CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, February 7, 2010

BRAILLE, JOM!!!

holla! [tibe buang tebiat!].. korg sume dh tau kan yg sem ni aku amik kursus penulisan braille.. skrg ni kira aku dan kengkawan aku yg sama klas braille ngn aku dh pon smpai tahap 2 dlm penulisan braille.. tahap 1 adelah sekadar mengenal huruf dr a-z, no dr 0-9. dan sekarang, tahap 2 plak adalah singkatan. singkatan yg mcm ne?? hruf2 mcm "sy, ny, & ng". maknanye kat sini adelah sy,ny,ng akn mnggunakan 1 kod braille shj. jd bile mnaip just guna singkatan je la. xde la nk emnaip hruf s & y utk sy..jd kita dh save 1 block huruf utk perkataan yg ade hruf sy.. mcm cth perkataan "Ngeri". kalo tahap 1, kita akan menaip sebijik2 huruf 2 iaitu " N.G.E.R.I". kalo tahap 2 plak kita akan menaip "singkatan NG.E.R.I".. owh..b4 msuk singkatan, tahap 2 jugak ade ajo ttg kependekan perkataan. yg mn melibatkan perkataan bervokal "a" sahaja. cth utk perkataan 2 suku kata KVKV [K is konsonan n V is vokal]. ingt, bervokal A shj.. cth: baja. kita leh buang hruf A dn hnya menaip huruf b.j shaja..so, intresting blajau benda baru ni kan..

meh aku kenaikan korang ngn mesin braille aku yg aku pnjam ngn fakulti selama 1 sem ni. aku ngn mokna [bukan nama sebenar!] telah mendapat keistimewaan dgn dpt mggunakan mesin braille yg agak baru...hehhe org lain sume dpt kai yg lama pny.tp function dia sama jek. cume baju braille [aik braille pn ade baju ke???? - actually sarung braille] kitorg kaler itam..yg laen sume kale ala2 kelabu asap gitu..hehehe.. sbnrnye, mesin braille ni xbyk beza ngn mesin taip yg org dlu2 pkai b4 ade pc, lptop dan sebagainye ni...cume beza dia, just hny ada bberapa button aje.


gmbr di atas menunjukkan bhgian braille dr sudut hadapan ye anak2.. kite akn nmpak ade [ikut dr kiri:] enter button, 3, 2, 1, space button, 4, 5, 6, dan backspace button. dan xlupe jugak ade liver kat atas 2. liver 2 mcm cursor la...


gmbar kedua plak menunjukkan gambau mesin braille dr sudut atas ye..kat area kiri dan kanan akana de besi yg ditugaskan utk mengunci kertas. bile nk msukkan kertas, kene la unlock dlu besi 2, then bile dh putar n msukkan kertas, b4 tekan punat2 braille, korg kene la lock dlu...


gambar ketiga diambil dari sudut kanan mesin braille ni ha. dsebelah kiri n kanan mesin braille akan ade bnda bulat mcm kat atas. keje dia adelah utk putar kertas bg msuk dlm mesin atau utk kuarkan kertas.

wey, aku lupe nk amik gmbo dr sudut blkang mesin braille!!! [sigh!!] sory la beb aku lupe benau!! xpe2.kat blkng 2 just ade tmpt utk adjust margin kertas je...hehehe. mesin braille korg dh kenai, so, next pelajaran adelah huruf2 braille. merujuk kepada buku "kod braille bahasa melayu"...kod braille terdiri drpd sel 6 titik. utk senang, 3 titik dsebelah kiri dan 3 titik disebelah kanan. dan dibaca dr atas kiri kebawah [titik 1, 2, 3 berada di sebelah kiri dari atas ke bawah] dan seterusnye dari atas kanan ke bawah [titik 4, 5, 6 berada disebelah kanan dari atas ke bwh]. korg fhm x??? hehhe.ssh nk bg tau..so, aku dh wat note aku sndiri utk mengingat huruf2 braille ni spt gmbo kat bwh.


cth utk baca huruf braille [dgn berpandukan nota aku wat sndiri kat ats ni] huruf "a" adalah bertanda titik 1, huruf "b" adalah bertanda titik 1 dan 2. klao huruf "l" plak adalah titik 1,2,3. dan huruf "y" adalah titik 1,3,4,5,6. fhm kan??? just baca titik dr kiri ke bwh dan kemudian kanan ke atas..xkan la aku nk terang dr a-z plak.. utk nombor plak.. ade simbol atau kod utk nombor. iaitu titik 3,4,5,6 [iaitu sama ngn huruf braille "v" terbalik]. manakala nombor 1,2,3,4,5,6,7,8,9,dan 0 adalah bersamaan dgn hruf a-j. syaratnye, kene ade kod nombor dlu sblum nombor tersebut. cth nak taip nombor 4 adalah dgn cara taip kod nombor iaitu ttik 3,4,5,6 diikuti dgn ttik 1,4,5 [bersamaan huruf braille "d"].. mcm 2 la serba cket asas mngenai braille.

this week, lectrr braille aku xdok. dia pi istanbul [fuyyooooo!!] ade keje tah kebenda dia kn join kat sana.. dsebabkan dia xdop minggu ni plus minggu dpn cuti CNY, dia meninggalkan kami dgn keje2 mnaip braille yg agak byk..mmg tiap2 minggu kitorg ade homework braille ni.so, dh biasa la ngn kj2 mcm ni.tp dsebabkn klas xde n mggu dpn pn stat cuti, keje yg dbagi byk la cket.. [dh byk, cikit plak 2...peliknye bahasa!!]


gmbau diatas menunjukkan latihan yg dberikan pada 02 feb 2010 iaitu klas terakhir sblum pn.N pergi meninggalkan kami utk ke istanbul...tp nsib bek stiap latihan yg dberikan just kene taip 1 page shaja...klo ikut lectrr sblum ni, 1 latihan kene taip 5 page ye!!! tp extra kat kitorg lagi cz b4 this, klas ni pn hnya utk penulisan braille tahap 1 shja..kitorg tahap 2 dh n keje pn agak releks sket la..[sket je...]

memandangkan minggu dpn dh cuti [brapa kali aku nk sebut yg minggu dpn dh cuti nih????] dan dsebabkan kemalasan utk membawa pulang mesin braille yg berbatu2 beratnye, aku dgn gigihnye, cube mnyiapkan latihan yg dberikan sblum balik cuti CNY. dkt 2,3 hari gak la aku wat braille ni akhirnye siap jugak homework yg dberikan... gmbau dibawah adalah hasil menaip aku. ni adelah latihan utk menaip singkatan sy,ny dan ng...kene la ulang2 bnda alah ni sampai 1 page.. [lega leh cuti ngn riang gembira cz latihan braille dh siap awal drpd jangkaan!]


owh ye. aku lupe nk gtau korg mcm ne nk menaip braille ni. kalo nk taip huruf "a" iaitu titik 1, kite kene la tekan titik 1..mcm ne plak nk taip cthnye huruf "t"? t adalah bertitik 3,4,5,6 kan?? so, korg kene la tekan button 3,4,5,dan 6 secara serentak. ye. serentak yek dan mcm 2 la selebihnye. mcmne plak nk padam kalo slh??? kan huruf2 braille ni adalah titik2 yg timbul kat kertas.so, korg leh gunakan kayu pemadam khas utk padam ttik 2 tp xde sape pn diantara kitorg yg beli kayu pemadam 2 cz leh je guna ape2 bnda utk ditenyeh kat titik yg korg slh td. pemadam semulajadi yg terdapat kat diri stiap org adalah dgn mggunakan kuku!! yup kuku korg 2...tenyeh je la kat kertas braille 2. tp aku guna bontot pen jek [opsss berbaur lucah plak]. hehhe

2 la skit sebanyak cite yg leh aku citerkan sal braille [skali lg gunakan bahasa yg xbape btul - skit sbyk!].. kat bwh ni ade cket fakta dan tanggapan sal braille ni..

  • kod2 braille telah digunakan pada masa dlu dan dgunakan sbg kod rahsia semasa perang dunia ke 2..fakta ni dberikan oleh lectrr aku iaitu pn.N. aku xtau la fakta ke x..tp dh lectrr yg bgtau..mstilah fakta kan...
  • mesin braille adalah berharga rm 2,000 ++ shingga rm 4,000++ bergantung kepada tukaran mata wang cz kene import ye..xdenye buatan malaysia benda alah ni..
  • mesin braille amat sensitif dgn habuk dan hentakan!! so, kene pndai jaga yek. cara terbaik bwk mesin braille adalah dgn cr memegang mesin braille di belakang...ini adalah nsihat drp cikgu kahar! [tp hakikatnye, xleh wat mcm 2 cz mesin braille ni berat sey!!! ade kat 2-3 kilo kot.aku xpenah timbang plak]
  • kertas braille hanya boleh didapati di persatuan org buta malaysia atau malaysian association for the blind @ M.A.B yg terdapat di brickfiels [tol ke aku eja nih?] dan terletak betul2 berhadapan dgn stesyen monorel.
  • ade org ingtkan bile taip guna mesin braille ni akn kua la huruf2 a-z mcm mesin taip 2 ha..tp kalo mcm 2, mcm ne la plak org buta nk bace yang oooii... dia akn kuar titik2 timbul la syg!!
  • kitorg kene mengangkut dan mengusung mesin braille ini setiap hari selasa pukul 3-6 ptg utk ke klas braille. [berat sey!!]
  • 1st tyme aku bwk mesin braille ke klas, masa 2 aku tgh tggu bas smbil bwk mesin braille, ade plak insan2 yg xtau berbisik sesama mereka " eh, bukan ke kite xleh bela binatang kat kolej???"...apakah!!! diorg ingtkan aku ni ngusung sangkar hamster ke ape! [ini adalah fakta dan aku dgr mnggunakan telinga aku yg msih berfungsi dgn baik!]
  • fakta kedua xleh blah penah aku dgr pas kejadian "bawak hamster" berlaku bile nk balik klas braille.kitorg ramai2 tunggu bas, dan stlah penat mngusung "hamster" msing2 ke bus stop, kami pn menyusun mesin braille beramai2 kat kaki lima bus stop. bile bas smpai, ade lak dak 1st year TESL ye, tegur aku dan tny "kenapa smua org bwk radio nih???" pas HAMSTER, RADIO la plak!! ini adalah FAKTA!!
mmg best blajar bnda yg baru mcm ni...kpd sape2 yg xtau..at least korg tau la dr blog aku ni ek. len kali, klo xtau ape bnda yg kami2 bakal warga pendidik istimewa ni bwk, jgn men terjah je. hamster la. radio la bgai..malu bertanya, korg gak yg segan nnti..hahhaha..

6 comments:

FAizal@DeboT

uuu.. pasnie klu puan nk amik pengajar tutorial braille leh lah suh kau.. huhu

adie nadiah

huhuhu..leh je..tp twaran dia kene baik la bro..hahha

Anonymous

061190nak/akan121289tp061190xtaw121289/atakdgn061190......boleh terjemah kan tak????

adie nadiah

anonymous: tak faham ape yg cuba disampaikan~

Anonymous

yg d tulis hanya gurauan. Brp cpat cik bc brl 1muka? Kalo ade bhs lain dlm brl bi nk wuat cam mn?

NAZ.......

boleh ajar saya mengenai tulisan braille ni???
bukan untuk exam tp lebih kepada keperluan sendiri...

Post a Comment