CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, May 28, 2012

MEMOIR PPKI SMJ : ZOO MELAKA~

bermula la kisah-kisah sepanjang hidup ai di program pendidikan khas integrasi (PPKI) SMK. Jasin... walaupon perkhidmatan ai sebagai guru interim di smj sudah tamat, tetapi memori di smj tetap dalam ingatan... selepas program bowling, next outing adalah ke zoo negara melaka. rombongan cik kiah ni adalah pada 10 mei  2012 bersamaan hari khamis~

jom tengok-tengok gambar yang sempat di-snap sepanjang lawatan sambil belajar tersebut.. check-it-out bebeh~

sebelum bertolak ke zoo melaka~
pelajar-pelajar ppki yang menyertai lawatan ke zoo melaka~
at the zoooooooo~

muka mengah dok merayap dalam zoo~

mereka dan emosi mereka~

sepanjang pertunjukan haiwan~

taman mini safari...

bukan maen pose lagi yek~

wajah-wajah bersama haiwan terbesar di daratan~
semasa di dalam kedai cenderahati di zoo melaka dan otw ke tasik ayer keroh untuk lunch time~

lunch time at tasik ayer keroh~
di hadapan zoo melaka~


done ceritera zoo melaka... coming up - sambutan hari guru~

CUTI SEKOLAH DAH MULA!!!

image from google~
alhamdulillah... cuti sekolah mula dah... sebagai guru novis, ade sekolah yang dah stat minggu orientasi diorang.. ada yang berkampung di sekolah sepanjang musim cuti sekolah nih.. tapi ai di smk sungai rambai (SMKSR) takde pon bunyi-bunyi akan ada minggu orientasi untuk guru novis ni.. so, diam-diam jangan banyak tanya kat pihak pengurusan sekolah.. kang tak pasal-pasal dai dapat cuti, terus takde cuti ye...

tapi, bile cuti nih, dah tak tau ape nak wat...  wat list sket lah~
  1. mau menambah entri dalam blog ni walaupon ntah pape ntah :)
  2. mau ceritera memori di smj~
  3. wat la ape yang ai suke :D
ok.. sekarang ni ai sedang edit-edit gambar sepanjang perjalanan hidup ai di SMJ.. nantikan kemunculan entri2 mengenai SMJ di belog ai ok.. hehehe

Friday, May 25, 2012

MEI PENUH BERMAKNA...

Adeh... ade internet kat rumah pon, blog masih jugak terabai.. how come! sangat-sangat sibuk sekarang.. banyak perkara yang berlaku dalam bulan mei ni.. nak citer satu persatu memang takkan abis and ai pon takde masa nak stori-mori ni lah... ape yang ai leh wat adelah ngan cara nota kaki... take a look ok~

dalam bulan mei ni, ai:-
  • menyambut hari guru iaitu pada 16 mei 2012.. kali ke 3 ai sambut sebagai seorang guru.. 1st masa tahun 2008 atau 2009 di SMK Seri Mahkota, Melaka.. masa tu ai wat praktikum / ROS. masa tu lom lagi digelar cikgu coz tanggungjawab mengajar lom dapat.. kali ke-2 masa ai wat praktikum di SMK. Padang Temu, Melaka pada tahun 2010.. this time ngah wat latihan mengajar.. dan kali ke-3 yang disambut baru-baru ni di SMK. Jasin, Melaka sebagai guru interim. walaupon belum tetap sebagai guru tetap, namun, tanggungjawab mengajar memang 100% dibahu ai ok..
  • pada 11 mei, result posting ai keluar... alhamdulillah, dapat tau ai akan berkhidmat di negeri melaka.. cuma blom tau lagi sekolah mana.. dalam hati semoga dapat stay di smj sebab ai dah leh get throuh ngan budak-budak kat sana... tapi, result dapat sekolah mana hanya diketahui pada 22mei - taklimat orientasi pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah (PPPS) DG 41 nanti...
  • disebabkan pada 22mei ai ada taklimat orientasi, maka 1 hari sebelum taklimat merupakan hari terakhir ai berada di SMJ... sempat bagi sourvenir untuk anak murid, cikgu-cikgu and akak2 ppm kat sana.. tapi, gambar-gambar tidak sempat dikutip pada hari tersebut.. MEMORI BERSAMA SMJ TETAP DALAM INGATAN SAYA~
  • pada 22 mei hari taklimat orientasi yang penuh debaran.. hari ni akan dapat surat di mana sekolah yang bakal ai berkhidmat... lebih lama dari pengalaman sebelum ni dari pra-praktikum, praktikum atau interim... segalanya akan di jawab oleh gambar-gambar berikut~



  • alhamdulillah, 23 mei, ai selamat melaporkan diri untuk bertugas di smk sungai rambai.. seramai 7 orang guru baru ditempatkan di sekolah ni termasuk 3 orang guru yang pernah berkhidmat sebagai guru interim di sini. (kalau tak silap ai la~). 

  • sekarang ni, ai masih dalam proses mengadaptasi persekitaran yang baharu... masih teringat memori di SMJ... sangat rindukan mereka-mereka di sana... mungkin ada hikmah yang tersirat buat ai di sini.. jangan lupakan saya yek warga SMJ~

Saturday, May 5, 2012

SAMBUNGAN ENTRI DI BAWAH NI...

ok, seperti yang dijanjikan, ai akan update pasal result training bowling hari tu... hanya 1 gambar yang boleh menerangkan segala-galanya ape yang ai nk update ni.. kih3 :)

result training bowling hari tu.. n_____n.

meh ai terangkan sket bout result ni... 
  1. 28 pemain yang mengikuti training bowling termasuk 2 orang guru iaitu ai and bapak zaini (berkotak oren _ no.1 dan 3), 2 orang pembantu pengurusan murid@ppm (berkotak biru_no.7 dan 8) dan selebihnya adalah pelajar2 PPKI SMK Jasin~
  2. yang menjadi kekeliruan di sini adalah antara 2 orang pemain iaitu di-ranking 1 dan 20... sebab nama sama!
  3. apa yang mengesahkan ai adalah pemenang, mestilah ai MESTI and WAJIB mengalahkan student ai si ayu tu.. (u/p: pet name bagi Nurul Nadiah adalah ayu - student ai~)... hahaha...
  4. ok, taknak citer pepanjang.. coz dah terbukti ai adalah pemenang bagi training bowling nih k.. kih3~
so far, ai rajin menaip sampai sini jek.. lom ada masa lagi nak edit gambar sepanjang Karnival Tenpin Bowling Pendidikan Khas Zon Jasin tu.. nanti lepas ai edit gambar, ai pasti akan update dalam belog ai ni k.. c ya~

Thursday, May 3, 2012

TRAINING BOWLING MEH...

Huaaaaarggg!!! ngantok pulak petang-petang evening macam nih... hari ni ai mau citer bout ai bawak student2 ai pegi training bowling untuk Kejohanan Tenping Bowling Pendidikan Khas Zon Jasin. list untuk yang masuk pertandingan bowling tu bape kerat jek, tapi yang gi training 1 program ok.. huhuhu.. kejohanan peringkat zon diadakan pada 26 & 26 April.. so, kami pegi training awal seminggu iaitu pada 18 april. kira warm-up la ni k.. huhuhu. meh cek ape yang kami sekeluarga ni buat masa training bowling ni ~ 
ini aksi-aksi sebelum bertolak ke MIBC ye..~
lokasi pertama yang dikunjungi adalah Bank Simpanan Nasional Cawangan Jasin.. ape buat kat sini?? opkos la withraw duit.. bagi peluang kat student merasai sendiri bagaimana kuar duit di bank. kami mendapat kerjasama yang sangat baik daripada pihak bank di mana mereka buka kaunter khas untuk student2 ni.. lg 1, thnx untuk abang polis bantuan and manager bank coz bagi kebenaran kat ai snap gambar dalam bank [actually dalam bank cannot taking2 picture ni]. 
karenah pelajar pendidikan khas di dalam BSN~
lepas setel urusan bank, rombongan cik kiah terus ke Melacca International Bowling Center (MIBC) Ayer Keroh Melaka..
sambil menunggu turn untuk dapat turn~
tunggu jap ye anak-anak... cikgu n akak ppm sedang daftar nama anak-anak ni.
sambil-sambil tu anak-anak sila ambil kasut and pilih bola memasing yek~
wajah-wajah ketika training bowling berlangsung~
wajah-wajah anak muridku~ will miss uolls then~

okey, ni aksi terlampau antara guru dan akak-akak PPM bersama-sama student PPKI SMK Jasin~ Cooollllahhh!
alamak ai, satu benda ai lupa nk masukkan kat dalam entri ni.. result training bowling nih.. adehhh, keputusan  bowling tu ade, tapi takde pada waktu sekarang.. adeh.. ai dah scan dah result tu tapi gambar tu ada dalam pendrive dalam pencil case ai yang sengaja ai tinggalkan kat sekolah.. adeh... next entri la nampaknye ai leh update result tu k.. kenapa ai nk update jugak?? coz ai yang dapat highest marks.. kih3~

notakaki:~
  • lama gila tak main bowling~
  • nanti ai update sal result training bowling dan juga apa yang berlaku waktu kejohanan tenpin bowling peringkat zon jasin tu k...
  • out now.. daaa~

Tuesday, May 1, 2012

GO MALAYSIA GO! _ FAIZAL TAHIR...



"Go Malaysia Go!" Lyrics:

-----------------------------------

Terbentang luas medan
Ku berdiri megah
Terus ku melangkah


Biar semarak

Api semangat
Ku tawan
Puncak kejayaan



Impian mu

Harapan mu
Tersemat bersama ku



Semangat ku

Matlamat ku
Hanya satu



Go Malaysia Go!!

Malaysia Go!! Go!! Go!!
Laungkan



Go Malaysia Go!!

Malaysia Go!! Go!! Go!!
Laungkanlah



Arena ku memanggil

Ku berdiri megah
Tak mungkin mengalah



Biar bermula

Biar terasa
Gemilang

Puncak keemasan


˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ✿.。.:* *.:。.✿˙·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙


LOVE FAIZAL TAHIR~


‎_______/)_♥☼♥_____./¯"/""/')
¯¯¯¯¯¯¯¯\)¯♥☼♥¯¯¯¯'\_„„\„„\)

sumber: Youtube

BILA ADA GAJI SENDIRI...


bila dah keje, time2 sale ni la yang besh sangat2.. dapat lak ai ni jenis susah sangat nak bersyuping.. la ni, bila dh dapat gaji, skali skala mau jugak merasa titik peluh sendiri kan.. dapat lak ade sale kat Parkson Melaka Mall.. ai jarang gi syuping kat sini. tapi memandangkan dh ade member yang mencadangkan pegi kat cini, ai ngan en. Ijie pon menerai cuci2 mata kat Parkson nih..

perghhhh!! memang leh habis wit ai if ai ni kaki syuping.. tapi dalam pale ai, just nak cari sluar jeans dan baju dalam selai dua..rasa2nya macam dah lama sangat tak topap baju and sluar untuk diri sendiri.. so, lets check-it-out ape yang ai beli untuk peneguhan diri sendiri..




amacam??? dengan tanpa segan silunya, ai memberitahu bahawa, selama ni ai tak pernah beli barang-barang yang branded macam Goggles like this.. brand paling high yang ai penah beli untuk jeans pon just like Diesel and Lady Like [korang mesti tak penah dengar brand macam ni kan??? ].. al maklumlah, ai ni dari kuarga sedang-sedang jek.. mak bapak ai pon tak pernah ajau anak2 dia untuk beli barang2 branded. beli setakat yang mampu jek la orang kata..

so, bila dah pegang duit sendiri, baru dapat nak merasa pakai sluar Goggles, baju dari Nichole macam nih..

p/s: entri ini bukan untuk bangga diri, tapi untuk kepuasan diri sendiri sahaja. sekian~

notakaki:
  • lupa plak, jeans dari Goggles tu bukan ai beli kat parkson, tapi beli kat MITC~
  • apsal ai beli dua-dua baju kaler ijau???? kenapa bukan oren??? haish!