CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, December 28, 2009

CERITA CUTI SEM - BHG 4

wah...dh msuk part 4 dh citer cuti sem aku nih..myb ni la last part sal cuti aku..kot.. aku cube abiskan dlm part ni. klo byk2 part nnt korg sndiri xnk bace..hua3!! cerita cuti sem disambung lg dengan smbutan bday!! as usual la, aku ngn b'day cake mmg xleh dpisahkan.. kali ni sambutan b'day angah plak yg jtuh pd 15 dis.. tp kitorg wat pd 13 dis.. konon2nye nk crikek kat italy cake mcm biasa, tp b4 g italy cake 2, kitorg (mak, abah, aku, k.lang, nana, adik n adam) pi tesco dlu cr barang dpur la cket.. kbetulan plak, kat dlm 2 ade la kdai kek n bakery "king's Confectionary".. ade sale beb!!! sume diskaun smpai 70%!!!! punye la ramai org kat kdai 2.. org dok berebut2 nk beli kek n roti bgai.. dlm kesesakkan org rmai, aku tgk kat fridge kek. ade 2 fridge kek yg dgunakan utk tatapan umum. tp salah 1 dripadnye dh kosong ye!! yg se lg 2 pn just tggl bbrapa bijik kek je ye.. aku ckp ngn mak suh beli trus kek yg ade kat sane, cz org rmai.. ade ke mak ckp, kite pi beli brg dlu, blik t bru beli kek!! ish3!! silap2 tinggal dulang je kot. dek mengusha mak aku, so, trus je la pi beli kek 2.... pas beli kek, smpat plak snap gambau adam dkt2 ngn pkok krismas!! hehehehe.

dsebabkan angah balik mlm 2, kitorg wat acara potong kek pd mgrib...heheheh.ni la kek n angah!! cedey jugak bile terkenangkan nasib aku n k.lang dimana, org kat umah aku xsambut bday kitorg!! *sob3!!!*


ttup sudah citer sal bday angah... CNY dh nk dkt. so, as usual la, mcd akn kuakan prosperety!! smpat gak aku merasa prosperety!! weeeee!!! mkn kat mcd dataran ja.. best wooo!!! setahun skali je beb pat rasa bnda 2!! thnx yek!!


pas makan prosperety, kitorg pi tgk avatar!! best woo citer dia!! klo pat tgk 3D pny mst lg best. ms aku tgk 2, 1st day citer 2 kua kat m'sia n blom ade yg 3d lg kat gsc dataran..dia pny citer 2 ade mcm glow in dark pny..aku mmg suke bnda2 yg glowing2 nih...best r..aku xtau mcm ne nk ckp sal citer ni...klo sape2 lom g tgk, pi la tgk..hehehehe


jumaat mlm sbtu, 18hb dis, aku ngn fmily aku pi KLIA. wat pe g klia??? cz pi jemput atok, cik bob *adik abah* n wife dia blik dr haji.. pi klia saing ngn family mami *adik pompuan abah*. kitorg jumpa kat r&R air keroh je cz diorg dr jb. xsmua fmily aku yg ikot. just mak, abah, aku, k.lang n adam. yg lain xpi cz diorg dh pi ms hntr atok n cik bob pegi haji. n now turn aku n k.lang pi jemput plak...

djangka tiba dr jeddah pkul 12.30 tgh mlm. tp pnerbangan asyk delay je.. last2 dlm kol 1.30 pg baru tiba kat klia... 2 blom g bab tggu2 jemaah haji trun, cr barang bagai.. so, smpat la kitorg2 yg dok menunggu ni berposing dlm klia 2... check it out bebeh!!


akhirnye, dlm kol 2 lbih, baru lah tibe atok, cik bob ngn cik nor kat tmpat balai ketibaan 2.. mcm nk nangis plak tgk diorg...syukur la atok slamat pegi n slamat balik cz kesihatan atok xbrape nk memuaskan b4 this. tp alhamdulillahlah smuanye berjalan ngn lncar..


alhamdulillah la, semua berjalan dengan lncar sekali. ramai jugak yg menjemput atok, cik bob n cik nor pd pg tersebut.. dlm pkul 4 lbih, semua mula beransur2 meninggalkan KLIA. atok, cik bob n cik nor akn terus pulang ke ulu tiram cz sedara mara rmai dah tggu kat sana dengan persiapan kenduri doa selamat skali. tp family aku xberkesempatan nk balik ke ulu tiram cz abah xlarat nk drive ke sana n next few days plak, abah akan hntar aku pulang ke ukm dihatiku.. heheheh. kat bwh ni adelah last pict aku dpt click b4 atok, cik bob n cik nor berangkat pulang... *untuk tatapan family aku terutamanya angah - 2 pn klo dia bkk blog aku la cz aku xsmpt nk bg dia tgk gambau2 nih*


spt yg aku ckp b4 this, aku akn balik ukm. so, bajet nk balik ukm pd hr ahd, 21 dis tp bile aku dok tny rumet aku, fizah, dia ckp dia balik hr isnn.. bile difikir2kan balik, aku pn tkut bile aku dtg ukm hr ahd 2, pjbt xbukak. aku plak xde kunci spare bilik. so, aku decide balik ukm hr isnn, 22 dis 09... so, 1st day kuliah aku dh terpaksa burn la cz hr isnn 2 aku ade kuliah ass pnyelidikan kol 11.30 pg. gerak dr umah dlm kol 9 terus ke nilai, umah mak ila utk punggah barang2 aku kat sana..smpai umah m.ila dlm kol 11 lebih n bgerak ke ukm dlm kol 12 lbih kurang.. pas punggah lgi barang aku ke bwh blok, aku, mak, abah n adam dok berpiknik la kat tepi padang ukm berhadapan dgn blok dbk2 palapes ukm smbil menikmati lunch.. gigih ye 4 beranak ni dok berpiknik tepi padang tengah hari buta dlm area kol 1 lebih...hahhahha.. klo korg xcaye, akua de bukti...tengok gambau kat bwh ni ek.. siap bentang plastik lg 2...


kan aku dh ckp... kitorg 4 beranak berpiknik kat tepi pdang ukm tau.. adam bukan main excited lg dpt dok lari2 kat gelanggang bola keranjang 2.. yg gmbau kat atas 2, dia dok pnjat2 pokok smpai lebam2 kaki dia jatuh pokok..hahahha. pas makan2, mak bajet nk tgk bilik aku, so aku pn bwk la... smbil2 tu aku bwk la beg baju aku yg besau. angkat sesama ngn mak.. smpai kat ats je, mak dok tercungap2 panjat tangga nk smpai ke bilik aku.. kesian plak.. 2 baru 1 beg je kitorang angkat.. mana xnye, nk smpai ke bilik aku, kene naik smpai tingkat 4!! bile nk hntr mak n adam turun ke bwh smula, adam siap ckp "teh, jom angkat brg lagi..."... pas 2 mak mengeluh penat.. hahaha.. sabau je la.. pas hntr diorg balik *hntr kat kereta je la* aku plak bermandi peluh mengangkat barang2 aku yg bertimbun kat aras bawah, bawak naik ke bilik bernombor 401!!!

~ akhirnye, tamat sudah cerita cuti sem aku... fuh.. lega dpt abiskan dlm 4 part..hehehehe. so, harap korg enjoy bace cite2 cuti sem aku ni ek..... ~

Thursday, December 24, 2009

CERITA CUTI SEM - BHG 3

kalo dh nama ey cuti sekolah, mesti rmai yg telah menamatkan zaman bujang mereka. kat kg aku tiap2 minggu ade je rumah yg wat knduri kahwin. aku just bwk mak pi sebuah dua jek. yg lein ikut turn. cth mcm angh n k.lang ade kat umah ke, kengkadang diorg yg bawak mak. wakil... hehehe.

6 dis 09, aku telah menempahkan diri aku utk ikut abah pulang ke kg halaman. tp kali ni bkn balik ulu tiram, johor, tp p kat area parit sulung, bt. pahat kot.hahaha. abah mmbesar kat sana, tp dsebabkan atok aku dpt tanah kat felda ulu tiram, dia pindah sana. ni kira pi umah sedara sebelah bapak aku la. tp aku bkn knl sgt pon sedara2 sblh abah 2 cz jrg balik sana. so, just follow je la.. kalu * pinjam ayt muny* balik parit sulung je, wajib la menyinggah kat kolam air panas. * aku lupe lak ape nama kolam ey*.. yg pi sn just ade mak, abah, aku, nana, adik n adam.. pi sana by pinjam kereta abg hisyam. tp yg pi mndi kolam air pnas 2 just adam je.. yg lain dok perati jek. xde masa nk mandi-manda ni bagai.. aku just snap2 gambo je. hahaha

gambo kat bawah ni masa kat umah kwin sedara aku 2 n sikit gmbo kat area kolam air panas 2..


p/s: tiba fesyen ala2 dr.M?? hahhaha

11 dis. 09 plak.. ade org ajk pi tgk laut.. aku suke bab2 tgk2 laut nk2 yg ade pntai2 nih.. tp klo nk tau, laut n pantai2 kat area melaka ni sdg berada ditahap kritikal.. terutama sekali kat area klebang. sume habis kene tambak dek org2 yg ade kuasa. pantai dh jdik tanah gersang n ade batu2 besau nk tgk laut pn ssh nk nmpak. so, aku tau la jugak tmpt2 yg still ade pntai lg. klo nk maen2 pasir, tgk pemandangan pntai n laut, pi la kat pntai puteri * kot ye nama ey* tp kat area tnjung kling klo xsilap.. dok lepak2 amik feel dlu smbil makan abc n cendol... fuhhhh!!! best giler!!!

Wednesday, December 23, 2009

CERITA CUTI SEM - BHG 2

bile masing2 bosan dok umah, mula la dok mncari xtvt yg ssuai utk mngisi masa lpang... ade 1 petang 2, dok ajak nana ngn abah men sahibba... bukan yg english pny tp aku just ade yg bhs melayu jek..huhuhu.. sahibba 2 kazen aku yg belikan utk aku ms aku kecik2 dlu.. klo xsilap aku dlm drjah 4 @5 gitew... still idop lg sahibba 2 even huruf2 dia ade yg ilang n ppan tmpat ltk huruf 2 pn ade yg dh sompek2 dh...tp still leh maen lg... agak teruja jugak la bile dh lama xmaen benda alah ni..best gak bile maen sahibba ni. mcm2 karenah ade... lastly, adk aku si nana yg menang sahibba..markah dicatat oleh mak aku yg tgh menjait kat sebelah..haahaha.. juara nana, aku naib juara *just beza bape mrkah je ngn aku* n tmpat ke 3 merangkap org yg kalah adelah bapak aku..hahaha. dia dok xpuas ati jek bile maen ngn anak2 dia nih.. bajet xnk kalah la katekan...

memandangkan raya haji dh nk dekat, aku ngn org2 rumah aku dok bcadang nk wat kuih raya... mcm dh raya biasa plak..mmg pon. umah kitorang akan wat ktupat, rndang n klo smpat wat kuih raya cket2.. this year, memandangkan raya hri 2 aku xsmpat nk wat kueh, so, raya haji ni aku plak kn wat kueh..nk2 tyme aku cuti sem la ni.. just decide nk wat kuih goreng2 jek.. 1st day aku wat *ceh aku wat konon2nye* kuih bakawali. kome kenal x kuih bakawali 2 mcm ne?? ala, yg dok goreng2 rupe dia 2 mcm batang bakawali 2... kuih ni tradisi kot. kn gune alat khas utk jdikan dia mcm bintang2 sama spt btang bakawali 2... pas mak adun bahan2 nk watnye, pas ckup rasa dan perisanya, kn la msukkan dlm bekas tembaga yg ade tmpat putar2 tu... then nnt kuar la "btang bakawali 2"... bab menggoreng aku plak yg kn.. pd mulanya msih rmai yg dok ngadap buat n join aku kat dpur. bile dh semakin petang, last2 tinggal aku sorg2 kat dpur 2 dtemani oleh radio..*gitew*. sabau je la aku.. klo korg xtau kuih bakawali 2 mcm ne upenye, gmbau kat bwh ni myb bleh refreshkan korg..kot..huhuhu



the next day after aku wat bakawali, kami2 wat kuih goyang plak... ala, kuih yg mcm kat citer "kuih goyang seha" 2... hahaha. ade yg panggil kuih goyang, tp kalo kat umah aku panggil kuih ros cz bntuk dia mcm bunga ros. xde dh muka laen yang sanggup bergoyang utk kuih ni, aku jugak yg memvolunteerkan diri aku utk bergoyang smbil berdangdut utk wat kuih ni. mcm biasa, mak aku akan adun, n aku akan goreng.. nk wat kuih goyang ni pn kn gn acuan dia. ala, mcm maen celup2 je. gn acuan bbntuk bunga ros, celup kat tepung yg dh dibncuh, then goreng.. utk xbg kuih 2 melekat kat acuan dia, 2 yg kn dok goyang2kan acuan 2 bg dia ttanggal... hahaha.. goyang jgn xgoyang yek...



ok..sape2 yg agak2nye nk menempah kuih2 tradisi melayu diatas, boleh la kontek aku yek..hahha..gurau je. utk wat makan sndiri leh r.. 2 pn dh nk patah pinggang aku dok ngadap nk wat kuih2 2 dua hr bturut2...

raya haji, angah ngn k.lang ade balik umah. kira ckup da korum kitorg anak beranak. mlm 2 angah ajak pi tgk wayang ngn adik bradik kamil. kira ktorg gi 2 buah kereta. kitorg adk beradik n kamil adik beradik. pi tgk kat gsc dataran. bajet nk tgk citer 2012 klo xsilap, tp apakan daya, full house. so, ktorg decide *tukang beli tket la decide* just tgk citer mulan. ala citer warrior china ke pe yg pompuan jdik hero n mnyamar jdik lelaki 2.. dlua de citer katun sal citer ni tp yg ni lakonan tol2 la.. enjoy gak la tgk citer 2. yg ade mlm 2, adelah angah, aku, k.lang, nana n adik. ktorg xbwk adm cz dia dok muntah2 n cirit brit bgai.. nk umpan dia sng je. just hntr dia pi balik kg. *umah nek aku da...dkt je ngn umah*.. bkn pe kat sane kazen dia si ash ade. biau dia dok buang masa maen ngn kazen dia 2..huhuhu. selesai 1 masalah...


bberapa hari pas 2, aku ngn mak dok ngidam nk makan kek.. ye r, dh la bday aku ngn k.lang xdibelikan kek... *sob3*.. dsebabkan angah ade bagi wit sket sbg upah dok kms bilik dia, aku decide pi beli kek kat kdai kek italy ngn mak secara meronggeng.. agak jauh jugak la nk ke italy kek 2.. almaklumlah italy plak.. smpai semabok aku ngn mak pi semata2 nk memuaskan nfsu makan kek kitorg..huhuhu.. so, ni la kek sponge biasa2 aje yg aku ngn mak beli...


ok..smpai dsini jek citer cuti sem bhgian 2.. ade lg citer2 yg laen yg aku nk share ngn sume org.. *jap2, ade org ke????* huhuhuhu

Tuesday, December 22, 2009

CERITA CUTI SEM-BHG 1

aku pny cuti sem bermula sjurus slepas last exam aku tamat iaitu pd 13 nov (jumaat).. pd hari tersebut jugak la aku trus balik melaka dengan menumpangkan diri aku ngn kak jah..huhuhu.. sehari sebelum 2, hari khamis, aku dh siap2 hantar sume barang2 aku yg wajib n patut dtinggalkan kat umah mak ila, umah mak cik aku kat mantin, area2 nilai. mintak tolong angah hntr bgr aku. dia dtg after dia balik kj..... lepas je exam..aku terus balik...

bnda pertama yg aku wat kat umah adelah mengambik gambo si cau n cik.. ingt lg sape dia cau n cik 2?? ala, kura2 yg dk adam bela 2...b4 this pny post pn aku de citer sal kura2 2...ni adelah the real cau n cik.. aku ingtkn besau la sgt kura2 2...upenye kecik je... kura2 yg penah aku bela dlu pn lg besau dr cau 2..huhuhu..tp mcm adik beradik ler...so far still idop lg si cau n cik... ms mule2 bela mmg la rjin nk dok cuci akuarium dia..bile agak2 malas, air yg sptutnye jernih btukau jdik kaler merah.. merah?? awat plak jdik wrna merah?? cz makanan dia kaler merah..dpt lak mknan dia 2 larut dlm air... sabau je la aku.. si adsm plak, bile suh cuci si cau n cik 2 dia xnk. bkn ape, si cau n cik 2 xtakot org.. diorg xnyorok dlm cangkerang diorg..so, adam tkut nk pegang cz bile pegang cangkerang dia 2, kuku kaki dia kn kat tgn. skit 2 xde la skit..just geli2 je.. so, this is cau n cik...


hr ahd, 15 nov 09, aku, mak ngn nana pi skolah adam. ade ape??? adam dh grad!! bkn ape, ade hari pnyampaian hadiah sekolah tadika JAIM (jab. agama islam melaka) serkam.. ni kira last week adam akan skul kat cni cz dia dpt twaran msuk prasekolah @ sk serkam. bile bgtau cikgu2 dia kat tdika jaim 2, cikgu dia xbg msuk prasekolah cz katenye syang adam pat hafal surah yasin. bile difikirkan mula, mmg la syg. tp dr pemerhatian aku, adam mcm xdpt pape dr skolah 2. dia nk mnulis pn mls.. abc, 123 dia stil xdpt nk bezakan...klo stakat bace dr a-z, 1-10 blh la.. so, aku xbg mak aku stay kan dia kat tdika 2..biau dia rs new environment la konon2nye..

ada mcm2 persembahan pd hr 2... xde la byk mn pon, tp hmpir semua adam msuk.. mula2 ngn bace ikrar..pas 2 ade bacaan ayat yasin 1-20 ngn surah2 ringkas.. then ade plak pentomim & nyayi lagu rama2 tu..pas 2 barulah ade pnympaian hadiah.. bdk2 tdika, biasala.. riuh rendah jdinye majlis 2... ngn persembahan bajet kol 9-12 tgh hr tp dlm kol 10 lbih jek dh hbis sume persembahan trmasuk pnympaian hadiah... ni antara gambo2 adam yg smpat aku click..


2 la kenangan adam ngn tdika jaim 2.... pas ni dia akn mlanjutkan pelajarannye kat prasekolah plak...hehhe... kat bwh ni adelah video bacaan ayat yassin 1-20.. maaf kualiti low cz aku record gn hndfon aku je... lg 1 vids anggota badan dlm bhs arab... mak cite kat umah xde plak dia dok practise bace yassin n nyanyi2 bgai...anak sdara aku yg skolah yg sama ngn adam, tiap2 hr dok praktis vokal ni..hahha




stop dlu 1st part..t aku citer lg part2 sterusnye yek...adieyos amiegos..huhuhu