TERLERAI JUGA,
KERANA KAU DAN AKU ADALAH SATU...

P/S: memori bersama masih lagi segar diingatan~

TUTUP DAN SIMPAN SEBAGAI MEMORI…

15 Dec
Aku rasa aku kene tulis jugak citer ni kat blog aku.. bukan untuk membuka cerita, tapi lebih kepada untuk kepuasan diri sendiri. Mungkin citer kat blog [menaip actually] dapat kurangkan ape yang aku rasa selama ni… bukannye tak nak citer kat lisan, tapi biarlah monolog menjadi pilihan aku..

“Persahabatan Biasanya Berakhir Dengan Percintaan, Tapi Percintaan Tidak Pernah Berakhir Dengan Persahabatan…”

Ape pendapat korang ngan statement di atas??? Mungkin betul mungkin tak… lain orang lain cara pemikiran dia.. bagi aku plak, statement tu macam tak brape nak best.[bileh plak mcm tu..]  It doesn’t mean u are not in love with that person anymore, your relationship that have u been done before have to cut off!!!

Yes! Aku bukan citer sal orang lain, tapi citer sal diri sendiri.. dalam blog aku ni pon, banyak kali aku highlightkan nama dia.. dulu lain sekarang lain.. tapi bagi aku, aku still anggap dia as my friends. Aku tak tau plak bagi dia macam ne plak kan. It’s up to him la.. bukan aku tak nak amik kesah, tapi keadaan dah berubah sekarang…

Aku cuba jaga hati semua orang tapi kengkadang bile terlalu “tamak” untuk menjaga ati tersebut, mungkin ade jugak ati yang terluka…

Mungkin pendekatan yang aku amik ti tak brapa nak tepat, bagus dan mungkin lebih kepada kepentingan diri sendiri, aku tak tau plak. Tapi ape yang aku wat harap ni dapat sedikit sebanyak membantu kedua-dua belah pihak. [kot la…]

Kami kenal dah agak lama.. bukan agak lagi, tapi memang lama pon.. aku tak penah salahkan dia, sebab aku tau, aku lagi banyak salah berbanding kesalahan yang dia penah wat kat aku… bukan aku tak nak cuba untuk baiki kesilapan aku tu, tapi benda-benda macam ni aku tak leh nak paksa-paksa…

Aku tau, semua orang [kot..] pandang aku ngn pandangan ‘bertanduk’… terutama kengkawan dia yang sentiasa ada kat sisi dia tu... sedangkan masa aku ‘dengan’ dia dulu pon, ade jugak citer-citer yang tak bape nk sedap aku dengar, so, aku tak nak ‘dera’ lagi kawan kesayangan diorang tu...

Mungkin ape yang aku wat lebih kepada membawa ‘cedera parah’ kat dia, tapi aku harap kecederaan yang dia alami selama ni dapat membawa ‘kulit’ baru dalam hidup dia...

Sedikit nota untuk si dia yang pernah aku panggil “ B”…
  • I noe, this is hard to you, but, sincerely u are the best part of my life dear…
  • Maaf sekiranya banyak mengganggu, menyusahkan, merimaskan, mengguris, menghancurkan, dan sebagainya dalam hidup anda…
  • Anda masih lagi my best friend.. not ENEMY [for me la, but for u, I don’t noe…]

Thanks coz being a part of my life…