CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, November 13, 2009

SELAMAT TINGGAL DUNIA BLOGGER...

slamat tinggal dunia blogger?? kenapa plak?? wey, aku pny suke la nk tlis ape pn kat blog aku.. ade aku kesah??? hahah..xde la...gurau2 jek..saje nkw at gempak...kang terkujat plak follower2 blog aku ni..ade ke?? hahhaa..ade la..tu...tu...hang la yg tgh bace blog aku ni..lg mau tny sape kan..hehehe..

xde la..aku tulis ni sbb ni myb last post aku..bkn nk quit dr dunia blogger tp aku dh nk cuti sem.. ni pn tgh tggu kak jah nk amik aku cz aku tumpang dia balik melaka.dia ckp lg stgh jam cz dia nk angkat brg dlu kat kolej lom setel. aku plak dh setel just tggu dia.dh dia bg msj gtau lg stengah jam, bek aku wat entry dlu ye x...

bile dh blik cuti ni, mknanye aku pn bercuti dr online...cuti la ym aku, facebook aku dn jugak blogger ni..kat umah aku ni mn la ade strymyx ke, yg potong2 ke ape ke, klo nk dial-up tp bapak gile lmbt. bkn aje nk connect ey lmbt gile, tp yg lg mmedihkan, bile dh dok tggu dia connect skali reconnect n xpat nk msuk..sabau je la..so, klo ade pape penting ke pe, mcm hal2 ukm *nk tgk result la bgai, tp aku dpt ke tgk result sem nih??? mcm xdpt jek* aku kn la online kat cc ataupon aku menumpang sekaki atau suh fizhan cekkan kat umah dia..hehehe.mengambil kesempatan sungguh....

this cuti sem, xbape nk lama...hr ni dh 13hb...aku akn naik semula ke ukm pd 20 atau 21 disember ni...hmmm kejap jek...xleh nk wat pape r dlm ms cuti..and as usual kn jadik surirumah tangga sepenuh masa...klo part time nk kene balun ngn mak aku???? ahhahaha

so, diulangi sekali lg, ms cuti ni aku ssh sket nk online...klo dpt pn alhamdullillah la..segala cerita2 baru insyaallah aku akan kumpul dan akan dipostkan pd naik cuti sem 2 nnti yek..so, korg jgn la rindu kat aku....nnti ssh plak aku..mkn xkyang, mndi xbsh, tdo xlena plak...hehhehe...

akhir kata, adieyos amiegos la...kpd kengkwan pend.khas terutamanya, rumet aku yg aku syg, kengkawan2 yg knl aku ni, take care n c u next sem k....cau cin cau!!!!

Wednesday, November 11, 2009

ALHAMDULILLAH...KEMBALI JUA KE TANGAN AKU...

aku kehilangan nya sejak seminggu selepas aku naik cuti raya... dengan berat hati aku lepaskan dia pegi tinggalkan aku...walaupun telah diberi pengganti,tp mana mungkin aku lupakan dia... sedih...sedih sgt2 bile dia kene masuk wad icu..stiap hari aku terkenangkan saat2 aku ngn dia... mana xnye..baru bberapa bulan aku kenal dia..bape kali dia kene masuk icu..sape xsedey wey... cinta baru nk berputik, dh kene tinggal...memang la ade pepatah melayu kate, klo syang tinggal2kan..tp 2 pepatah...hampir patah hari aku kene tinggal ngan dia...

byangkan..minggu2 pertama kenal ngn dia..dia dh msuk wad..seminggu dia tinggalkan aku.tyme ni dia msuk wad cz nk kn "tulang" dia retak...tp bile dia dh kua dr wad, aku jumpa dia, dia pny pnykit 2 xleh smbuh...so, aku redha je dgn "keadaan" dia 2...ape ede kesah dengan rupe paras..ye x....

tp..pd ms yg sama...stiap hr keadaan dia smakin lesu...xde "tenaga"..aku kesian dekat dia...masa raya hr 2..nazak benau aku tgk...tp dia tetap senyum je...dia xleh ckp lama2..nnti "penat".. walaupun ckp xlama, mesej pn dia xleh tahan...kesian..memang kesian...

lepas naik raya 2, aku paksa dia suh jumpe "doktor"...dia pegi...tp sbelum pegi, dia bg "org" lain kat aku spy aku xrindu dkt dia..aku xnk, tp dia pksa jugak..dia kate dia xtau bape lama dia kn dduk "spital"...aku berat hati tinggalkan dia dan dia mungkin jugak berat hati nk tinggalkan aku...

slps seminggu aku suh fizhan pi jengah dia..fizhan kate xde sape leh jumpe dia...kecuali "doktor n nurse"..fizhan just leh tau yg myb dia lama lg dok spital...dgn lebih tepat lg-icu....lagi la aku meraung bile fizhan ckp mcm 2 kat aku..aku dh mula syg kat dia..tp mcm ni plak jdinye...fizhan jdik mangsa aku kn dok jdik spy utk aku...tny khabar dia kat sana..

bile terkenang smula, saat aku ngn dia kenal..fizhan yg kenalkan aku kat dia...kitorg jumpa dia kat s.alam....masa 2 dia elok je lagi....hari 1st tyme aku jumpa dia, aku agak berkenan la jugak..fizhan yg tolong kenen2 kan kat aku..pas perkenalan aku ngn dia, kitorg balik sama2... tp mlm 2 juga aku tgk dia semacam jek..ade sumthing yg xkena ngn dia..."tulang dia"....ye..aku tny kat fizhan..xleh wat pape..2 yg slps sminggu aku kenal ngn dia, dia msuk spital cz tulang dia tp doc ckp xleh wat pape...

masa berlalu bgitu pantas...dia dh msuk icu dkt sbulan dh..tp still xde khabar berita..doc ckp klo ade pape sal dia, nnti dia akn bgtau fizhan cz dia cume ade aku ngn fizhan n fizhan jdik org tgh antara kitorg...bile dgr radio, kua pulak lagu2 yg aku ngn dia "suke"...aku sebak...teringat kat dia,.tah ape jadik ngn dia skrg...lagu2 kitorg berdua byk plak 2...kitorg ni mmg sehati sejiwa...byk bnda yg sama yg kitorg suke...bak kate fizhan "sudah2 la 2..." kiss me tru the phone by solja boys, the show by lenka, faizal tahir pny lagu...waaaa sedih aku bile dgr lagu 2...bile dgr lagu 2, wajib la aku teringat kat dia....bile dia nk kua icu..aku rndu benar ngn dia...smpaikan aku dh lupe wajah dia...ye la baru bberapa kali jumpa..tp byk kali dia xde ngn aku....dia ngn org lain la..masuk spital jgn ckp....pendek citer dia lg lama xde ngn aku!!!

akhirnye, mggu lepas, fizhan bg mesej kat aku bgtau yg dia dh leh kua spital!!! yey!! sukenye ati aku...tp aku xleh jumpa dia cz aku tgh busy ngn exam n fizhan pn busy gak..fizhan xdpt bwk dia jumpa aku...tp ade 1 day 2, fizhan on webcam masa ym ngn dia, dia jumpakan aku kembali ngn dia!!!! sejuk ati dpt tgk muka dia.....ade cket perubahan kat dlm diri dia...tulang dia yg retak 2 dh hmpir xde....alhamdullilah..ade jugak kebaikan dia msuk wad...lepas sket rindu aku kat dia bile dia ade ngn fizhan...fizhan jaga dia wat sementara waktu...

spetutnye, fizhan bwk dia jumpe aku mlm semalam (9hb nov),tp xsempat cz fizhan bertolak dr s.alam nk ke putrajaya pn dh kol 1130.ni kan pulak nk msuk ukm..boleh 2 mmg la boleh tp fizhan kate nnti2 bile dia free dia bwk si dia jumpa aku...mlm td (10 nov) fizhan tny aku ade wat pape xmlm ni..dia nk dtg ngn si dia!! aku pon ape lagi, siap je la...xsabar nk jumpa dia!! rindu benau!!!

sesampai je fizhan terus bg dia kat aku!!! aku dok belek2 dia jap, tgk sal tulang dia yg dok retak 2.dh ok.tp doc ckp sendi dia xleh tolak ke kanan..tp ke kiri boleh..aku redha je...sal bdn dia yg kkurangan tenaga 2, doc dh cube ape yg boleh..tp kn tgk jugak la dia 2 tahan ke xtahan..klo xtahan kn masuk semula ke icu..mst lagi lama.....aku xnk dah dia jauh dari aku...

sapekah si dia???????? jeng..jeng..jeng...wajib la henpon aku nokia 5610 xpresmusic!!!! aku rindu benau ngn nset aku 2..dh la baru aku nk merasa kai nset yg ok cket...tp ade probs plak...so, td fizhan hntr smula nset aku 2...yey!!! sukenye ati...mula2 ngn slider kat center dia retak seribu..plus ngn bateri dia sehari sekali nk kene cas.n naik raye hr 2, flash camera dia xde bile amik gambau guna flash.2 yg aku suh fizhan hntar kat center semula..ye la..nset 1st hand 2!! klo 2nd hand aku leh tahan lg...2 yg mak marah klo beli henset mahal2 ni.mahal dpt harap, tp cpt rosak...so, ni la rupe gmbau nset aku nokia 5610 expresmusic!! tp gmbau yg kat bwh ni aku search kat yahoo image la..tp mcm ni la..warna biru-hitam....


p/s:harap2 pas ni xde la probs lg yek wahai nsetku sayang!!!

Tuesday, November 10, 2009

HAMPIR KE HUJUNG...

stop jap dr wat nota utk last pper exam aku yg jtuh pd tarikh keramat jumaat ni @ 13 nov...dh 4 pper lepas termasuk yg baru lps tgh/hr td..bajet nk rehatkan minda pas exam tp aku mcm xkonfident jek nk jwb pper bm nnti...so, aku amik kputusan, stat dlu stdy...huaaaaaaa!!!!

citer sal kau ngadap pper pj suaian aku dh citer, sal pper dr.ruslin, pper kepelbgaian plak aku xleh nk ckp pape la...boleh 2 mmg leh buat tp xtau la ape aku nk mengomen sal kepelbagaian 2.. aku dh try wat yg terbaek n harap2 result yg bkal kua t pn terbaek jugak la..kepelbagaian 2 aku xleh nk high expectation sgt cz aku jwb pn mcm like2 jek...tp aku wat all out la..dh la byk benda yg kn cover..walaupon pd hakikatnye, kepelbagaian ni bg kredit kat program kitorg cz byk tekankan sal inklusif n kepelbgaian pelajar yg kbykkannye tergolong dalam kalangan pelajar2 yg kurang berupaya utk belajar...tp...hmmm ssh mau citer la...

3rd paper adelah pper kaunseling...pper 2 lg xleh blah aku jwb..mn xnye, nota pn yg ado jek..korg bygkan note yg aku catat dlm kelas cume berada dlm 3-4 muke surat buku latihan yg bdk2 skolah wat 2..yg ade garis2 tu...ape la..2 pn bknnye penuh full house muke surat 2 aku catat..tp conteng2 la, ade bunge2 chinta la bgai..nota yg diupload dlm SPIN (sistem pengurusan pengajaran & pembelajaran interaktif, ukm) pn yg ado je la..hnye 4 pwer point yg ade..2 pn 1 p.point 2 pn tah bape slaid je..spin ni tmpat lecturer wat pnp scr maya la gitu.leh upload nota, hntr asgnment @ task, forum la bgai, n pengumuman...dlu ms aku 1st year dlu kitorg guna learning care...tp ukm dh upgradekan sistem 2 jdik la SPIN smpai kepala msing2 pn dh terspin sejak taun 2...

berbalik pd citer sal exam kaunseling 2, aku dh xtau nk ckp ape..dr.R ckp yg msuk exam adelah ape yg dia ajar.tp mcm aku citer td la, yg dia aja 2 mcm ne nk ckp ek...mcm 2 la...huhuh..pas 2 skali kua soklan yg berada pada tahap mencabar KBKK gile dasat..aku kua awal utk exm nih..huhhuuh.nsib la..mane xnye siap kn jdik scriptwriter bagai dlm dewan exam 2...haihhhhh..

subjek yg paling mencabar ketahanan dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek *menyahut seruan falsafah pendidikan negara* xlain xbukan pper pngukuran & penilaian...still ingt lg sal subjek ni yg pnh aku postkan entri sal subjek ni b4 this...ala, yg gile meroyan kepala my pren n i 2, subjek ni la.....persediaan wat bgai nk rak...tdo lmbat tiap2 mlm, mggunakan sisa2 masa yg ade dok ngadap nota2 kokdiang *opppsss* yg diupload dlm spin 2 n wat latihan pengiraan tanpa rasa penat dan lelah gitu.. stdy grup smpai nk termuntah2 wat nih...adus gile r....

tp exam dia aku jwb agak puas ati la...cume ade bape part yg aku xbape nk sior ngn pper ni..ye r, pper ni sal wat item2 pngujian n penilaian..tp hkikatnye, soklan exam dia xmenepati langsung ngn kebolehpercayaan , kesahan yg dia ajau kat kitorang 2...bayangkan *kua awan kat atas pale korg...*masa yg dberikan adelah 2 jam setengah..*nmpak mcm lama* tp soklan dia adelah berbentuk objektif n esei pnjang k!! objektif 40 soklan dh tersedia n esei pnjang dia, mau mngucap aku jawab..3 soklan!! dh 2, sume wajib buat plak 2..kokdiang ni nk uji kepantasan aku jwb ke nk uji ape yg aku fhm ape yg dia ajau???? hishhhhhh

aku ingt lg, aku jwb 10 soklan objektif dlu pas 2 tibe2 teringat, n wat monolog dalaman nih ngan berkata "baek kau wat soklan esei dlu.."...so, aku pn ikot la kata hati aku ni ngn jwb 3 soklan esei pnjang yg xbape pnjang 2...dh la 2 dripada 3 soklan 2 adelah pengiraan n kena plak wat graf la bgai....soklan yg ke 3 tu dia nk perbezaan, tp ade a-e, dimana stiap bhgian tu kn bezakan antara 2 bnda..cth mcm utk soklan 3a-beza antara pnilaian formatif n sumatif...tp dr a-e k..aku wat all out utk esei 1-2, n yg ke 3 tu aku wat ape yg aku tau jek...skali, bile abis wat 3 soklan esei 2, tgk masa ade lagi setengah jam jek b4 masa tamat....aku ade lg 30 soklan objektif yg lom djawab k!!!

soklan objektif 2 aku wat ikut ape yg aku tau n tanda jek jwpan 1st sight aku..mmg xckup masa utk semak smula soklan2 objektif aku n xsmpat pon nk bace smula soklan2 yg ade...tp aku xtau nape aku puas ati jwb pper pengukuran ni...hehhehe

sal pper yg aku baru jek abis adelah pper ppk aku. ppk 2 ape??? ppk adelah shortform 4 pengkhususan pend khas...aku kan bakal cikgu pemulihan..kira pmulihan 2 aku pny pngkhususan aku ler...ppk adelah subjek paling xleh blah sem nih..nape?? cz byk laha dr stdy... ngn bertemakan "lawatan tautan mesra ataupun pembelajaran di luar bilik darjah gitu.." ye r..ppk ni byk laha je..1st wat lawatan yg "bermakna" sgt2 bile kitorg gi skolah kat salak tinggi.... pas 2 ade plak gi joint hari terbuka program pend.khas kat skolah kat bndar sunway....2 xtermasuk lg yg dok laha ngn dr.M n dr.R lg 2...

exm td pn xleh blah la...kn wat pper projek la bgai..aku ni mn la tau wat bnda2 2 sume...skali kn wat kertas keje mcm ne nk bukak program pemulihan kat skolah...markah yg dperuntukkan adelah 10 mrkah ye...diulangi 10 mrkah..pas 2 demand plak 2 kertas kerja 2 mstilah antara 3-5 muka surat ye...diulangi 3-5 muka surat....2 baru 1 soklan...mmg skit jantung aku jwb pper ni tgh hr td...adus.....soklan esei pendek jgn ckp la...drpd 30 mrkah tu, tah bape kerat jek yg kau leh dpat...hmmmmm hny tuhan jek yg tau...*tiba jak* sudah!!!! ingt next exm n lupekan yg lepas2 tu *mcm iklan varnish plak-eh ye ke?? lntak pi la*

pas abis exm tgh th td, ade plak miting utk subjek sem dpn iaitu subjek pngurusan & pntdbiran pend.khas (PPPK)...subjek ni ktorg kn amik sem dpn..tp npe plak kne ade miting2 nih??? cz kat subjek ni ktorg kn wat 1 program *klo byk pn leh, tp yg 1 ni pon xtau g mcm ne* yg melibtkn golongan pelajar pend. khas la..so, td jumpe wat miting utk wat pmilihan n pncalonan utk ahli mjlis ttinggi (MT)...

so, dpendekkan citer, kami dengan sepakatnye memilih cidiq sbg KP (ktua pngarah) bg program yg akn djalankan pd sem dpn dbntu oleh ahli2 yg lain....tibe plak aku tercampak kat timb pengarah tugas2 khas (TTK) yg dketuai oleh am...hmpeh tol..tp ape nk wat i terima jak...hrp2 aku leh bg komitmen la yek..huhuhuhu...sem dpn adelah sem paling sebok dlm hidup aku kot.. ye r ngn subjek PPPK ni, xtermasuk kajian klinikal yg katenye nk kn outing ke spital, ngn asas pnyelidikan pny subjek n termsuk dh kn hntr draf tesis ye...huh....2 xtermasuk lg klo jdik bdk2 ni nk amik bhsa isyarat lg 2....adus.....xpe2...demi segulung ijazah gitew!!!

so, tinggal last pper utk dihadapkan....hrap2 jumaat nnti bile seru nama pn.saadiah, dpt la jwb yek..walaupon ade org dh dok psiko cz diorg dh abis exam..namun akn ku tabahkan jua hati ini menempuh segala halangan & rintangan....weeeeeee

Monday, November 2, 2009

HAJAT YANG TIDAK KESAMPAIAN...

hari khmis hr 2 (29 okt), angah ade kol aku.. dia ajak aku balik umah.dia ckp adam suh balik umah dia n suh bawak mamat kecik sorg 2 pi maen bowling....ingt lagi dia ngn bowling dia 2..tp apakan daya, dgn sedihnye mmberitahu bahawa aku xdpt balik kg n join diorg maen bowling... cedey wey... angh ckp n dok pujuk aku "ala, ku pn dh nk cuti.nnti kalo angh balik, leh g lagi.."..mcm budak2 plak aku rs diri aku ni...cedey cz bnda kecik n remeh ni..huhuhu...

aku kne terima hakikat yg aku xdpt balik kg cz aku pn exam kaunseling hr isnn pulak..klo hr slasa ke rabu ke, leh gak aku tumpang sekaki...hmmm. angah balik hr sbtu mcm biasa la kan..tp b4 dia balik kg, aku suh dia dtg ukm dlu..amik barang aku..aku hntr baju sket2 n buku pj suaian n kepelbgaian yg examnye dh lepas bg angah suh bwk balik..hhuhuu.punye la awal dh dok bungkus baju n buku..hawau je..

masa angh dtg amik barang 2, dia ckp myb xsmpat kot nk bwk adam gi main bowling cz dia balik damansara hr ahd...dia kata myb nk bwk budak2 2 pi mndi air pns kat jasin..aku suggestkan angh pi air pns kat gadik...padahal, aku sndiri xpnh pi sn..huhuhu..cz air pns yg kat jsin 2 msuk bayau agak mahal la jugak..n kat gadik plak pak itam pnah bwk budak2 ni pi mndi kat sana n tmpat dia pn not bad katenye...

keesokkan harinye..dlm kol 10 pg dikala aku msih lg dlm selubung selimut *pas sbuh tido mula k* tipon aku bunyi....aku tgk nama "puteri 2-3".means angh yg kol gn no clcom dia...sblum aku angkat tipon, aku dok betul2kan suara dlu..kang kantoi baru bgun tdo..huhuhu...aku angkat skali dngau suara adam....dia dok citer sal dia pi mndi air pns mlm td....angah bwk nana, kak adik ngn adam...mak ngn abh xbwk plak...myb dia gi ngn kmil skali kot..cz dia planning nk pi air pns kat jsin 2 nk pi ngn kamil...aku pon mengiyakan je la mmat 2 citer..ye r..putus harapan nk balik kg pny psl...

lg 1 bnda yg wat aku putus harapan adelah bile adam citer yg dia dh beli kura-kura!! amy belikan *amy-nama manja angah kat umah*..knp skli lg aku putus harapan?? cz aku dh lama gile nk bela menatang kaler ijau yg ade cengkerang 2....spatutnye aku dh dpt kura2 2 ms b'day aku..tp apakan daya, kita merancang n tuhan tentukan....cewah... adam citer amy belikan 2 eko. 1 amy pny, 1 lg adm punye...dia citer la...siap dh bg nama ni...cau n cik. myb 1 kura2 2 besau n 1 lg kecik kot..2 yg bg nama cau n cik...gmbau kat bwh ni myb spesis yg sama ngn cau n cik kot. cz aku xdpt nk upload gmbau cau n cik yg dia hntr kat aku cz xde tipon yg leh transfer gmbau dr tipon ke lptop...aku search upenye kura2 ni nama dia atau dr spesis kura2 brazil..baru aku tau...

p/s: gmbau sekadar hiasan

dlu, ms aku muda2 dlu..*kanak2 ribena la*..aku ade bela kura2 mcm 2..kazen aku yg dok australia belikan...ms 2 aku dok ngn nenek aku..xdok ngn parents aku yg ms 2 dok kat johor. lama jugak la kitorg bela kura2 2..pas 2, pd suatu hari *excited ni* hujan turun dgn lebatnye kat kg serkam...biasala budak2 hingusan lagi ms 2, kitorg ngn kazen2 yg laen n kwn2 sekampung dok mandi ujan....pas 2 teringtkan yg aku ni ade bela kura2..ceh, bajet nk bg kura2 tu kua kejap la konon2nye..maen air hujan la bgai..bile dok lepaskan kura2 2 kat tanah yg ade takungan air, skali dh xjumpe kemana kura2 2 pegi....skali ilang da....bajet nk lepas skejap, skali terlepas wat selama-lamanya...cedey weh...terdiam aku bile kura2 2 ilang....2 la citer dia..tah ape jdik ngn kura2 2 aku pn xtau...hidupkah?? matikah???

kelip2 disangka api,
klo api mne puntungnye,
hilang ghaib ku sangka mati,
kalo mati mana kuburnye....

tiba berpantun2 plak...hahahaha...so, nnti2 la aku ltk gambau kura2 yg bnama cau n cik 2...dr gmbau yg dihantar kat aku, kura2 tu dletakkn dlm mcm akuarium bulat, tp ade mcm jmbatan n island la bgai.....huhuhu..xsabau plak nk jumpe cau n cik 2..huhuhu....