CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, February 3, 2010

SELAMAT BERBLOGGING...

entry kali ni ditujukan khas kepada kengkwn aku [kwn ke?? hik3]..of coz la kwn, shbt n member aku la kan.. diorg ni actually baru nk berjinak2 dgn dunia blogging..even aku pn actually baru setahun dua umor jagung gitu...hehehehe.. sape 2 yg baru nk bertatih ngn blogging??? ade 2 org mmber aku...1st is fizhan.. sape 2 fizhan?? hmm sshnye nk gtau sape.. cz klo aku gtau wajib aku kene sembur ngn geng2 ecing kat klas 2.. ape2 pn aku redah je la..fizhan is the person yg slalu aku taip2 nama dia kat dlm byk entry kat blog aku ni... [fuhhh, kan senang gtau mcm ni jak..]

1st blog: AKU & HIJAU by fizhan [klik gmbr di bwh utk ke blog fizhan]



even blog ni baru ade 1 entry...pape pon keep it up..jgn bg blog ni bersawang cukup la ye cik abg ijau... utk membangga diri, actually aku yg tukar layout dia 2... klo x, b4 this, ijau plain je...sekeping je ye..hehhe.

ok. next newbies blog...sapekah empunya blog???

2nd blog: halfbloodprince by fendi the perasan boy!! [klik gmbr di bwh utk ke blog fendi]

cite psl mamat fendi ni plak...actually dia menuntut ilmu blogging dr mmber dia n merangkap member aku si faizal_debot 2 ha... aku xnk cite pnjg sal mmat ni cz dia penuh ngn keecingan..tgk nama blog dia aje dh tau.. hahaha..sory fendi...gurau2 je..

b4 tht, spt entry aku sblum ni, dlm berita harian online jugak, aku bace artikel sal melibatkan blogger2.. this is da artikel taken from berita harian online, 03rd february 2010:

Kebebasan blog disalah guna boleh cetus huru-hara

Oleh Imlan Adabi

SEKALI lagi isu blog mendapat perhatian ramai. Seorang belia 29 tahun ditahan di Kelantan selepas tulisan dalam blognya menghina Almarhum Sultan Johor, Sultan Iskandar dan kerajaan negeri. Selepas dua hari menyembunyikan diri, penulis blog Adukataruna, akhirnya ditahan polis di sekitar Kota Bharu, sebelum dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Muar. Dia disiasat mengikut Seksyen 233(3) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Jika sabit kesalahan, penulis terbabit boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya, selain dikenakan denda tambahan RM1,000 setiap hari dalam tempoh kesalahan.

Selain itu, IPD Kluang menerima 23 laporan yang dibuat orang awam serta ahli politik berhubung kenyataan penulis blog berkenaan; IPD Batu Pahat (empat); Johor Bahru Selatan (tiga) dan satu di IPD Seri Alam.

Penulis blog terbabit menerima lebih 1,000 komen susulan kenyataan itu, dengan sebahagian besarnya menyatakan rasa tidak puas hati dan ada yang mengugut untuk membunuhnya. Adukataruna dipercayai penulis blog keempat ditahan polis kerana menyiarkan kenyataan yang berunsur penghinaan atau hasutan.

Pada 0gos 2008, penulis blog Penarik Beca, Abu Bakar Mohd Rashid, ditahan kerana meletakkan gambar anjing pada logo Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam blognya yang disifatkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan sebagai satu penghinaan kepada pasukan itu dan cubaan menghasut orang ramai supaya membenci polis.

Penulis dan pengendali blog Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin, 58, pula ditahan mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada September 2008 kerana didapati boleh mengganggu dan mengancam keselamatan serta ketenteraman awam, tetapi dibebaskan dua bulan selepas itu kerana penahanannya diisytiharkan tidak sah.

Raja Petra juga menghadapi tuduhan memfitnah tokoh negara, Bagaimanapun, penulis blog itu kini dikatakan melarikan diri ke London.

Seorang lagi penulis blog Kickdefella, Syed Azidi Syed Abdul Aziz, 38, ditahan mengikut Akta Hasutan pada September 2008 kerana membuat cadangan di laman blognya supaya bendera Malaysia dikibarkan secara terbalik ketika menyambut ulang tahun kemerdekaan negara.

Semua mereka yang dikaitkan di atas tidak mempunyai latar belakang kewartawanan. Mereka menjadikan blog sebagai senjata untuk menulis apa saja, termasuk menghina dan mencerca peribadi orang lain, termasuk insan yang sudah meninggal dunia.

Ada juga yang sanggup menulis blog dengan alasan 'untuk mengirimkan seseorang ke neraka'.

Semuanya menggambarkan betapa mudahnya hukuman dan hujahan yang dibuat oleh seseorang penulis tanpa pertimbangan undang-undang, moral, etika kewartawanan dan perasaan kemanusiaan.

Lebih fatal lagi, mereka menjadikan blog sebagai medan meluahkan perasaan, sekali gus sebagai pendakwa dan hakim yang memutuskan kesalahan orang lain. Keadaan ini menggambarkan betapa blog yang dianggap antara media baru paling laris di seluruh dunia, masih muda kualiti kewartawanannya.

Hari ini, sesiapa saja boleh menulis blog dan mencatat apa saja yang dirasakan tidak secocok dengan jiwa mereka. Anak Menteri Besar Kelantan juga menulis blog dan mempertikaikan pihak yang menegur keluarganya. Ada juga penulis blog berasakan mereka kebal undang-undang dan mampu bertindak di luar batasan kemanusiaan.

Mengikut laporan, 500 blog baru wujud di sebalik Tembok Besar China setiap sejam dan 35 blog menjenguk pembaca di kawasan Alaska, tanpa menghiraukan keadaan cuaca serta politik setempat.

Kebebasan blog ada waktunya sudah menjadi perayaan sejagat yang perlu dirai. Bagaimanapun apa gunanya sesuatu pesta seandainya mencetuskan natijah kurang baik kepada masyarakat.

Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 adalah satu peruntukan undang-undang siber dan dibentuk sebagai satu rangka kerja bagi campur tangan kerajaan dalam memantau industri komunikasi dan multimedia.

Akta ini boleh menghukum sebarang bentuk penulisan yang bertentangan dengan keadaan setempat.

Bagaimanapun, ada peguam menyatakan tiada peruntukan di dalam akta ini yang membenarkan penapisan internet.

Di bawah Rang Jaminan MSC Malaysia (MSC Malaysia Bill of Guarantees), kerajaan berikrar tidak akan menapis internet. Halangan ini sering disalahgunakan untuk menulis apa saja menerusi internet, termasuk mencuri dan mencedok tulisan orang lain ke dalam portal berita tertentu.

Artikel saya di ruangan ini pada 7 September 2009 bertajuk 'Bahasa Inggeris untuk dua ketul ayam, kentang goreng' diambil tanpa izin oleh The Malaysian Insider. Tulisan tersebut mendapat reaksi 28 penjenguk yang majoritinya menghentam dan menghukum saya sebagai fanatik bahasa. Saya tidak diberikan peluang untuk membela diri.

Tulisan lain dalam kolum ini juga diambil oleh beberapa blogger dan disebarluaskan tanpa izin. Tindakan ini menjadi bukti betapa blog dan internet semakin durjana di tangan mereka yang kurang arif undang-undang.

Semuanya membuktikan blog dan internet masih remaja di sebuah negara membangun seperti Malaysia. Apakah keremajaan ini menjadi lesen untuk buat apa saja tanpa memikirkan kesannya?

kesimpulannye, malaysia ni mmg la mengamalkan hak rakyat utk bersuara, tapi kene pndai2 la nk bersuara 2..jgn la slh gunakan hak yg dberi kat kite yek..ingat 2 pesan aku.. jgn ade antara kawan2 aku yg kene saman n masuk jel dsebabkan oleh korg pny entry kat blog...umpama terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata, buruk padahnya...

so, selamat berblogging ye korg berdua [fizhan n fendi - mcm kembau plak nama ey]..n jgn lupe blnje aku makan n minum ke cz aku promot blog korg kat blog aku ni ha...huhuhu





0 comments:

Post a Comment