CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, April 1, 2011

OPKIM POS BETAU - SIRI III

ok, ai mengambil keputusan untuk menyambung stori bout pos betau walaupon citer ni hampir basi.. ade ai kesah??? ai just nk share stori ai. 2 jek motifnye.. hehehe.. siri II berakhir dengan taklimat mengenai orang asli kan.. ok, siri III ni ai akan sambung sal aktiviti pada hari sabtu...

meh ai terangkan serba sedikit sal tentatif hari sabtu walaupon pada siri I ai dah bagi full tentatif... pagi sabtu dimulai dengan senam robik, ice-breaking, team building.. kemudian, disambung pula dengan aktiviti berpusat. bukan aktiviti di pusat ye.. kira aktiviti yg dijalankan oleh faci2..

sebelum bergerak ke senam robik, meh taking2 pict dlu... semangat pagi sabtu yang sejuk dan damai!!! *ayat2 lah~
~ berposing sebelum memulakan aktiviti ~
 antara hurian di siri III ni adalah aktiviti:
  • SENAM ROBIK
  • I WONDER HOW
  • TREASURE HUNT
  • REKACIPTA
  • BELAJAR DENGAN MUZIK
meh follow gambar sepanjang perjalanan hari pertama kami di SK.Betau...

SENAM ROBIK
ala, dok bersenam pagi2 ditemani oleh embun pagi.. memang sejuk gile.. still gelap walaupon sudah pukul 7 lebih~ sejuk woooo!
~ senam robik ~

I WONDER HOW~
ok, aktiviti berpusat yang pertama adalah aktiviti 'I WONDER HOW' yang diuruskan oleh faci2 kumpulan 1. aktiviti ini mendedahkan pelajar dengan simple experiment. ade 5 stesyen iaitu
  1. gunung berapi > bina gunung berapi mnggunakan tanah liat dan campuran bikarbonat + cuka + pewarna makanan sebagai lahar
  2. tekanan + ujian asid / alkali > guna bola pingpong yang penyek & penggunaan air panas untuk mengembalikan bola pingpong ke bentuk yang asal. ujian kertas litmus.
  3. belon > eksperimen yang menggunakan belon yang ditiup biasa serta belon yang mengandungi air, diletakkan dibawah lilin yang bernyala..
  4. tekanan air > botol berisi air yang ditebuk lubang untuk melihat tekanan air
  5. tekanan udara >balang berisi air bewarna + lilin menyala. apabila lilin di telangkupkan dengan balang kosong, lilin akan padam dan air yang berada dalam balang akan naik ke dalam balang yang menutup lilin 
~ keterujaan pelajar belajar mengenai sains ~

~ Pc yang bertugus lumus dalam I WONDER HOW~
TREASURE HUNT~
ok, sape yang tak tau permainan ape dalam treasure hunt??? hampeh jah.. aktiviti ni dijalankan oleh faci2 kumpulan 3. pelajar perlu mengikut petunjuk yang diberikan, buat task yang disediakan kemudian dikehendaki menjawab soalan berorientasikan UPSR. lebih kurang la... ade 5 checkpoint yang dibahagikan mengikut 5 subjek utama upsr:
  • Bahasa melayu [pemahaman..]
  • Matematik
  • Sains
  • Bahasa Inggeris
  • Pengetahuan am [menggantikan BM penulisan]
maaf, gambar masa treasure hunt tak brapa nak banyak sebab ai sendiri kene jaga grup 5. and faci2 laen jadik runner... walaupon grup 5 dapat no 5 [last skali la 2...] tapi ai tau bebudak semua happy men lari-lari 1 skolah.. hahaha.. p/s: pendek nafas ai dok berlari ngan budak2 ni yang boleh dikatakan hyperaktif... sampai budak2 grup ai hilang, tak tau kemana.. 2 yang dapat tempat last 2.. kih3..


~ antara aktiviti dalam treasure hunt ~
 REKA CIPTA
aktiviti reka cipta ni dijalankan oleh kumpulan ai!!! faci kumpulan 2!! dalam aktiviti ini pelajar dikehendaki menggunakan kemahiran seni yang mereka tau ditambah dengan sedikit imaginasi *cewah*.. dengan menggunakan doh [tepung gandum + sedikit air + pewarna makanan] pelajar dikehendaki membuat lukisan tampak *ye ke tampak?* dengan menggunakan doh berkenaa...

~ bersemangat budak2 nih.. tapi faci yang lebih!~
~ antara hasil lukisan yang dibuat oleh pelajar ~

~ keceriaan pelajar + faci semasa aktiviti REKACIPTA ~
 BELAJAR DENGAN MUZIK
ai tak tau nak hurai ape mengenai aktiviti ni, coz aktiviti ni di-handle oleh kumpulan 5 sendiri2 coz faci laen ade sesi "brain wash" ngn Dr.R [lecturer kesayangan kami dan stori mengenai brainwash tersebut akan diceritakan pada siri akan datang :)]

ape yang ai tau sal aktiviti ni adalah pelajar belajar someting dengan muzik.. susah ai nak explain coz ai xde ditempat kejadian.. tapi berdasarkan gambar di bawah, kelihatan semua hepi jek BELAJAR DENGAN MUZIK. kankankan???

~ mood belajar dengan muzik ~
 ok, citer siri III pos betau tamat disini... sebenarnya ada aktiviti lain di antara REKACIPTA + BELAJAR DENGAN MUZIK.. antaranya adalah aktiviti masuk ke perkampungan orang asli, berhanyut *wat star jump sket!* and last but not least sesi 'brainwash' ngan dr.R [bukan nama sebenar].. stori2 tersebut akan di stori pada OPKIM POS BETAU SIRI IV.. hehehe..

:: CERITA SIRI III TAMAT DENGAN JAYANYA ::

2 comments:

Tasha

u have been tagged:


http://natasha1987.blogspot.com/2011/04/contest-show-me-whos-your-bff.html

Tasha

i tag u here:

http://natasha1987.blogspot.com/2011/04/my-lifes-story-blog-first-giveaway.html

Post a Comment