CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, November 10, 2009

HAMPIR KE HUJUNG...

stop jap dr wat nota utk last pper exam aku yg jtuh pd tarikh keramat jumaat ni @ 13 nov...dh 4 pper lepas termasuk yg baru lps tgh/hr td..bajet nk rehatkan minda pas exam tp aku mcm xkonfident jek nk jwb pper bm nnti...so, aku amik kputusan, stat dlu stdy...huaaaaaaa!!!!

citer sal kau ngadap pper pj suaian aku dh citer, sal pper dr.ruslin, pper kepelbgaian plak aku xleh nk ckp pape la...boleh 2 mmg leh buat tp xtau la ape aku nk mengomen sal kepelbagaian 2.. aku dh try wat yg terbaek n harap2 result yg bkal kua t pn terbaek jugak la..kepelbagaian 2 aku xleh nk high expectation sgt cz aku jwb pn mcm like2 jek...tp aku wat all out la..dh la byk benda yg kn cover..walaupon pd hakikatnye, kepelbagaian ni bg kredit kat program kitorg cz byk tekankan sal inklusif n kepelbgaian pelajar yg kbykkannye tergolong dalam kalangan pelajar2 yg kurang berupaya utk belajar...tp...hmmm ssh mau citer la...

3rd paper adelah pper kaunseling...pper 2 lg xleh blah aku jwb..mn xnye, nota pn yg ado jek..korg bygkan note yg aku catat dlm kelas cume berada dlm 3-4 muke surat buku latihan yg bdk2 skolah wat 2..yg ade garis2 tu...ape la..2 pn bknnye penuh full house muke surat 2 aku catat..tp conteng2 la, ade bunge2 chinta la bgai..nota yg diupload dlm SPIN (sistem pengurusan pengajaran & pembelajaran interaktif, ukm) pn yg ado je la..hnye 4 pwer point yg ade..2 pn 1 p.point 2 pn tah bape slaid je..spin ni tmpat lecturer wat pnp scr maya la gitu.leh upload nota, hntr asgnment @ task, forum la bgai, n pengumuman...dlu ms aku 1st year dlu kitorg guna learning care...tp ukm dh upgradekan sistem 2 jdik la SPIN smpai kepala msing2 pn dh terspin sejak taun 2...

berbalik pd citer sal exam kaunseling 2, aku dh xtau nk ckp ape..dr.R ckp yg msuk exam adelah ape yg dia ajar.tp mcm aku citer td la, yg dia aja 2 mcm ne nk ckp ek...mcm 2 la...huhuh..pas 2 skali kua soklan yg berada pada tahap mencabar KBKK gile dasat..aku kua awal utk exm nih..huhhuuh.nsib la..mane xnye siap kn jdik scriptwriter bagai dlm dewan exam 2...haihhhhh..

subjek yg paling mencabar ketahanan dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek *menyahut seruan falsafah pendidikan negara* xlain xbukan pper pngukuran & penilaian...still ingt lg sal subjek ni yg pnh aku postkan entri sal subjek ni b4 this...ala, yg gile meroyan kepala my pren n i 2, subjek ni la.....persediaan wat bgai nk rak...tdo lmbat tiap2 mlm, mggunakan sisa2 masa yg ade dok ngadap nota2 kokdiang *opppsss* yg diupload dlm spin 2 n wat latihan pengiraan tanpa rasa penat dan lelah gitu.. stdy grup smpai nk termuntah2 wat nih...adus gile r....

tp exam dia aku jwb agak puas ati la...cume ade bape part yg aku xbape nk sior ngn pper ni..ye r, pper ni sal wat item2 pngujian n penilaian..tp hkikatnye, soklan exam dia xmenepati langsung ngn kebolehpercayaan , kesahan yg dia ajau kat kitorang 2...bayangkan *kua awan kat atas pale korg...*masa yg dberikan adelah 2 jam setengah..*nmpak mcm lama* tp soklan dia adelah berbentuk objektif n esei pnjang k!! objektif 40 soklan dh tersedia n esei pnjang dia, mau mngucap aku jawab..3 soklan!! dh 2, sume wajib buat plak 2..kokdiang ni nk uji kepantasan aku jwb ke nk uji ape yg aku fhm ape yg dia ajau???? hishhhhhh

aku ingt lg, aku jwb 10 soklan objektif dlu pas 2 tibe2 teringat, n wat monolog dalaman nih ngan berkata "baek kau wat soklan esei dlu.."...so, aku pn ikot la kata hati aku ni ngn jwb 3 soklan esei pnjang yg xbape pnjang 2...dh la 2 dripada 3 soklan 2 adelah pengiraan n kena plak wat graf la bgai....soklan yg ke 3 tu dia nk perbezaan, tp ade a-e, dimana stiap bhgian tu kn bezakan antara 2 bnda..cth mcm utk soklan 3a-beza antara pnilaian formatif n sumatif...tp dr a-e k..aku wat all out utk esei 1-2, n yg ke 3 tu aku wat ape yg aku tau jek...skali, bile abis wat 3 soklan esei 2, tgk masa ade lagi setengah jam jek b4 masa tamat....aku ade lg 30 soklan objektif yg lom djawab k!!!

soklan objektif 2 aku wat ikut ape yg aku tau n tanda jek jwpan 1st sight aku..mmg xckup masa utk semak smula soklan2 objektif aku n xsmpat pon nk bace smula soklan2 yg ade...tp aku xtau nape aku puas ati jwb pper pengukuran ni...hehhehe

sal pper yg aku baru jek abis adelah pper ppk aku. ppk 2 ape??? ppk adelah shortform 4 pengkhususan pend khas...aku kan bakal cikgu pemulihan..kira pmulihan 2 aku pny pngkhususan aku ler...ppk adelah subjek paling xleh blah sem nih..nape?? cz byk laha dr stdy... ngn bertemakan "lawatan tautan mesra ataupun pembelajaran di luar bilik darjah gitu.." ye r..ppk ni byk laha je..1st wat lawatan yg "bermakna" sgt2 bile kitorg gi skolah kat salak tinggi.... pas 2 ade plak gi joint hari terbuka program pend.khas kat skolah kat bndar sunway....2 xtermasuk lg yg dok laha ngn dr.M n dr.R lg 2...

exm td pn xleh blah la...kn wat pper projek la bgai..aku ni mn la tau wat bnda2 2 sume...skali kn wat kertas keje mcm ne nk bukak program pemulihan kat skolah...markah yg dperuntukkan adelah 10 mrkah ye...diulangi 10 mrkah..pas 2 demand plak 2 kertas kerja 2 mstilah antara 3-5 muka surat ye...diulangi 3-5 muka surat....2 baru 1 soklan...mmg skit jantung aku jwb pper ni tgh hr td...adus.....soklan esei pendek jgn ckp la...drpd 30 mrkah tu, tah bape kerat jek yg kau leh dpat...hmmmmm hny tuhan jek yg tau...*tiba jak* sudah!!!! ingt next exm n lupekan yg lepas2 tu *mcm iklan varnish plak-eh ye ke?? lntak pi la*

pas abis exm tgh th td, ade plak miting utk subjek sem dpn iaitu subjek pngurusan & pntdbiran pend.khas (PPPK)...subjek ni ktorg kn amik sem dpn..tp npe plak kne ade miting2 nih??? cz kat subjek ni ktorg kn wat 1 program *klo byk pn leh, tp yg 1 ni pon xtau g mcm ne* yg melibtkn golongan pelajar pend. khas la..so, td jumpe wat miting utk wat pmilihan n pncalonan utk ahli mjlis ttinggi (MT)...

so, dpendekkan citer, kami dengan sepakatnye memilih cidiq sbg KP (ktua pngarah) bg program yg akn djalankan pd sem dpn dbntu oleh ahli2 yg lain....tibe plak aku tercampak kat timb pengarah tugas2 khas (TTK) yg dketuai oleh am...hmpeh tol..tp ape nk wat i terima jak...hrp2 aku leh bg komitmen la yek..huhuhuhu...sem dpn adelah sem paling sebok dlm hidup aku kot.. ye r ngn subjek PPPK ni, xtermasuk kajian klinikal yg katenye nk kn outing ke spital, ngn asas pnyelidikan pny subjek n termsuk dh kn hntr draf tesis ye...huh....2 xtermasuk lg klo jdik bdk2 ni nk amik bhsa isyarat lg 2....adus.....xpe2...demi segulung ijazah gitew!!!

so, tinggal last pper utk dihadapkan....hrap2 jumaat nnti bile seru nama pn.saadiah, dpt la jwb yek..walaupon ade org dh dok psiko cz diorg dh abis exam..namun akn ku tabahkan jua hati ini menempuh segala halangan & rintangan....weeeeeee

2 comments:

Shahrin

insya Allah kita berusaha tuhan akan membalasnya dgn kejayaan

adie nadiah

insyaallah..aminkan aje le...btw thnx..huhuhu

Post a Comment