CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, February 27, 2010

MARILAH KITA BERSAMA-SAMA MEMERIAHKAN MAJLIS KAMI...


ini bukanlah mjlis pertunangan, pernikahan mahupon yg seangkatan dengannya, tp ini adalah program yg kami, pelajar tahun 3, pendidikan khas, fakulti pendidikan, UKM anjurkan bagi memenuhi keperluan kursus GGGC 3223 pentadbiran & pengurusan pendidikan khas yang merupakan kursus wajib major kami..

jadi, anda semua dijemput bagi memeriahkan lagi majlis tersebut. butir-butir mengenai majlis tersebut adalah seperti berikut:
  • PROGRAM: HARI TERBUKA PENDIDIKAN KHAS 2010
  • TEMPAT: KOMPLEKS PKNS, BANGI SELANGOR
  • TARIKH: 03 MAC 2010
  • MASA: 8.30 PG HINGGA 5.00 PTG
  • TEMA: ANAK ISTIMEWA INSPIRASI BERSAMA
  • ANJURAN: PELAJAR TAHUN 3 PENDIDIKAN KHAS, UKM DGN KERJASAMA PKNS BANGI & RESTAURAN D'LIMAU NIPIS

antara program yang disediakan adalah:

  • SENAMAN AEROBIK
  • SUKANEKA
  • PERSEMBAHAN PAKAIAN BERAGAM - TEMA: 1 MALAYSIA
  • MAJLIS KHATAM AL-FATIHAH
  • PERSEMBAHAN ARTIS: AMYLEA AF3 @ AMYLEA OIAM & FITRI U.N.I.C
  • PELBAGAI PAMERAN & JUALAN DISEDIAKAN

jadi, marilah kita bersama-sama memeriahkan lagi program HARI TERBUKA PENDIDIKAN KHAS 2010! kepada rakan-rakan yg berada di sekitar selangor dan yg berkesempatan dijemput hadir..

p/s: typing error kat gambar: amelia AF3 sepatutnye AMYLEA AF3. maaf!

Friday, February 26, 2010

MY FRIEND WEDDING...SITI AISYAH IBRAHIM...

hye sume..lama aku xupdate blog since balik cuti raya cina...quite busy this few weeks cz ade event yg bakal berlangsung. aku xprasan plak wther aku ade gtau xsal sorg dr kwn aku akn menamatkan zaman bujang dia masa cuti cny?? ade kot.tp kat kolum "adie nadiah menjerit!!!" sebelah kanan blog ni...title entri pn dh gtau sapelah gerangan orangnye..siti aisyah ibrahim!

siti aisyah @ ecah ni adelah sebaya ngn aku. n 1 skolah since form 1 untill upper 6 cume ms skolah dlu kitorg bukan sekelas tp aku kenal la jugak ecah ni cz kitorg masing2 pengganas skolah [pengawas konon2nnye!] masa form 1 until form 3, aku klas R iaitu rumah tangga katenye, n dia plak dak klas T-pertanian..form 4-5 plak aku klas sains tulen n dia plak dak klas akaun.. bile masuk f.6, baru la kenai ngn minah ni cz kitorg dduk 1 klas yg sama iaitu 6 rendah & 6 atas munsyi. ..tyme f.6 la kitorg makin rapat [mcm rapat umum plak!]. masa f.6yg segrup ngn aku adelah antaranye ecah, nisa, narimah, miera. nisa pn dh slamat dan ade ank lelaki yg cute n skrg masa si ecah plak...

actually si ecah ni gile2 orgnye [mmg gile pon!]. masa kat skolah aku slalu gak kene buli ngn dak ni.w/pon dia kecik..pas 2 aku buli dia balik...hahahah..sumetimes kitorg sama2 tagteam buli org laen gak.memancing anak ikan bersama2...meronggeng bersama2..gile r time 2...bile abis stpm, msing2 yg smbung blajau g blajau..si ecah ni plak myb rezeki dia murah kot pat keje kat putrajaya under gov. untill now...kitorg pn dh jrg jumpa dek kekangan hal msing2...

dek krn pe'el si ecah ni slalu mmbuli dan kegilaan dia yg tahap gaban, bile dia ckp ngn aku via chat @ fb yg dia ade wat mjlis kat umah dia 14 feb, aku xcaye...on the same time dia chat ngn aku, aku dok tny nari via ym. nari plak mengatakan bhw "ala, ecah 2, ko jgn caye..tah ye2 je". so, kwn2 baek sndiri xtau, mst dia kencing aku ni....so, aku pon wat la xtau je...cz akk ci ecah ni ade sorg g yg lom kwin..mn r tau akk dia yg kwin ke tp dia ckp dia yg kwin...

dlm sminggu b4 mjlis, mmber aku gtau yg btul2 si ecah ni kwin..mula2 xnk caye gak, tp memandangkan mmber ni sekampung ngn ecah n dia kate dlm kad jmputan mmg nama ecah, aku mula gelak sndiri...klakau si ecah ni nk kwin!! so, dpt tau yg si ecah ni akn bnikah pd sbtu malam, 13hb n majlis bersanding pd 14hb [valentine day 2!!]. klo ikutkan aku akn balik mlaka pd 14hb ngn angah tp tkot xsmpat plak cz dh deal ngn nari nk pi umah ecah masa dia nikah. so, dgn konfidennye aku balik umah pd hr khamis ptg dgn mmonteng klas tutor asas penyelidikan..hahah

b4 aku pampangkan gmbau pd mjlis ecah, ni antra gambau masa kitorg dlu..yg 1st ni adelah gmbau klas 6 atas munsyi..ecah adelah org yg pkai blazer yg dduk kat bwh 2 yg aku dok ecing2 mesra ngn dia 2..hahaha. n another picca adelah gmbo utk sidang redaksi majalah skolah yg xde keje..haha.dlm gmbo 2, just tgk pada gadis2 ayu berblazer berdiri dbelakang dr kiri adelah ecah, diikuti oleh narimah, miera, nisa n aku! grup kami adelah grup pling mencapap kat skolah tyme 2..hahha



ok..berbalik pada tema asal, mjlis perkahwinan ecah...gmbar2 dbwah adelah malam kejadian siti aisyah disatukan bersama izman hamidi @ diddy...


n gambo dibwh adelah pd hari persandingan ecah vs diddy!!


akhir kata:
> slamat pngantin baru buat ecah & diddy! semoga kekal hingga akhir hayat!


Wednesday, February 10, 2010

KOMPIUS ANTARA INVISIBLE ATAU OFFLINE???

korg slalu x menyembunyikan diri mahupun kwn2 korg yg sembunyikan diri dari korg kat yahoo messenger @ ym??? aku ni jarang wat invi dan aki plak pntang ade internet, wajib online ym. melainkan hal2 tertentu shaja aku offline. klo kluar pn aku akn wat "i'm mobile".. so, korg tau tak bahawasanya, ada 1 web ni leh cek sama ada mmber korg meng-invi-kan diri mahupon offline kat ym??? actually, ade bberapa lg web yg leh cek tp aku slalu guna ydetector [sila klik link utk ke ydetector!]

bile korg bukak web 2, akn kluarla 1 kotak sperti dibawah ni ha:

cara nk tau senang je..korg just msukkan yahoo id mmber korg yg korang nk tau sama ada dia invi atau offline 2, them tekan enter ataupon klik kat magnifier. aku leh buktikan yg bnda ni hmpir 99% tepat bile aku invikan ym aku n then try sndiri kat ydetector ni.. gmbau dibawah mmbuktikan yg ydetector ni berfungsi dgn baek skali....


tgk, ym aku invi n dkt ydetector 2 dh terang2 tulis "your buddy is invisible"..so, kira leh dipercayai dan mempunyai kesahan yg tinggi gak la ydetector ni. lepas ni, sape2 yg ecing2 invi, korg leh la cek yek.then sergah dia..ecing invi konon!!! oleh yg demikian, renung2kan dan slamat mencuba!!!

26 JANUARI....B'DAY ASIAH!!!

hmpir keterlupaan aku sal bday asiah atau kami panggil moksiah..kenapa moksiah?? sbb dia berasal dr negeri di pantai timur.. moksiah merupakan kembau kepada zarina atau nama mnjanye, mokna...diorang berdua ni xleh dipisahkan... mana xnye, sanggup mokna tukau kolej semata2 xnk berpisah ngn moksiah kesayangannye..begitula kehidupan mokna dan moksiah..hahahaha..

as usual, kami ni geng2 sambut bday party kan...dpt lak bday moksiah jatuh pada 26 januari.. ape nk wat kat moksiah ni...hr slasa plak 2..dh la msing2 klas full..smpai ke petang cz ade klas braille... ha, kelas braille!!! pup, timbul la idea nk smbut bday moksiah pas klas braille..cz kitorg sama2 msuk klas braille... so, pas abis klas pngurusan dan pntadbiran pend.khas, wajibla aku ngn faizal debot merempit mncari kek utk si moksiah ni. nk ke kajang, mcm jauh plak.dh 2 tkot xsmpat plak cz klas pg td kol 8-10 pas 2 klas braille kol 3-6 ptg. so, aku ngn faizal pi la bangi. cari kat area warta jak. jumpe plak 1 kedai kek 2 ha.baru bukak cz kitorg xpnh nmpk kwujudan kedai kek brkenaan. b4 tht, survey dlu kek kat kdai dlm warta 2. kdai 2 agk mhal keknye, n kek dia pn xbape nk sdp sgt la. [ye r, dh muka asyk mkn kek je kan...]. so, jmpa kdai kek yg aku ckp td .. survey dlu kek kat situ.. agak ok gak. tp xtrus beli cz ade 1 g kdai kek yg b4 this ktorg beli kek utk azri "baek bdknye" 2... tgk kat kdai angel 2, mcm sama jek kat kdai yg baru 2 tp hrga lg murah kat kdai yg baru.. so, patah balik utk beli kek kat kdai yg baru. aku lupe nk amik nama kedai kek 2...

mcm2 halangan nk smbut bday moksiah ni. ye la, nk smbut pas klas braille. mane aku nk bwk mesin braille aku [ade kat entry b4 this] ngn sbijik kek!! faizal ckp dia akn angkut aku n the cake dlu ke klas, then aku pnjm moto dia n balik smula ke kolej utk amik mesin braille plak. tp, kusangka panas smpai ke petang...dlm kol 2 lbih, hujan plak turun dgn agk lebatnye..faizal plak ckp dia ade hal plak..so, dia ptuskan, dia akn angkut aku ngn mesin braille skali n the cake ke klas dlm 1 trip.hahhaha..habut!!

pas abis klas braille...kami tugaskan mokna utk bawak lari si moksiah ni dlu..ktorg set up tmpt kat pondok2 cinta kat fakulti pendidikan, area bwh klas braille. so, mokna pn ecing bwk moksiah ikut laluan yg jauh utk tunggu bas...last2 pnggil mokna bek moksiah kat tmpt yg dh dtetapkan...

so, this is it!!! bday gurl!!


akhir kata, makanlah kamu selagi kamu masih hidup. bak kate nenek sha, biar mati terlebih makan, jgn mati xmakan!!!! hidup utk makan!!!! [eh ye ke???]

Sunday, February 7, 2010

BRAILLE, JOM!!!

holla! [tibe buang tebiat!].. korg sume dh tau kan yg sem ni aku amik kursus penulisan braille.. skrg ni kira aku dan kengkawan aku yg sama klas braille ngn aku dh pon smpai tahap 2 dlm penulisan braille.. tahap 1 adelah sekadar mengenal huruf dr a-z, no dr 0-9. dan sekarang, tahap 2 plak adalah singkatan. singkatan yg mcm ne?? hruf2 mcm "sy, ny, & ng". maknanye kat sini adelah sy,ny,ng akn mnggunakan 1 kod braille shj. jd bile mnaip just guna singkatan je la. xde la nk emnaip hruf s & y utk sy..jd kita dh save 1 block huruf utk perkataan yg ade hruf sy.. mcm cth perkataan "Ngeri". kalo tahap 1, kita akan menaip sebijik2 huruf 2 iaitu " N.G.E.R.I". kalo tahap 2 plak kita akan menaip "singkatan NG.E.R.I".. owh..b4 msuk singkatan, tahap 2 jugak ade ajo ttg kependekan perkataan. yg mn melibatkan perkataan bervokal "a" sahaja. cth utk perkataan 2 suku kata KVKV [K is konsonan n V is vokal]. ingt, bervokal A shj.. cth: baja. kita leh buang hruf A dn hnya menaip huruf b.j shaja..so, intresting blajau benda baru ni kan..

meh aku kenaikan korang ngn mesin braille aku yg aku pnjam ngn fakulti selama 1 sem ni. aku ngn mokna [bukan nama sebenar!] telah mendapat keistimewaan dgn dpt mggunakan mesin braille yg agak baru...hehhe org lain sume dpt kai yg lama pny.tp function dia sama jek. cume baju braille [aik braille pn ade baju ke???? - actually sarung braille] kitorg kaler itam..yg laen sume kale ala2 kelabu asap gitu..hehehe.. sbnrnye, mesin braille ni xbyk beza ngn mesin taip yg org dlu2 pkai b4 ade pc, lptop dan sebagainye ni...cume beza dia, just hny ada bberapa button aje.


gmbr di atas menunjukkan bhgian braille dr sudut hadapan ye anak2.. kite akn nmpak ade [ikut dr kiri:] enter button, 3, 2, 1, space button, 4, 5, 6, dan backspace button. dan xlupe jugak ade liver kat atas 2. liver 2 mcm cursor la...


gmbar kedua plak menunjukkan gambau mesin braille dr sudut atas ye..kat area kiri dan kanan akana de besi yg ditugaskan utk mengunci kertas. bile nk msukkan kertas, kene la unlock dlu besi 2, then bile dh putar n msukkan kertas, b4 tekan punat2 braille, korg kene la lock dlu...


gambar ketiga diambil dari sudut kanan mesin braille ni ha. dsebelah kiri n kanan mesin braille akan ade bnda bulat mcm kat atas. keje dia adelah utk putar kertas bg msuk dlm mesin atau utk kuarkan kertas.

wey, aku lupe nk amik gmbo dr sudut blkang mesin braille!!! [sigh!!] sory la beb aku lupe benau!! xpe2.kat blkng 2 just ade tmpt utk adjust margin kertas je...hehehe. mesin braille korg dh kenai, so, next pelajaran adelah huruf2 braille. merujuk kepada buku "kod braille bahasa melayu"...kod braille terdiri drpd sel 6 titik. utk senang, 3 titik dsebelah kiri dan 3 titik disebelah kanan. dan dibaca dr atas kiri kebawah [titik 1, 2, 3 berada di sebelah kiri dari atas ke bawah] dan seterusnye dari atas kanan ke bawah [titik 4, 5, 6 berada disebelah kanan dari atas ke bwh]. korg fhm x??? hehhe.ssh nk bg tau..so, aku dh wat note aku sndiri utk mengingat huruf2 braille ni spt gmbo kat bwh.


cth utk baca huruf braille [dgn berpandukan nota aku wat sndiri kat ats ni] huruf "a" adalah bertanda titik 1, huruf "b" adalah bertanda titik 1 dan 2. klao huruf "l" plak adalah titik 1,2,3. dan huruf "y" adalah titik 1,3,4,5,6. fhm kan??? just baca titik dr kiri ke bwh dan kemudian kanan ke atas..xkan la aku nk terang dr a-z plak.. utk nombor plak.. ade simbol atau kod utk nombor. iaitu titik 3,4,5,6 [iaitu sama ngn huruf braille "v" terbalik]. manakala nombor 1,2,3,4,5,6,7,8,9,dan 0 adalah bersamaan dgn hruf a-j. syaratnye, kene ade kod nombor dlu sblum nombor tersebut. cth nak taip nombor 4 adalah dgn cara taip kod nombor iaitu ttik 3,4,5,6 diikuti dgn ttik 1,4,5 [bersamaan huruf braille "d"].. mcm 2 la serba cket asas mngenai braille.

this week, lectrr braille aku xdok. dia pi istanbul [fuyyooooo!!] ade keje tah kebenda dia kn join kat sana.. dsebabkan dia xdop minggu ni plus minggu dpn cuti CNY, dia meninggalkan kami dgn keje2 mnaip braille yg agak byk..mmg tiap2 minggu kitorg ade homework braille ni.so, dh biasa la ngn kj2 mcm ni.tp dsebabkn klas xde n mggu dpn pn stat cuti, keje yg dbagi byk la cket.. [dh byk, cikit plak 2...peliknye bahasa!!]


gmbau diatas menunjukkan latihan yg dberikan pada 02 feb 2010 iaitu klas terakhir sblum pn.N pergi meninggalkan kami utk ke istanbul...tp nsib bek stiap latihan yg dberikan just kene taip 1 page shaja...klo ikut lectrr sblum ni, 1 latihan kene taip 5 page ye!!! tp extra kat kitorg lagi cz b4 this, klas ni pn hnya utk penulisan braille tahap 1 shja..kitorg tahap 2 dh n keje pn agak releks sket la..[sket je...]

memandangkan minggu dpn dh cuti [brapa kali aku nk sebut yg minggu dpn dh cuti nih????] dan dsebabkan kemalasan utk membawa pulang mesin braille yg berbatu2 beratnye, aku dgn gigihnye, cube mnyiapkan latihan yg dberikan sblum balik cuti CNY. dkt 2,3 hari gak la aku wat braille ni akhirnye siap jugak homework yg dberikan... gmbau dibawah adalah hasil menaip aku. ni adelah latihan utk menaip singkatan sy,ny dan ng...kene la ulang2 bnda alah ni sampai 1 page.. [lega leh cuti ngn riang gembira cz latihan braille dh siap awal drpd jangkaan!]


owh ye. aku lupe nk gtau korg mcm ne nk menaip braille ni. kalo nk taip huruf "a" iaitu titik 1, kite kene la tekan titik 1..mcm ne plak nk taip cthnye huruf "t"? t adalah bertitik 3,4,5,6 kan?? so, korg kene la tekan button 3,4,5,dan 6 secara serentak. ye. serentak yek dan mcm 2 la selebihnye. mcmne plak nk padam kalo slh??? kan huruf2 braille ni adalah titik2 yg timbul kat kertas.so, korg leh gunakan kayu pemadam khas utk padam ttik 2 tp xde sape pn diantara kitorg yg beli kayu pemadam 2 cz leh je guna ape2 bnda utk ditenyeh kat titik yg korg slh td. pemadam semulajadi yg terdapat kat diri stiap org adalah dgn mggunakan kuku!! yup kuku korg 2...tenyeh je la kat kertas braille 2. tp aku guna bontot pen jek [opsss berbaur lucah plak]. hehhe

2 la skit sebanyak cite yg leh aku citerkan sal braille [skali lg gunakan bahasa yg xbape btul - skit sbyk!].. kat bwh ni ade cket fakta dan tanggapan sal braille ni..

  • kod2 braille telah digunakan pada masa dlu dan dgunakan sbg kod rahsia semasa perang dunia ke 2..fakta ni dberikan oleh lectrr aku iaitu pn.N. aku xtau la fakta ke x..tp dh lectrr yg bgtau..mstilah fakta kan...
  • mesin braille adalah berharga rm 2,000 ++ shingga rm 4,000++ bergantung kepada tukaran mata wang cz kene import ye..xdenye buatan malaysia benda alah ni..
  • mesin braille amat sensitif dgn habuk dan hentakan!! so, kene pndai jaga yek. cara terbaik bwk mesin braille adalah dgn cr memegang mesin braille di belakang...ini adalah nsihat drp cikgu kahar! [tp hakikatnye, xleh wat mcm 2 cz mesin braille ni berat sey!!! ade kat 2-3 kilo kot.aku xpenah timbang plak]
  • kertas braille hanya boleh didapati di persatuan org buta malaysia atau malaysian association for the blind @ M.A.B yg terdapat di brickfiels [tol ke aku eja nih?] dan terletak betul2 berhadapan dgn stesyen monorel.
  • ade org ingtkan bile taip guna mesin braille ni akn kua la huruf2 a-z mcm mesin taip 2 ha..tp kalo mcm 2, mcm ne la plak org buta nk bace yang oooii... dia akn kuar titik2 timbul la syg!!
  • kitorg kene mengangkut dan mengusung mesin braille ini setiap hari selasa pukul 3-6 ptg utk ke klas braille. [berat sey!!]
  • 1st tyme aku bwk mesin braille ke klas, masa 2 aku tgh tggu bas smbil bwk mesin braille, ade plak insan2 yg xtau berbisik sesama mereka " eh, bukan ke kite xleh bela binatang kat kolej???"...apakah!!! diorg ingtkan aku ni ngusung sangkar hamster ke ape! [ini adalah fakta dan aku dgr mnggunakan telinga aku yg msih berfungsi dgn baik!]
  • fakta kedua xleh blah penah aku dgr pas kejadian "bawak hamster" berlaku bile nk balik klas braille.kitorg ramai2 tunggu bas, dan stlah penat mngusung "hamster" msing2 ke bus stop, kami pn menyusun mesin braille beramai2 kat kaki lima bus stop. bile bas smpai, ade lak dak 1st year TESL ye, tegur aku dan tny "kenapa smua org bwk radio nih???" pas HAMSTER, RADIO la plak!! ini adalah FAKTA!!
mmg best blajar bnda yg baru mcm ni...kpd sape2 yg xtau..at least korg tau la dr blog aku ni ek. len kali, klo xtau ape bnda yg kami2 bakal warga pendidik istimewa ni bwk, jgn men terjah je. hamster la. radio la bgai..malu bertanya, korg gak yg segan nnti..hahhaha..

Wednesday, February 3, 2010

SELAMAT BERBLOGGING...

entry kali ni ditujukan khas kepada kengkwn aku [kwn ke?? hik3]..of coz la kwn, shbt n member aku la kan.. diorg ni actually baru nk berjinak2 dgn dunia blogging..even aku pn actually baru setahun dua umor jagung gitu...hehehehe.. sape 2 yg baru nk bertatih ngn blogging??? ade 2 org mmber aku...1st is fizhan.. sape 2 fizhan?? hmm sshnye nk gtau sape.. cz klo aku gtau wajib aku kene sembur ngn geng2 ecing kat klas 2.. ape2 pn aku redah je la..fizhan is the person yg slalu aku taip2 nama dia kat dlm byk entry kat blog aku ni... [fuhhh, kan senang gtau mcm ni jak..]

1st blog: AKU & HIJAU by fizhan [klik gmbr di bwh utk ke blog fizhan]



even blog ni baru ade 1 entry...pape pon keep it up..jgn bg blog ni bersawang cukup la ye cik abg ijau... utk membangga diri, actually aku yg tukar layout dia 2... klo x, b4 this, ijau plain je...sekeping je ye..hehhe.

ok. next newbies blog...sapekah empunya blog???

2nd blog: halfbloodprince by fendi the perasan boy!! [klik gmbr di bwh utk ke blog fendi]

cite psl mamat fendi ni plak...actually dia menuntut ilmu blogging dr mmber dia n merangkap member aku si faizal_debot 2 ha... aku xnk cite pnjg sal mmat ni cz dia penuh ngn keecingan..tgk nama blog dia aje dh tau.. hahaha..sory fendi...gurau2 je..

b4 tht, spt entry aku sblum ni, dlm berita harian online jugak, aku bace artikel sal melibatkan blogger2.. this is da artikel taken from berita harian online, 03rd february 2010:

Kebebasan blog disalah guna boleh cetus huru-hara

Oleh Imlan Adabi

SEKALI lagi isu blog mendapat perhatian ramai. Seorang belia 29 tahun ditahan di Kelantan selepas tulisan dalam blognya menghina Almarhum Sultan Johor, Sultan Iskandar dan kerajaan negeri. Selepas dua hari menyembunyikan diri, penulis blog Adukataruna, akhirnya ditahan polis di sekitar Kota Bharu, sebelum dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar. Dia disiasat mengikut Seksyen 233(3) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Jika sabit kesalahan, penulis terbabit boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya, selain dikenakan denda tambahan RM1,000 setiap hari dalam tempoh kesalahan.

Selain itu, IPD Kluang menerima 23 laporan yang dibuat orang awam serta ahli politik berhubung kenyataan penulis blog berkenaan; IPD Batu Pahat (empat); Johor Bahru Selatan (tiga) dan satu di IPD Seri Alam.

Penulis blog terbabit menerima lebih 1,000 komen susulan kenyataan itu, dengan sebahagian besarnya menyatakan rasa tidak puas hati dan ada yang mengugut untuk membunuhnya. Adukataruna dipercayai penulis blog keempat ditahan polis kerana menyiarkan kenyataan yang berunsur penghinaan atau hasutan.

Pada 0gos 2008, penulis blog Penarik Beca, Abu Bakar Mohd Rashid, ditahan kerana meletakkan gambar anjing pada logo Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam blognya yang disifatkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan sebagai satu penghinaan kepada pasukan itu dan cubaan menghasut orang ramai supaya membenci polis.

Penulis dan pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, 58, pula ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada September 2008 kerana didapati boleh mengganggu dan mengancam keselamatan serta ketenteraman awam, tetapi dibebaskan dua bulan selepas itu kerana penahanannya diisytiharkan tidak sah.

Raja Petra juga menghadapi tuduhan memfitnah tokoh negara, Bagaimanapun, penulis blog itu kini dikatakan melarikan diri ke London.

Seorang lagi penulis blog Kickdefella, Syed Azidi Syed Abdul Aziz, 38, ditahan mengikut Akta Hasutan pada September 2008 kerana membuat cadangan di laman blognya supaya bendera Malaysia dikibarkan secara terbalik ketika menyambut ulang tahun kemerdekaan negara.

Semua mereka yang dikaitkan di atas tidak mempunyai latar belakang kewartawanan. Mereka menjadikan blog sebagai senjata untuk menulis apa saja, termasuk menghina dan mencerca peribadi orang lain, termasuk insan yang sudah meninggal dunia.

Ada juga yang sanggup menulis blog dengan alasan 'untuk mengirimkan seseorang ke neraka'.

Semuanya menggambarkan betapa mudahnya hukuman dan hujahan yang dibuat oleh seseorang penulis tanpa pertimbangan undang-undang, moral, etika kewartawanan dan perasaan kemanusiaan.

Lebih fatal lagi, mereka menjadikan blog sebagai medan meluahkan perasaan, sekali gus sebagai pendakwa dan hakim yang memutuskan kesalahan orang lain. Keadaan ini menggambarkan betapa blog yang dianggap antara media baru paling laris di seluruh dunia, masih muda kualiti kewartawanannya.

Hari ini, sesiapa saja boleh menulis blog dan mencatat apa saja yang dirasakan tidak secocok dengan jiwa mereka. Anak Menteri Besar Kelantan juga menulis blog dan mempertikaikan pihak yang menegur keluarganya. Ada juga penulis blog berasakan mereka kebal undang-undang dan mampu bertindak di luar batasan kemanusiaan.

Mengikut laporan, 500 blog baru wujud di sebalik Tembok Besar China setiap sejam dan 35 blog menjenguk pembaca di kawasan Alaska, tanpa menghiraukan keadaan cuaca serta politik setempat.

Kebebasan blog ada waktunya sudah menjadi perayaan sejagat yang perlu dirai. Bagaimanapun apa gunanya sesuatu pesta seandainya mencetuskan natijah kurang baik kepada masyarakat.

Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 adalah satu peruntukan undang-undang siber dan dibentuk sebagai satu rangka kerja bagi campur tangan kerajaan dalam memantau industri komunikasi dan multimedia.

Akta ini boleh menghukum sebarang bentuk penulisan yang bertentangan dengan keadaan setempat.

Bagaimanapun, ada peguam menyatakan tiada peruntukan di dalam akta ini yang membenarkan penapisan internet.

Di bawah Rang Jaminan MSC Malaysia (MSC Malaysia Bill of Guarantees), kerajaan berikrar tidak akan menapis internet. Halangan ini sering disalahgunakan untuk menulis apa saja menerusi internet, termasuk mencuri dan mencedok tulisan orang lain ke dalam portal berita tertentu.

Artikel saya di ruangan ini pada 7 September 2009 bertajuk 'Bahasa Inggeris untuk dua ketul ayam, kentang goreng' diambil tanpa izin oleh The Malaysian Insider. Tulisan tersebut mendapat reaksi 28 penjenguk yang majoritinya menghentam dan menghukum saya sebagai fanatik bahasa. Saya tidak diberikan peluang untuk membela diri.

Tulisan lain dalam kolum ini juga diambil oleh beberapa blogger dan disebarluaskan tanpa izin. Tindakan ini menjadi bukti betapa blog dan internet semakin durjana di tangan mereka yang kurang arif undang-undang.

Semuanya membuktikan blog dan internet masih remaja di sebuah negara membangun seperti Malaysia. Apakah keremajaan ini menjadi lesen untuk buat apa saja tanpa memikirkan kesannya?

kesimpulannye, malaysia ni mmg la mengamalkan hak rakyat utk bersuara, tapi kene pndai2 la nk bersuara 2..jgn la slh gunakan hak yg dberi kat kite yek..ingat 2 pesan aku.. jgn ade antara kawan2 aku yg kene saman n masuk jel dsebabkan oleh korg pny entry kat blog...umpama terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata, buruk padahnya...

so, selamat berblogging ye korg berdua [fizhan n fendi - mcm kembau plak nama ey]..n jgn lupe blnje aku makan n minum ke cz aku promot blog korg kat blog aku ni ha...huhuhu





GURU BARU WAJIB KE PEDALAMAN???

baru jap td aku bukak berita harian online...padahal dh nk msuk berita baru dh..hehe. ade 1 artikel yg menarik perhatian aku.. tajuk dia adalah "NUTP SYOR GURU BARU WAJIB KE PEDALAMAN"...aku copy n paste artikel berkenaan spt dibawh ni. so, pada sape2 yg lom bace artikel trsebut leh la bace, sape yg dh bace pn leh baca skali lg k..

NUTP syor guru baru wajib ke pedalaman

KUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mencadangkan guru yang menamatkan latihan perguruan wajib berkhidmat di pedalaman dan luar bandar sebagai mengatasi kekurangan tenaga pengajar di kawasan itu.

Presidennya, Hashim Adnan, berkata tenaga pendidik terutama mereka yang belum berkeluarga sesuai mengisi kekosongan di kawasan itu selain membolehkan golongan terbabit mendapat pengalaman baru.

“Perkara ini sudah lama dibangkitkan iaitu menghantar guru berkhidmat di pedalaman bagi tempoh tertentu. Namun, saya rasakan kini tiba masanya perkara ini diperluaskan semula.

“Perkara ini mungkin menyulitkan bagi guru yang sudah berumur dan berkeluarga kerana mereka mempunyai tanggungjawab besar,” katanya, di sini, semalam.

Beliau berkata demikian mengulas kemungkinan Kementerian Pelajaran mewajibkan guru ke pedalaman untuk tempoh tertentu bagi mengatasi kekurangan tenaga pengajar.

Hashim berkata, pihaknya yakin tindakan itu turut menguji kewibawaan guru selain bersedia dari segi mental dan fizikal jika dihantar ke kawasan terbabit.

Sementara itu, Majlis Permuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru Nasional (PIBGN) yang turut menyokong yakin tindakan mampu mempertingkatkan kualiti pendidikan di pedalaman.

Presidennya, Prof Madya Datuk Dr Mohamad Ali Hassan, berkata kementerian juga perlu mempertimbangkan khidmat di kawasan berkenaan sebagai syarat pengesahan jawatan dan kenaikan pangkat guru.

“Guru yang diarahkan untuk berkhidmat di luar bandar dan pedalaman harus menerima tanggungjawab itu dengan hati terbuka kerana sumbangan mereka amat penting terutama memastikan murid dan pelajar di kawasan berkenaan menerima pendidikan yang secukupnya,” katanya.

sumber: berita harian online, rabu, 03 februari 2010

so, amacam geng?? bersediakah anda untuk dihantar ke pedalaman?? kalu luar bandar ok g kot.. hehhe..bg aku, insyaallah, klo dh rezeki aku kat kwsn pedalaman, kat situla aku akan memberikan perkhidmatan aku...ape2 pon, setelkan stdy dlu k..praktikum pn lom setel g..dh pk sal posting..huhuhu