CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, December 27, 2010

ENTRI TANPA ARAH TUJUAN...

menurut tajuk entri aku, entri ini memang betul pon tanpa tujuan.. nak katekan kepala serabut, tah ape-ape je la yang aku pukir la ni.. macam ade benda, tapi ape benda tu aku pon tak tau... kalau korang nak tau, actually, aku sedang LAPAU!!!!

disaat menunggu mesej saye di balas oleh si papa~ yang sedang melayan membernye yang dikatakan mengganggu kami sedang berasmaradana melalui mesej... time-time ni la kawan hang tu nak suh papa ai demo macam ne nak polish keter la pulak... malam-malam macam ni pulak tu.. kacau daun tol!!!

so, sementara menunggu dia take his time with deal with his member, aku ngan pantas memenuhkan separuh dari water heater aku ngan air untuk dimasak..  after few minutes, air dalam heater pon masak...

then, ape lagi, membuka almari, carik makanan asasi sorang student macam aku yang malas gi cafe - MAGGIE.. yess, aku tau makanan tersebut tak baik untuk kesihatan, tapi, dah desperado... rendam meggi ngan air panas je la.. pas tu capai instant 3in1 nescafe... 

eh..eh... 1 massage receive from Papa ~ Z*e*jie... opsss my papa dah mesej... got to go... daaaa!!

KENAPA OREN???

kenapa saye suke warna oren??? kenapa??? kenapa?? 
persoalan yang timbul dalam pale aku bile orang tanya kenapa oren:
  • ade susahkan korang ke bile aku suke oren???
  • aku punye favourite kaler, aku punye suke la...
  • knp, tak boleh ke oren???
  • abis tu kaler ape yang leh???
  • leh tanya soklan laen tak???
saye suke kaler oren adelah disebabkan oleh boypren saye ni...  [mesti ade orang makan ati pas tengok gambar ni..]

Sunday, December 26, 2010

NEXT STATION... TELUK KEMANG...

lepas citer sal balik kampung.. meh aku citer sal gi piknik plak.. this time gi piknik ngan family.. waaaa lama gile tak gi piknik.. agak lama jugak la tak gi piknik.. bukan pe, kitorang mempunyai bilangan keluarga yang ramai, jadik, kalau nak gi mana-mana, kene take turn n akan ade orang kene tinggal.. huhuhu. this time nasib aku baik kot coz gi piknik time aku cuti sem. ngeeee :)

aku planning ngan mak untuk gi piknik memandangkan time 2 abah pon cuti [coz bos tutup kedai untuk 2 hari!] and kete angah pon ade kat kampung.. so, mak accept aku punye proposal. huhuhu. bak kate mak pon, "sian adam, cuti-cuti takde gi mana-mana.."

so, 6 december, kami [mak, abah, adam, nana, adik and aku] ngan hati gumbira menuju ke teluk kemang.. sampai kat sane dalam tengah hari.. cari pot yang sesuai untuk dirikan khemah.. huhuhu

~ agak ramai jugak orang time-time cuti macam ni... ~


Saturday, December 25, 2010

DAH LAMA TAK BALIK KAMPUNG!!!

pada saat mak bagitau aku pasal pak ngah [abang kepada abah] datang umah bawak kad jemputan untuk abang yem kawen, aku dah cakap ngan mak yang aku nak 'book seat' nak follow balik johor.. tak kire.. tak kire.. nak balik jugak coz dah banyak kali trip family aku gi johor aku tak pat follow.. ade aku kesah??? [statement kejam sat]...

kalau tak silap aku, last aku jumpa atok [abah punye mak - sebelah johor, nenek panggil atok] last year masa atok, cik bob ngan cik nor balik haji.. thats y aku nak balik jugak johor... disebabkan kenduri umah pak ngah hari ahad, kitorg bergerak gi johor hari sabtu.. yang berkesempatan join this trip adelah abah, mak, aku, kak lang, nana ngan adam.. dak adik tak mau ikot coz minah tu pemabok cket. so, dia tak mau follow even balik kampung sendiri. 

kami bergerak dalam pas zohor 27 Dec 2010. malam ni tido kat umah atok di Felda Ulu Tiram. walaupon atok takde sebab atok tido umah pak ngah kat Kota Tinggi, tapi feel balik kampung memang takkan complite kalau tak tido kat umah atok...

 ~ pose jap before bertolak balik kampung. ngeee :) ~

dah memang ikut kebiasaan abah drive, akan lalu dalam half way before masuk highway untuk mengelakkan kemengantukan.. kami masuk highway bile sampai air hitam. kalau tak silap aku la.. so, bile dh lalu dalam, memang akan melalui kilang munchy's... dulu kecik jek kilang ni.. la ni, dh agak besau jugak la.. sempat gak aku snap gambaq kilang tu. hahahah


~ masuk jek highway, budak 2 orang ni dah tido.. ~

biasa la, dah hujung-hujung tahun, musim tengkujuh.. hujan sepanjang perjalanan... excited gile + seram + cuak bile kami tiba kat pekan kulai.. ape jadik??? air mencurah-curah ke ladang gandum.. eh, silap-silap.. mencurah-curah ke jalan raya la beb.. [tersasul iklan coco crunch plak!]. adam dalam kereta dah melompat-lompat dia takut banjir... aku pon tak sangka air leh turun laju padahal that time tak ujan [maybe lepas hujan..] and aku pikir takut kete waja angah stuck kat tengah-tengah air tu... habut nanti.. 

nasib la ade laluan alternatif.. lalu kat tepi-tepi kedai. fuhh.. lepas...ni gambaq dari view tingkap aku blakang abah yang tengah drive that time and all the time. huhuhu..


kitorang bukan takut ape, so far blom ade pengalaman menghadapi banjir-banjir ni.. serkam belom penah naik air lagi.. tu yang macam terlebih excited.. huhuhu.

sampai umah atok, dalam kol 7 malam jugak la.. just yang ade kat umah adelah my cousin jek. cik bob n cik nor that time gi kota tinggi umah pak ngah tp diorang balik ulu tiram dalam kol 9 lebih gitu.. tak de plak aku snap-snap time sampai umah atok coz masing-masing penat.. kot.

keesokkan paginye, awal-awal lagi mak dah kejut bangun and get prepare untuk ke kota tinggi.. ni yang failed kalo nak mandi pangi-pagi morning kat umah atok.. sejuk gile!!! saje bagi laluan kat orang len suh mandi dulu. hahaha. tektik and teknik kene betul beb.. so, dalam kol 9 lebih kalau tak silap, kitorang bergerak menuju ke kota tinggi. disebabkan banyak laluan dah bertukar wajah, abah follow cik bob untuk tunjuk jalan.. [p/s: kami memang jarang balik johor disebabkan kekangan transportation :( ]

dalam kol 11 kot kami sampai umah pak ngah.. tak tau ape yang kene wat coz tengok semua dah de orang-orang tertentu yang wat.. so, kami just wat bodo jek.. snap-snap gambaq je la yang mampu. huhuhu.

 ~ awek cun import dari melaka! kami yang berperasaan!~

~ sempat lagi suh atok pose ngn kami.. ~

dalam kol 2.30 petang, rombongan dari pengantin perempuan sampai.. aku pon not very sure that pengantin pompuan ni orang mana.. tapi rasanya orang dekat-dekat jugak coz dia satu tempat kije ngan abg yem.. snap cket tengok...




 ~ dalam gambau ni semua sepupu sepapat, sedara mara family sebelah abah. tapi kitorg tak termasuk dalam gambau ni coz takut pelamin ghoboh! hahaha ~

habis sudah citer sal pengantin.. before maghrib, kami bertolak kembali pulang ke tiram... penat tu penat la jugak, walaupon tak de benda yang dibuat kat kota tinggi tadi.. hahaha.. layan je la... bile smpai umah jek, semua dah terbongkang penat!! huhuhu

esoknye, kami akan bertolak pulang ke melaka tanah airku.. sebelom bertolak balik tu, sempat jugak snap-snap gambar cz tah bile tahun lagi agaknye dapat balik johor lagi... cedey woooo... :(

 ~ pemandangan umah atok dari atas jalan raya.. adam plak tengah petik-petik bunge tah ape yang dia nak wat agknye ngan bunge kuning 2... ~ 

 ~ dah teruk dah budak 3 orang ni... ~

~ going home... sempat lg pose... tengok adam 2...motif dia petik bunge kuning tadi.. macam budak-budak jek.. tapi memang pon dia budak lagi.. layan je la perangai hero sorang 2... ~

on the way balik melaka, adalah satu kewajipan untuk kami menyinggah kat pekan air hitam.. borong kerepek-kerepek exspecially kepek keladi yang kaler purple, kepek tempe, sagun n faveret mak ai - pisang salai.. aku ingatkan mak aku jek yang gile pisang salai, rupenye, ade 'family baru' yang hanya aku kenalkan sebagai 'pa' yang dok kirim kat aku suh tapaukan dia pisang salai... sayang punye pasal, ai belikan u la dear.. hahahaha.. jangan marah ek 'papa'~ [malu2...!!!]

kami telah selamat tiba ke perkarangan rumah [peh!!] dalam pukul 5 lebih... 

:: TAMAT ::

ADAM HAIQAL'S PRE-SCHOOL CONVOCATION'S DAY...

untuk kesekian kalinya, aku melangkah masuk ke perkarangan SK.Serkam, Merlimau Melaka. buat ape kat sane??? aku kene teman mak untuk hari bersejarah adam.. hari konvo dia! cis! dh dua kali adam konvo!  aku yang amik degree ni pon blom konvo-konvo lagi k.. last year, aku attend jugak dia punya konvo masa dia abis skul kat tadika JAIM. that time adam 5 taun.. pas tu, dia melanjutkan pelajaran dia kat pra-sekolah kat sk serkam.. this year, aku dapat join dia punye konvo lagi.. ye la, masa dia punye konvo ni aku ade kat kampung menikmati kenikmatan semperna cuti sem terakhir aku sebelum aku naik untuk final semester~ [mood happy nak abis study!]

agak lama jugak aku tak menjejakkan kaki kat sekolah lama aku nih.. walaupon hanya untuk 3 taun setengah lebih kurang [sebab aku pindah ke sekolah ni dari penggal ke-2 masa darjah 3 untill darjah 6]. banyak perubahan yang dah jadik kat skolah aku ni.. blok baru setinggi 3 tingkat dalam proses pembinaan, pentadbiran sekolah wajib-wajib la bertukau wajah.. but, still ade lg cikgu-cikgu zaman aku study lagi masih memberikan perkhidmatan mereka kat skolah ni..[impress sebentar!]

HARI ANUGERAH CEMERLANG SK SERKAM telah diadakan pada 15 nov 2010.. ni kira hari penyampaian hadiah la senang citer.. disebabkan keputusan UPSR pon dah keluar a week before, tu yang pihak sekolah wat sekali untuk student-student yang cemerlang masa UPSR. this year kalau tak silap aku rekod UPSR SK.Serkam agak membanggakan bile 8 orang student dapat 5A.. waaaa!! tahniah-tahniah.. salah sorang adalah kazen aku punya anak. state nama sket kat sini - Nur Atiqah Hanim Zuraimi...

ok, tak mau citer panjang sal memoir kat SK.Serkam lebih-lebih, straigh to the point, aku sempat snap-snap gambar gelagat satu-satunya hero anak Isnan Sarimin + Mastura Salihin masa dia konvo! seblom aku lupe, adam gak tersenarai dalam ANUGERAH MENGUASAI KEMAHIRAN 3M [tp aku masih meragui status penaksiran yang diberikan oleh cikgu dak adam ni pasal anugerah ni...]










yang paling tak nahan, diorang siap ade jubah sendiri tu masa nk amik hadiah... ish..ish..ish.. bay the way, aku sempat jugak wat rakaman persembahan pelajar-pelajar prasekolah ni.. 1st vids ni diorg wat lagu dari wali band- tomat (tobat maksiat). and 2nd vids plak lagu sudirman-pesan abang.. so layan je la k..



p/s: maaf sekiranya kualiti video kurang memberangsangkan coz hanya menggunakan khidmat black bluey aku jek. nak beli camcoder, still xmampu. huhuhu. 

so, sedikit pesanan untuk adik aku adam ni, walaupon tah dia tau ke tak sal blog aku ni, aku pon tak tau:
  • study molek-moleh deh... adam la harapan nusa dan bangsa keluarga MASNAN..
  • pas ni dah naik darjah 1, jangan nak malas study plak k..
  • be a good boy!!
  • kalau adam tak datang teh punye konvo, siap kau!! coz dah 2kali teh datang konvo kau! huhuhu [p/s: teh adelah panggilan aku kat umah yang sepatutnye adalah Uda. dulu masa adam kecik-kecik dia tak geti sebut 'kak uda' tapi dia sebut Teh..]

Tuesday, December 21, 2010

TEMAN... KHAS UNTUK ANDA~

TEMAN...
KUTITIPKAN BUATMU 
BICARA KERINDUAN INI,
AGAR KAU TAHU BAHAWA
KAU BERMAKNA BUATKU...

TEMAN...
BICARAKU BUKAN PALSU, 
BUKAN OMONG-OMONG KOSONG,
TAPI HAKIKAT YANG PASTI...

TEMAN...
SETELAH LAMA KITA BERPISAH,
RINDU SELALU MENGGAMITKU,
UNTUK BERSAMA KEMBALI DENGANMU,
NAMUN AKU PASRAH,
KERANA ADA JURANG ANTARA KITA...

TEMAN...
BERSABARLAH ATAS SEGALANYA,
KERANA ESOK LUSA AKU PASTI,
KERINDUAN INI AKAN TERLERAI JUGA,
KERANA KAU DAN AKU ADALAH SATU...

P/S: memori bersama masih lagi segar diingatan~

TUTUP DAN SIMPAN SEBAGAI MEMORI…

15 Dec
Aku rasa aku kene tulis jugak citer ni kat blog aku.. bukan untuk membuka cerita, tapi lebih kepada untuk kepuasan diri sendiri. Mungkin citer kat blog [menaip actually] dapat kurangkan ape yang aku rasa selama ni… bukannye tak nak citer kat lisan, tapi biarlah monolog menjadi pilihan aku..

“Persahabatan Biasanya Berakhir Dengan Percintaan, Tapi Percintaan Tidak Pernah Berakhir Dengan Persahabatan…”

Ape pendapat korang ngan statement di atas??? Mungkin betul mungkin tak… lain orang lain cara pemikiran dia.. bagi aku plak, statement tu macam tak brape nak best.[bileh plak mcm tu..]  It doesn’t mean u are not in love with that person anymore, your relationship that have u been done before have to cut off!!!

Yes! Aku bukan citer sal orang lain, tapi citer sal diri sendiri.. dalam blog aku ni pon, banyak kali aku highlightkan nama dia.. dulu lain sekarang lain.. tapi bagi aku, aku still anggap dia as my friends. Aku tak tau plak bagi dia macam ne plak kan. It’s up to him la.. bukan aku tak nak amik kesah, tapi keadaan dah berubah sekarang…

Aku cuba jaga hati semua orang tapi kengkadang bile terlalu “tamak” untuk menjaga ati tersebut, mungkin ade jugak ati yang terluka…

Mungkin pendekatan yang aku amik ti tak brapa nak tepat, bagus dan mungkin lebih kepada kepentingan diri sendiri, aku tak tau plak. Tapi ape yang aku wat harap ni dapat sedikit sebanyak membantu kedua-dua belah pihak. [kot la…]

Kami kenal dah agak lama.. bukan agak lagi, tapi memang lama pon.. aku tak penah salahkan dia, sebab aku tau, aku lagi banyak salah berbanding kesalahan yang dia penah wat kat aku… bukan aku tak nak cuba untuk baiki kesilapan aku tu, tapi benda-benda macam ni aku tak leh nak paksa-paksa…

Aku tau, semua orang [kot..] pandang aku ngn pandangan ‘bertanduk’… terutama kengkawan dia yang sentiasa ada kat sisi dia tu... sedangkan masa aku ‘dengan’ dia dulu pon, ade jugak citer-citer yang tak bape nk sedap aku dengar, so, aku tak nak ‘dera’ lagi kawan kesayangan diorang tu...

Mungkin ape yang aku wat lebih kepada membawa ‘cedera parah’ kat dia, tapi aku harap kecederaan yang dia alami selama ni dapat membawa ‘kulit’ baru dalam hidup dia...

Sedikit nota untuk si dia yang pernah aku panggil “ B”…
  • I noe, this is hard to you, but, sincerely u are the best part of my life dear…
  • Maaf sekiranya banyak mengganggu, menyusahkan, merimaskan, mengguris, menghancurkan, dan sebagainya dalam hidup anda…
  • Anda masih lagi my best friend.. not ENEMY [for me la, but for u, I don’t noe…]

Thanks coz being a part of my life…

Friday, July 30, 2010

NEK TEH GRANCHILDREN CLUB (NTGC)...


wah, ni entri paling bahagia aku nak wat..nek teh grandchildren club alias ntgc adelah kelab tak berdaftar yang diasaskan oleh cucu-cucu nek teh.. sejarah penubuhan kelab ni adelah disebabkan oleh gambar di bawah:

   
ada ape dengan gambar di atas??? ni adelah gambar harta kepunyaan hajah puteh bt md said merangkap mak kepada mak aku yang juga dah semestinya nenek kepada aku.. gambar ini diambil dari fb abg ngah @ khalis [maaf sekiranya ambil tanpa izin!]. gambar ini telah menyatukan anak dan cucu nek teh di alam maya.. sehingga sekarang, gambar tersebut mempunyai 407 comment di dalamnye ye.. [impress sebentar!]. semua dok menyingkap kenangan di rumah ni... dari cerita lama sehingga la cerita in future! dan di gambar rumah nenek kesayangan aku ni la tertubuhnya kelab tak berdaftar NTGC..

sebelum aku bercerita dengan lebih panjang lebar, meh cite cket mengenai family besar ni.. 
  • nek ade 9 orang anak yang masih dalam keadaan sihat.[actually aku tak tau bilangan sebenar adik bradik mak! cz ade yg dh kembali ke ~~ malu2~~] which is.... [maybe not in correct order!]:
pak long @ pok long ---> menetap di australia!!! susah mau jumpa ini family!
mak ngah @ angah besau ---> setia menjaga nek [salute her!] *duduk ngan nek!*
pak uda @ pokde nafi ---> menetap di pahang.. 
pak andak said ---> singapore mali. bile jumpe asyik dok gelak je!
pak itam yusof ---> dok kat pulai jak [sebelah kampung!]
pak lang zainal ---> hanya selang beberapa rumah dr umah nek!
cik @ encik???---> dok kat jb-pasir gudang
mak uteh @ mokteh mas ---> mak aku ler tu...
mak ati ---> dok kat klang jak!

  • nek menetap di km.18 kampung serkam, merlimau melaka bersama anak, cucu, dan juga cicitnye..
  • nek pantang dengau anak-anak dia nak balik.. mula la dia nak simpan makanan terutamanye bab makanan.. sampaikan kene catu kat umah tu.. hehehe
  • umo nek sekarang dalam 80++ kot. kalo tak silap aku ler

berbalik dengan citer NTGC, dalam keghairahan mengomen kat gambar umah 2, tah sape yang mengilhamkan acara pertama yang boleh dibuat...reunion, ala-ala family gathering or family day la konon-kononnye. bermacam-macam benda yang di-suggestkan, dirancangkan dan sebagainya, 03 julai menjadi tarikh keramat 1st event NTGC.


acara bermula pada magrib di mana sedikit tahlil n doa selamat sesama keluarga dilakukan di rumah nek sendiri sebagai tempat paling bersejarah. 1st time dapat berjemaah bersama-sama kaum kerabat! pas semayang, acara makan-makan la ape lagi.. BBQ menjadi santapan utama. ade udang besau-besau, ikan besau-besau, sotong besau-besau, otak-otak, satay, nasi lemak... fuhh..memang best! macam-macam ado! tapi macam tak puas ati coz aku dapat makan udang kecik-kecik je... bayangan sotong bakau besau memang aku tak nampak.. hmmm tak de rezeki aku agaknye... takpe, takpe, next time NTGC punye event, siap la...

acara kemuncak adelah bila kek yang di-sponser oleh kemal [kazen kesayangan aku!] dibawa keluar. ari jadik sape plak nih???? of coz la ari jadi nek teh!!! wah!! lagu "slamat hari jadik", "allah selamatkan kamu" bergema pada malam tu khas ditujukan oleh anak,cucu, cicit n beberapa jiran tetangga untuk nenek! best sangat-sangat!. kekecohan berlaku bile mak lang mencetuskan peperangan kek di antara kami-kami.. aduh, sume jadik mangsa keadaan. takde yang terkecuali...

ni adelah acara NTGC yang pertama dan tidak mungkin yang terakhir.. insyaallah... memang best sangat bile dapat kumpul ramai-ramai macam ni kan... sedikit nota kaki untuk post kali ni:
  • semua anak nek hadir kecuali family poklong yang berada di australia n pak andak singapore. hafriz, anak pak andak janji nk turun melaka, tp last minute ade emergency case katenye and family diorg tak dapat nak balik... so sad to hear that! =(
  • semua berkolaborasi dalam menjayakan 1st event NTGC... 
  • semua cucu-cucu nek yang dh bekerjaya dikehendaki memberikan nenda hadiah! huhuhu.. [nasib bek aku terlepas... hahahha]
  • special thanks to pokde kerana penyumbang utama event ni..
  • sonok dapat jumpa kazen yang jauh di mata dekat di ati ---> kak el [anak pokde!]
  • nek dapat cucu angkat ---> meen @ minto yang kebetulan dipaksa dan terpaksa hadir ke majlis tersebut cz on the same time kitorang tengah praktikal kat smk padang temu [meen dok umah aku sepanjang praktikum!]
  • mintak maaf kat empunya gambar ---> abg zol ngn kak y coz publish gambar ni tanpa kebenaran terlebih dahulu...huhuhu [cz black bluey aku sedang nazak ketika ini...]

thatz all for now, thank you! huhuhu


antara sepupu sepapat kaum kerabat juga orang kuat NTGC!!! miss u!

salamanisemanisenyumanku:
adie_nadiah

Monday, July 26, 2010

LONG TIME NO SEE...

wah, lama benau aku tak update blog aku ni.. rindu plak untuk berblogging. tapi so far, ape yang nak aku coretkan kat sini. actually, macam banyak tapi tak tau dari mana nak mula.. owh ye, citer-citer kat bawah ni aku penah stori-mori sal aku punye praktikum. tak banyak yang aku leh citerkan sal praktikum cz sumenye so far so good. [good ke???]..

cerita 1 ---> praktikum:
sepanjang 8 minggu aku berkhidmat kat smk padang temu, melaka, macam-macam aku dapat. kusangkakan menjadi seorang guru amat mudah, tetapi hakikatnye, hanya tuhan saja yang tau. walaupon student aku tak seramai pelajar tipikal biasa, tapi menghadap perangai n peel diorang aje dah macam mengalahkan 1 kelas tipikal serapai 40 orang! hasil cabutan bertuah, aku ditugaskan untuk mengajar 2 kelas. 1 fitrah ngan 2 fitrah. dua-dua kelas yang "bertuah" ni hanya mempunyai 4 orang sahaja pelajar yang perlu "dipulihkan" dengan pencalonan oleh guru kelas diorang. 4 orang 1 kelas ni hanyalah 4 orang insan terpilih daripada kelas-kelas berkenaan ye... aku dikehendaki untuk mengajar subjek matematik bagi kelas 1F yang terdiri daripada fitri, johari, muzaimy n nasrul [bukan nama sebenar!] manakala 2F pulak yang terdiri daripada ali, mohd hanafi, norhanafi n aiman [juga bukan nama sebenar - aiman tak lama kekal belajau ngan aku coz dia pindah smk pernu la pulok!] bahasa melayu menjadi subjek aku kene ajau...

bagi aku ajau bahasa tak la susah mana, yang paling killer buat aku adelah mengajau math. bukan sebab subjek tu sendiri, tapi sebab student yang memang terus terang aku cakap, aku tak ley nak handle that klas. klas bermasalah, klas yang tu la... ade sorang student dalam kelas tu, perangai memang mengalahkan 10 orang punye perangai. bile dia tak datang je, macam nak je wat kenduri doa selamat, bile dia datang skolah, rasa macam nak wat kenduri tolak bala la orang cakap.. tapi ape-ape pon, diorang tu tetap student aku, n aku kene jalankan jugak p&p dalam ape jugak keadaan. yang sorang tu, kalu member kamceng dia tak de kat klas, pasif ya amat, bile member tu datang, hyper mengalahkan budak hyperactive. dok membuat kerjasama mengacau member lain yang nak study.. pelajar zaman sekarang, cikgu kat depan pon dipandang sebelah mata... tapi "we are profesional".. dah tau ape "masalah" diorang, so, nak tak nak kene adapt tu smua. 

tingkatan 2F, menjadi target aku bile lecturer, dr.M datang untuk mengobserve. aku tak berani amik risiko menggunakan kelas 1F sebab aku tau tahap kemampuan aku untuk menghandle kelas berkenaan. walaupon tahap kesabaran aku turut digunakan secara maksimum untuk mengajar kelas 2F. 2 daripada 4 orang pelajar dalam kelas pemulihan 2F aku ni mempunyai masalah membaca. kalau nk suruh baca 1 perkataan  tu, pergh, macam suh berperang.. ade jek alasan diorang. masa nak abis la, dok tergaruk-garu kepala yang mungkin tiba-tiba je kutu menakluk, suh orang laen bacekan la bagai... tapi aku dah leh nampak perkembangan pembacaan diorang. well done!!!

banyak lagi stori sal praktikum ni.. sory to say, xpat nak stori semua la beb... berjela-jela plak kang.. lagi pon, gambau-gambau masa praktikum aku tak abis pungut dari debot. disebabkan black bluey aku dalam keadaan nazak sekarang [ tapi dalam proses pemulihan coz dah gi antar spital!!], memori praktikum aku tak dapat dimanfaatkan bersama black bluey... nanti-nanti ade masa aku selit-selitkan sal citer masa praktikum k...

cerita 2 ---> aku dah senior!!!
abis aje praktikum 09 julai, 11 julai dah kene balik ukm semula... sebab ape?? sebab aku nak booking blok k3a kolej dato onn as tempat pertapaan aku untuk setahun akan datang.. dh la tak puas untuk bercuti, pas abis praktikum terus balik ukm.. mengeluh sebentar!.bile menjejakkan kaki kat ukm, baru terpikir, ya allah, dah hampir 4 taun aku kat sini.. super duper senior dah! rasa kesunyian mula menusuk coz ex-ex-rumet aku macam azza [rumet taun 1], n fiezah [rumet taun 3 - last year] diorang akan berkonvo pada bulan 8 ni.. sebab diorang punya kos hanya 3 tahun... fakulti pendidikan, kejuruteraan, perakaunan [kot] undang-undang, sains dan teknologi [depends pada kos] semua 4 taun... so, member-member yang 1 batch masuk ukm sama aku lebih dari separuh daripadanye akan mulai berkonvo bulan 8 ni.. besh nye..!!! aku ni masih lagi meneruskan pengajian...bohsan, xde member.. bukanla aku sorang aje yang belajau 4 taun, tapi aku ni jenis tak ramai member terutama sekali member kolej.

bile daftar kolej, alhamdulillah, dapat jugak blok yang aku idamkan, k3a.. aku nak sangat dok blok ni bukan ape selesa pon selesa coz 1 bilik cuma 2 orang, n yang paling aku suke, toilet dalam bilik. so, tak de la aku nak berebut-rebut toilet ngan orang lain melainkan ngan rumet aku je.. tapi dengan sedihnye, aku dapat bilik ditingkat yang sama ngan sem lepas. aras paling atas skali.. paling sadis, bilik bersebelahan ngan bilik last sem aku... dulu 401, sekarang 402! coi!! puasla aku dok mengusha abang felo mintak tukar aras bawah, alasan dirong dah tetapkan bilik mana student duduk.. hapeh tol.. 2,3 hari aku dok tanpa rumet, bile masuk seminggu  pon rumet aku tak cek-in kolej... aku try rujuk kat pejabat kolej, dia ckp mybe rumet aku tu tak balik praktikal lagi. sebab tu dia tak masuk kolej lagi. aku try mintak tengok list penghuni kolej, aku tengok ade jek budak yang ley tukau-tukau bilik, dari aras 4 yang sama macam aku, bole plak tukau ke aras 2!! ha**ak punye pejabat... aku redha je la dpt dok kolej ni.. and, untuk pengetahuan korang, dah nak masuk sebulan ni aku duduk kolej tanpa rumet dan aras aku ni cuma ade 3 bilik je yang berpenghuni, bilik 401, 402, n 403 je ade orang. kira bilik aku tengah-tengah la. tapi sebelah-sebelah bilik aku ni chinese la pulok... layan je la...

tahun 4 sem 1, banyak benda kene wat.. tesis atau LI [latihan ilmiah!] kene setelkan sem ni jugak. i thought tesis ley wat 2 sem, upenye kene setelkan sem ni.. hadus... harap-harap semua berjalan ngan lancar... bermula sem ni, kitorang punye penyelaras program pendidikan khas dah bertukau tangan dari pentadbiran dr.M kepada en.S [bukan nama sebenar!] dengan ini jugak secara tak langsung budak-budak pemulihan dah resign dari wat keje-keje melibatkan program.. huhuhu... lately, en.S sudah menunjukkan belangnye dengan membacakan result exam taun 3 sem 2 kpd smua student!! hadoi!! ade baik, ade buruknye beliau buat macam 2.. kebaikan dia adelah untuk bagi kesedaran kat student yang lupe tanggungjawab masing-masing iaitu study! [termasuk la aku coz result sem lepas aku memang merudum!!! hawau!].. dan antara keburukan dia adelah wat student rasa down gile bile dimalukan sebegitu rupa.. [aku pon terasa gak!!] klo result gempak, boombastik, memang kembang bermangkuk-mangkuk dipuji depan member-member lain, tp bile sebaliknye, faham-faham sendiri lor [dah taun 4 kan... tak kan tak faham lagi kotz!] so, gud luck all of you yang still melanjutkan atau meneruskan pengajian anda.. before aku lupe, tahniah gak untuk kazen aku, ana yang dapat masuk UM. kos ape aku xpasti plak n danial, adik kepada ana  dapat masuk KPTM melaka...

cerita 3---> sense of belonging yang melampau???
cerita yang bakal aku ceritakan ni tak ada kaitan dengan sape-sape.. this is only my emotion je k..aku ni nak katakan ramai member, macam tak ramai sangat coz aku akan stick ngan member tu je pada suatu-suatu masa. aku memang sayangkan kawan-kawan yang aku ade. tapi aku mempunyai masalah dalam sharing kawan ni.. aku rasa bile kawan aku sendiri macam membiarkan aku sorang diri aku rasa macam dia tak patut wat aku macam tu. maksud aku kat sini, bagi aku, kawan aku adelah kawan aku n tak boleh nak kawan ngan orang lain. boleh tu memang la boleh tapi jangan la dok biaq aku sorang-sorang... [touchy la pulop!] aku tak tau kenapa aku leh rasa macam tu.. yes, aku mengaku, aku ni sorang yang tak boleh berdikari, mengharapkan orang lain untuk memimpin aku, perlukan orang laen untuk membawa aku ke jalan yang benar gitew! aku perlukan sokongan orang lain dalam hidup aku... so, bile orang yang aku begitu harapkan, tibe-tibe ala-ala "berpaling" dari aku, memang aku rasa down giler! adus.. ape yang aku ley wat ek?? any opinion???

walaupon macam tu, aku still ade kawan-kawan yang aku kawan dah lama sangat. ade yang sejak dari skolah rendah, n menengah, diorang still macam dlu. "tak berubah" bagi aku.."tak berpaling" untuk aku... fizhan, antara orang yang paling memahami diri aku. aku ngaku, takde orang lain yang leh faham perangai aku ni selain daripada dia.. even dia n diri aku sendiri tak boleh nak bace rentak hidup aku ni, tapi aku senang kawan ngan dia... share citer-citer remeh pon leh aje.. kengkadang aku tukau shampoo baru pon nk jugak citer kat dia.. kalo orang lain, ley ke macam tu???? thnx dear!

selain daripada fizhan, adhwaa adelah kawan aku sejak aku skolah rendah lagi. tp semenjak masing-masing dh bawak hidup sendiri, aku ngan study aku, dia ngan keje dia [kompol duit untuk kawin katenye...] kengkadang takde masa untuk satu sama lain. tapi we are still keep in touch. sekarang ni aku dok merajuk ngan dia sebab bile aku balik melaka, dia takde masa nak jumpe aku. kalau aku tak balik melaka, dia suh balik, bile aku dah balik, dia plak tak nak jumpe aku.. hampeh la kau hwaa! 

iksan, mat tiarap [soljar @ tentera la...] yang kini dok kat sibu, jugak termasuk dalam list aku.. you are my best fren la san! kau leh je detect ape masalah aku kan.. ngan kau aku tak leh nak tipu-tipu.. dapat je bau ketipuan aku tu kat idong kau tu... sekarang san dh tunang... bahagia aku tengok kawan aku bahagia!!! untuk pengetahuan kau san, aku selitkan nama kau kat sini bukan sebab kau suruh, tapi ni memang ikhlas dari ati aku.. salah satu cara aku nk menghargai kawan-kawan aku..aku sayang kawan-kawan aku!!!

kesimpulan --->
wah, dah panjang lebau plak aku tulis untuk post kali ni..  awal-awal tadi cakap takde idea la bagai nak menaip tp bile dah stat menaip, smpai tak cukup korum aku tulis.. so, ni antara nota kaki untuk post aku kali ni:
  • result praktikum blom kuar lg... still TL lagi [bukan tidak lulus, tapi tak lengkap. tak tau ape yang tak lengkapnye lagi!! ] congrates untuk kawan-kawan aku yang berjaya dengan cemerlang dalam praktikum macam faizal yang dapat A! kamarul u got A-! dan kawan-kawan laen yang tersenarai dalam grup A, A- dll lagi.. aku punye result still pending lagi nih!!
  • sweet memories derive from preety begining - smk padang temu, melaka sweet memories out there!
  • maaf kat kengkawan yang aku tak listkan dalam best frens aku, bukan tak nak listkan tapi tak cukup korum, ade masa aku stori mori lagi k..
  • aku ade member yang study over the sea, saiful salleh study kat mesir! dia adelah kwn aku ms primary skool dulu..nice meeting you again! persahabatan kembali terjalin setelah "berpisah" selepas membawa haluan masing-masing after UPSR dulu.. (^_^)v
  • wish me best of luck at this final year!!!

Saturday, June 19, 2010

AGAIN, YOU BREAK MY HEART...


hmm, kacau daun tol la mamat ni, ngan bace 'title' aku yang kebetulan dia ade menghadap aku, dia dah tau aku nak cakap sal pe...lantak pi la...walaupon dia dah tau ape yang aku nak tulis kat sini, aku tetap ngan pendirian aku nak tulis gak... lagi pon dah lama aku tak update blog aku yang semakin beranak pinak labah-labah kat dalam ni...

ones again, black-bluey aku wat hal... black bluey??? benda alah pe plak 2?? hmmm nanti-nanti la aku citer sape black bluey aku.kepada sape2 yang dah tau, pliz..pliz pliz... jangan bagi tau k.. huk3..

pada suatu petang ngan angin sepoi-sepoi bahasa, aku pon syok la dengau lagu via my black bluey.. black bluey aku letak kat atas meja.. then, tengah sedap2 layan lagu, tah macam ne leh plak aku terlanggau black bluey tu.. dan ape
lagi...ngan sadisnye, black bluey aku jatuh ke bawah.. [ofcoz la jatuh ke bawah kan, xkan jatuh ke atas plak!]..dengan sepantas kilat aku mendapatkan harta kesayangan aku 2...

melihat kepada fizikal, pada awalnye nampak macam tak de ape-ape kecedaraan dialami oleh black bluey.. after a few second, muka black bluey dah mula pucat2.. jap nampak jap xnampak n then... dead!!!

waaaa!! u break my heart again la black bluey!! tercengang aku!! nak terbrenti napas aku rasa.. sekejapan je kau leh dead black bluey!! waaaa.... aku cube picit-picit perutmu itu, hanya suara mu sahaja yang berbunyi,..,tp matamu still tidak terbuka.. ohhh black bluey.. maafkan tuanmu ini kerana tidak sengaja membuatmu begitu...

sehingga ke hari ni, aku masih merindui black bluey aku.. terutama skali bile member aku si am tu pakai kembarmu.. cuma dia berwarna merah... tahan je la dalam ati ni.. bile on air lagu Pelita by A.P.I, lagi aku sedih coz 2 lagu cinta kita pada waktu berkenaan.. sampai adik aku si adam 2 pon tai, 2 lagu cinta kita...

tah bile aku dapat bawak kau ke spital...cz la ni xde modal nak menampung koz perubatan kau yang nampak macam nazak je.. sabo je la black bluey oooiii.. tp aku janji, aku akan bawak ko berubat ye...

i will miss you my dear black bluey!!! [this is da picture of my nokia 5610 XM b4 the accident!]

Friday, April 30, 2010

IS OUT OF SERVICES...

hye guys...ni aku nak wat pengumuman sket.. dengan ini, secara rasminye, aku akan tidak mengupdate blog aku dalam masa 2-3 bulan ni. bukan ape, sem dah nak abis n jap2 lagi aku akan berangkat pulang ke melaka tanah airku.. hehe. 3 mei 2010 hingga 8 julai 2010 akan bermulalah kehidupan aku sebagai guru pelatih kat smk padang temu, melaka. sebelum ni aku ditempatkan kat smk tun tijah, tapi tah ade sebab2 tertentu, sekolah tu tolak kitorg... [jangan nyesal ek...huhuhu]


seperti yang tertera kat atas, aku dan kengkawan berkepala 4 akan ditempatkan kat smk padang temu.. kalau tak retak seribu skolah 2 aku tak tau la kan.. sebabnye, duta-duta ukm yang akan menyerang skolah ni bukan calang-calang orangnye.. hahaha. macam yang aku cakap tadi, sepatutnye aku ngan am [nur muhamad] bertapa kat smk tun tijah. tp berkat pertolongan dr.m [tolong ke?? haks!] kami-kami ditempatkan dalam 1 skolah.. alhamdulillah.. kene say thanx gak kat dr.m ni.. even aku kene ugut bermacam-macam ngan dia.. [ habut la kalo dia bace entry aku nih!!]

kitorang akan menjalankan LM [latihan mengajar] atau lebih dikenali sebagai PRAKTIKUM [praktikal untuk mengajar kalo xsilap] 8 minggu tak termasuk cuti pertengahan tahun. aku still xleh nak bayangkan macam ne la nanti upe aku bile mengajau.. adeh.. biler rewind mula latihan masa subjek kurikulum dan pedagogi, ngajau masa subjek ppk, macam habut je.. xde preparation langsung. aku cube bayangkan macam ne la aku nanti ngan min, merengkek bawak abm [alat bantu mengajau] secara merempit ke sekolah...penyedian rph dan rpi [rph-rancangan pengajaran harian; rpi-rancangan pengajaran individu] memang kene tiptop. abm jangan cakap la kan.. kene superb beb! buku persediaan mengajau pon dh siap tersedia! 


sepanjang praktikum, minto akan jadik rumet n housemate aku.. dia akan jadik bibik secara sambilan kat umah aku coz dia akan menetap kat umah aku [min, gurau2 manje ye.]. skolah padang temu 2 xde la jauh sangat dari umah aku kalau nak dibandingkan ngan smk tun tijah. aku dah take time dari umah ke skolah padang temu dengan bantuan fizhan. dalam 12 minit dari umah dengan kelajuan 60km/j by moto.. huhuhu. dasat tak??? hahaha.

so, memandangkan aku akan berada kat melaka sepanjang aku praktikum, maka, dengan ini aku isyhtiharkan blog ni out of servis untuk sementara waktu. aku akan hapdate blog kalo ade masa yang mengizinkan aku berbuat demikian.. kepada semua member-member fakulti pendidikan, ukm tahun 3 terutama sekali buat budak-budak program pendidikan khas selamat menjalani ibadah praktikum..mulai isnin ni [3hb mei], aku kene bersiap sedia dari segi JERI [jasmani, emosi, rohani dan intelek] untuk bergelar sorang guru yang berdedikasi katenye... cikgu NURUL NADIAH, chayok2!!!


sedikit kata-kata penutup;
  •  nak jadik cikgu upenye aku... cikgu nadiah... hehe. nak guna cikgu adie macam vogue sangat je.. hehe!
  •  buat diri aku sendiri, min [siti aminah], faizal [mohd faizal] n am [nur muhamad], kite kene sahut cabaran dr.M yang nak bagi kite A utk praktikum ni!!!
  • welcome 2 melacca untuk kawan-kawan pend khas yang hampir kesemuanye akan berpraktikum di melaka.. [gigih wat pelan utk min, faizal n am!!!]
  • cuak nk pi praktikum!!! [mood adrenalin laju!! >>> nk jugak selitkan lagu bb faizal tahir!]

Wednesday, April 28, 2010

PROG. PENDIDIKAN KHAS, UKM BATCH 07/11..

special thanks 2 faizal debot kerana berusaha keras membuat video ni.. aku just tolong like this n mengomen sket2 kat fb..n usaha aku satu lg adelah upload kat youtube.. so, sape2 yg mau kenal2 ngan budak2 batch 07/11 bakal2 cikgu cikgi pendidikan khas dipersilakan.. hehehe



so.. layannnzzzz....

Saturday, April 24, 2010

LAGI-LAGI BIRTHDAY!!! FARHAH + SIDDIQ + MIN...

First sekali, aku nak mintak maaf banyak banyak sekali lagi cz aku takde masa nak upadate blog aku yang semakin kesunyian ni.. bukan takde citer tapi xde masa nak menghapdate and bukak stori mori ni.. ade kesempatan jek aku hapdate. ye la, memandangkan ukm sekarang ni tengah sibuk-sibuk tingtong ngan final exam!!! aku pon tingtong skali nih...

meh, citer siket sal exam..aku punye paper stat 12 april hari tuh...wah! fening2. kitorang ni plak jenis study gruping.. so, masa wat gruping utk 1st exam iaitu paper yang agak membunuh - asas penyelidikan, dalam diam kitorang dok rancang nak wat besday party utk 2 org member aku yang jugak ahli gruping. bile time break sekejap sebelum otak masing2 dok tepu, geng2 aku dengan senyap2 pi merayap cari kek.. wakaka. masa tu yang ado adelah aku, faizal, sha, wani, muny, lan n the suspekz farhah n cidiq! gambau tak banyak sangat yang dapat di-share-kan kat sini..yang ado aje la...



once again, happy 22th birthday la untuk far n siddiq!!! nasib korang baek sket dari taun lepas coz last year diorang kena mandi ngan tepung..hehe.

ok stop bout citer besday far n cidiq!... this time, aku nak citer sal besday member aku yang sorang lagi. ni 1st time aku sambut besday dia..hehe.. nama diberi siti aminah.. nama glemer min atau meen atau minto!! haha ape2 je la mintooo ooii asal kau dan aku bahagia..haha. besday minah ni plak kitorg wat secara seprize jugak. time ni masa kene hantar fail braille. gigih ye aku ngan debot pagi2 bute pi cari kek bagai.. bertempat di makmal penglihatan, f.pend ukm, tempat bersejarah untuk meen kali ni. haha. even tengah sakit gusi, berminggu-minggu tak makan nasik ni, skali nampak kek coklet, ilang sakit.. siap takot orang lain tapau bawak balik kek dia.. dasat tol si min ni! by the way, heppi bezday min!! 



Friday, April 9, 2010

FACTS ABOUT HUMANBODY...

✖ Scientist say the higher your IQ, the more you dream. ✖

✖ The largesr cell in the human body is the female egg and the smallest is the male sperm. ✖


✖ You use 200 muscles to take one step. ✖


✖ The average woman is 5 inches shorter than the average man. ✖



✖ Your big toes have 2 bones each while the rest have three. ✖




✖ A pair of human feet contains 250,000 sweat glands. ✖



✖The acid in your stomach is enough to dissolve razor blades. ✖




✖ The human brain cell can hold 5 times as much information as the Encyclopedia Britannica. ✖




✖ It takes the food seven seconds to get from your mouth to your stomach.✖





✖ The average human dream lasts 2-3 seconds. ✖


✖ The averange hair on their chests are more likely to get cirrhosis of the liver than man with hair. ✖




✖ There are about one trillion bacteria on each of your feet. ✖



✖ Your body gives off enough heat in 30 minutes to bring half a gallon of water to boil.




✖ The enamel in your teeth is the hardest substances in your body. ✖



✖ Your teeth start growing 6 month before you are born. ✖




✖ When you are looking at someone you love, your pupils delate, and they do the same when you are looking at someone you hate. ✖



✖ Your thumb is the same length of your nose. ✖
at this very moment, I know well you are putting this fact to the test...now remove your thums from your nose and pass this on to the friends you think might be interested in comparing their thumbs to their noses as well. =)


source: fun n fun only yahoo groups.
(¯`*•.¸,¤°´`°¤,¸.•*´¯) sharing is caring (¯`*•.¸,¤°´`°¤,¸.•*´¯)