CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, March 16, 2010

CERITA HTPK 2010...

Seperti yg tlh aku gembar-gemburkan dalam blog dan fb aku sal HTPK (hari terbuka pendidikan khas) 2010...so, this is the story..maaf kalu aku lmbt update sal bnda ni..byk sgt bende yg nk kene aku buat. ni ade sket masa, n aku dah edit2 sket gambar sal event ni siap2, then ni baru berkesempatan nak update entri sal HTPK.

HTPK 2010 adalah salah 1 asgnment yg perlu kitorg wat dlm subjek pentabdiran dan pengurusan pendidikan khas.. mcm2 hal kene wat b4 hari kejadian. tiap2 minggu ade jek miting kene wat. aku telah dberi tanggungjawab sebagai pembantu kpada am dlm sekretariat tugas2 khas (TTK). b4 this, ajk kitorg adelah sha, muny n mieha, tp dsebabkan oleh kkurangan ajk dlm sekretariat2 laen, muny n mieha ditarik ke sekretariat publisiti dan teknikan dan sekretariat pengangkutan & keselamatan.. tinggallah kitorg bertiga menguruskan keje2 ttk. sekretariat ttk pulak dtugaskan utk mencipta dan menghasilkan tshirt ajk bagi HTPK, buat banner, bunting n backdrop, menyediakan tag name utk semua ajk dan sukarelawan dan kerja last minit yg dberikan adalah cari tshirt bg peserta pulak...

b4 aku lupe, HTPK ni berlangsung pada tanggal 03 mac 2010 bertempat di Kompleks PKNS Bangi. nk tau mcm ne rupenye tshirt yg telah kami design n pakai pd hari kjadian?? hmm just look down there...n tag name utk urusetia..



promot la skey hasil usaha team ttk kan..hehehe. btw, maaf xdpt nk show ktorg pny banner, bunting n backdrop cz xde soft copy kat aku..hehe...macam2 acara diadakan pd hri tersebut. peserta adalah terdiri daripada pelajar2 dari SK. Kompleks KLIA dan SMK Kompleks KLIA. HTPK ni adelah bertujuan bg mendekatkan masyarakat setempat dengan program pendidikan khas.. berikut merupakan persiapan yg telah dilakukan oleh kami2 yg terlibat.


aktiviti pertama yg diadakan adalah dimulai dengan acara senam aerobik yg dikendalikan oleh kamaliah. .. this is the photo of that event..xtvt ni berlangsung dari jam 9.00 pg hingga 9.30 pg.


selepas habis acara senam aerobik, semua pelajar dibawa ke kawasan letak kereta berhadapan dengan komplek pkns untuk acara sukaneka pula. acara tersebut berlangsung sehingga jam 10.30 pg..


antara sukaneka yg diadakan adalah keretapi ping pong, belonku sayang dan berbagai lagi.. hepi jek aku tgk bdk2 ni maen sukaneka...lepas abis sukaneka, peserta dberi makan n minum pagi. masa 2 la kitorg amik kesempatan nk berposing dpn kamera..huhuhu


selain acara yang melibatkan peserta yg terdiri daripada pelajar-pelajar pendidikan khas bermasalah pembelajaran, plbgai pameran turut disediakn. antaranya adalah booth pendidikan khas dibawah seliaan cha, zai n company...aku pon turut dtugaskan utk menjaga booth pameran pendidikan khas.selain daripada booth pend.khas, ade gak pameran dari agensi2 laen spt National Autism Society Of Malaysia (NASOM), Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah Hulu Langat (JKM), Malaysian Federation Of Deaf (MFD), Kuala Lumpur Society Of Deaf (KLSD) dan Pusat Khidmat Prostar Daerah Sabak Bernam (PROSTAR). disamping 2 jugak ade jualan-jualan turut berlangsung disekitar lobi PKNS.

HTPK dismbung semula dengan acara pakaian beragam. aku adelah salah sorg dripada mengiring peserta dalam pakaian beragam. korg jgn slah aggap plak yg aku ni turut mmperagakan pakaian..ohhh nooo... aku just iring pelajar je. peserta dibawah seliaan aku adelah hensem boy mirip2 hero korea, abdul rahman nama dia..mmg hensen sey. dh la pkai pkaian ala2 tuxedo gitew... ni ade lah photo of that tyme...



actually, slepas acara pakaian beragam, ade program I-Talk dimana ia membincangkan mengenai haluan OKU yg telah dsampaiakn oleh En. Aqlam klo xsila aku daripada MFD kot. tp aku xde gambar2 mngenai I-Talk ni cz buzy ngan kije lain xsilap aku. selepas i-talk, pihak sekretariat program telah merancang acara bacaan al-fatihah.. bacaan alfatihah ini dibuat oleh pelajar2 sekolah yg terlibat. turut dijemput adalah seorg ustz yg merupakan student UKM klo xsilap aku mmbantu untuk memperbetulkan bacaan yang dibaca oleh para pelajar tersebut. pelajar di bahagikan kepada 3 kumpulan.


selepas tamat bacaan al-fatihah, kami turut mengundang Fitri U.N.I.C untuk mendendangkan [ dendang??] bberapa lagu nasyid bagi memeriahkan lagi majlis HTPK kami..


sesudah tamat bacaan al-fatihah n persembahan daripada Fitri, pelajar dibawa ke bilik cempaka untuk bersantap makan tengah hari... n skali lagi aku mengambil kesempatan utk berpose dpn kamera..huhuhuhu..



then, masa yg ditunggu2 pon tibe...majlis perasmian penutup yg dirasmikan sendiri oleh kontroler PKNS.sape nama dia, aku pon lupe..hehehehe. tp pada masa yg sama gak, wakil daripada dekan fakulti pendidikan, UKM, Dr. S pon turut serta even hari tersebut merupakan hari buzy bg fakulti.. penyelaras program pendidikan khas, f.pend, ukm, Dr.M pon turun gak program kitorg.




gimik perasmian diserahkan kepada silas sebagai pengantin lelaki dengan menyerahkan gunting kpd kontroler pkns...tp bab gimik perasmian aku xdpt nk hayati cz aku kene berada dbelakang pentas utk persediaan persembahan pertunjukan pkaian beragam sekali lg...

perasmian penutup dimeriahkan lagi dengan persembahan Amylea af3..yup yg nyayi lagu aku sindarela 2.. huhuhu..thumbs up utk sekretariat program lacz berjya menghidupkan aktivit2 program HTPK ..huhuhuhu..



berikut adelah saat-saat akhir kitorg kat HTPK 2010..lets full da camera's memory!!!





that's all for HTPK 2010... ape2 pon aku enjoy wat program ni ngn coursemate yg mcm2 ragam. tp with happy ending..yeah!!!!



p/s: moral of da story:
  • susah n penat nk handle program upenye!! [sigh!]
  • aku xsuke wat marketing!!!
  • besh pat blajar sesuatu yg baru...
  • team TTK yg sempoi!!! suke nau.......[bahasa melaka " nau" tp johor "noooooo"... diilhamkan oleh am..huhuhu]
  • keeseokan harinye, kene wat presentation utk subjek klinikal ngan dr.H yg xbagi "cuti"!! btw, its all going smootly!
  • last but not least, cintaku tertinggal di PKNS...[tetttttttttt!]

2 comments:

allahslave

wah..saya pun bangge dpt join progrm ni..thx senior2!!

adie nadiah

means ni junior ktorg ke?? hehehe.thnx cz support our program.. nnt korg pny program ajk2 la kitorg ni ek..thnx again..

Post a Comment