CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, October 22, 2009

OUTING WITH MY FAMILY - PAPADOM...

balik cuti sebentar ms study week hr 2, aku mnfaatkan masa yang ade utk family aku...aku pn xtau nape aku rindu benau ngn family aku exspecially kat mak n abah...ngn adam, jgn ckp la... aku balik umah pd jumaat malam 16 okt.09 pas abis klas gnti pengukuran..sptutnye aku balik pd keesokkan hrinye, tp dsebabkan oleh kak jah (classmate aku) ajak teman dia balik mlaka cz dia xbrani drive kreta mlm2 dr ukm ke mlaka. dh jimat wit tiket aku...nsib baek aku blom beli tket nk balik mlaka g....bkn aku sorg jek yg balik, tp angah pn balik jugak....dia btolak dr tmpt dia ptg 2, tp smpai mlaka hmpir sama ngn aku smpai mlaka yg btolak kol 10 mlm...mcm ne 2?? cz kereta yg dia bwk 2 *kereta pnjam....* xleh bwk laju...only 80km/h...bygkan dia btolak ptg, n aku yg btolak pas abis klas mlm aku, tp smpai mlaka pd waktu yg hmpir sma...klakau la kau, ngah....

kak jah tumpangkan aku smpai air molek je.cz umah dia kat sane...mak n abah amik angah kat umbai dlu, then trus amik aku kat air molek...akhirnye smpai jgk aku kat umah....bile balik umah, wjibla ade cite2 yg di-share ngn fmily...angah gtau yg citer papadom best gile..so, msing2 plan nk pi tgk wyg pd mlm esok (sbtu)...adam plak, xbape nk heran ngn citer papadom 2, ye la dak baru 5 taun, tp dia excited nk ajak sume org pi maen bowling. mcm ne citer dia nk maen bowling 2 timbul??? cz dia dgr aku citer sal aku men bowling sbg bdk mslh pnglihatan... dia sibuk2 nk men bowling plak....

hr sabtu, kitorg sume cr barang2 utk mskan yg dh lama mak xmasak...NASI DAGANG!!! mak mmg pakar wat nasi dagang...aku rasa last dia msk nasi dgang ms aku kecik2 dlu...ms 2 klo xsilap aku ms kitorg dduk kat kuching..kat sana sng dpt beras nsi dagang 2...bile dh dok mlaka, dh ssh nk jumpa...beras nasi dagang yg ni pon kirim kat cousin aku yg keje sbg polis kat gua musang...dia balik raya hr 2 bwk skali...so, ape lg..suh r mak masak nasi dagang...besh wooooo!! dh lama xmakang!!

bukan hny nsi dgang je yg special pd hr 2, tp planning kitorg nk pi tgk papadom pn jadik gak!! mak n abah pn ikot!! ktorg pi tgk wyg kat GSC Dataran Pahlawan. tiket kol 9.45 mlm..mlm 2 yg ado adelah mak, abah, angah, aku, nana n adam....dak adik menangis xdpt ikot cz dia kn "kuarantin dlm rumah"....bukan sbb dia djangkiti H1N1, tp sbg denda ats kesalahan yg dia lakukan kat umah 2...dasat beb fmily aku....



serba sedikit sal citer ni:


Judul Filem: Filem Papadom
Tagline: Sebuah kisah mengenai seorang bapa, seorang anak dan Papadom.
Genre: Drama / Komedi

Pengarah: Afdlin ShaukiPenerbit: Tayangan Unggul Sdn. Bhd.
Kos penerbitan: RM1.44 juta

Pelakon:

Afdlin Shauki (Saadom)

Noorkhiriah (Munira)

Liyana Jasmay (Miasara)

Vanidah Imran (Profesor Balqis)

Farid Kamil (Hisham)

Scha (Shasha)

Chelsia Ng (Yvonne)

Que Haidar (Mat)

Harun Salim Bachik (Hussin)

Pete Teo (Alan)

Adham Malek (Ali)

Tarikh tayangan: 8 Oktober 2009


sinopsis:

Filem Papadom mengisahkan seorang ayah yang bernama Saadom, yang dahulunya merupakan seorang Penjual Nasi Kandar yang enak. Papadom yang dibuat oleh Encik Saadom sangat sedap dan akhirnya berjaya dipasarkan hingga ke luar negara. Sejak itu keluarga Saadom hidup mewah. Dahulunya Saadom merupakan seorang suami dan seorang ayah yang sangat sibuk. Selepas kematian isteri beliau, Saadom mula berubah sikap. Setiap jam yang ada dalam sehari, dihabiskan Saadom untuk menemani anaknya, tidak kira semasa anaknya di sekolah, atau menghadiri parti di rumah rakan, atau semasa perkhemahan pengakap atau semasa latihan silat. Pendek kata, dari seorang ayah yang terlalu sibuk dengan kerjayanya, Saadom berubah menjadi seorang ayah yang terlalu mengambil berat dan mengongkong anaknya.Namun pengorbanan itu berbaloi apabila anak tunggal Saadom itu, iaitu Miasara berjaya mendapat 20A dalam SPM. Maisara melanjutkan pengajian di UiTM Shah Alam dalam bidang Seni Perfileman. Pada masa yang sama Miasara meminta ayahnya, iaitu Saadom supaya berjanji untuk tidak mengongkongnya lagi. Namun, Saadom mempunyai cara lain untuk melindungi dan menjaga anaknya. Saadom memohon jawatan sebagai tukang kebun kampus, dan pada masa yang sama dapat berkenalan dengan Profesor Balqis. Hubungan darah antara Saadom dengan Miasara langsung tidak diketahui oleh sesiapa.Filem Papadom bukanlah skrip yang mudah. Dilonjakkan lagi dengan ugutan Shasha yang mahu memerangkap Saadom dan Miasara, kerana dengki Shasha terhadap Miasara, menjadi kemuncak dalam filem ini. Namun, adakah Shasha berjaya memerangkap kedua-duanya? Di panggung, akan terlontar segala jawapan dan kesudahan.


ulasan aku pasal citer ni...citer ni mmg best...klakau giler...trutama skali bile watak mun muncul.. mmg dok gelak je la..tp bg aku ade ckit ketidakmasukakalan...1st, mia 2 dpt 20A..mmg xdnafikan yg student skrg mmg leh dpt 20A, tp yg xbape best 2, bile dia just leh dpt msuk IPTA tersebut jek...xkn la best student mcm dia cume leh dpt twrn kat IPTA 2 n course yg dia dpt 2..mcm xleh blah je...n 2nd, kwn dia 2 nama ey Yvvonne 2...dia kan non bumi, tp mcm ne leh tercampak kat IPTA yg sama ngn Mia 2??? sptutnye pngrah kn allert cket la psl 2..yg laen2 bout this story, mmg xde tndingannye...aku ra abg afdlin shauki kite ni bakal menggantikan arwah yasmin ahmad *alfatihah*...sume citer2 dia mmg menerapkan slogan PM kite iaitu 1Malaysia.... gud job bro!!!

bbalik pd citer td, klo korg nk tau, aku n fmily aku dok antara barisan kehadapan skali...3 n 4 seat dripada skrin...mak n abh aku dok seat lain...hehe..xnk kaco daun..n aku, nana, angah n adam dok seat barisan 3 tu...aku ingtkan ktorg la pling dpn, upenye ade lg org yg dok dpn drpd seat kitorg 2...mmg full house la org pi tgk citer 2..mmg dpt smbutan hngat la papadom ni!! mcm angah, kira ni kali ke 2 dia tgk cite nih...kua pnggung dlm kol 11 lbih....adam plak, mengamuk nk pi maen bowling!!! klakau sey mamat 2...mcm2 alasan kitorg bagi..mak ckp org yg bkk bowling 2 dh tido la bgai..tp ade ke dia suh mak aku pi kejutkan org yg jg bowling 2....ape daaaa... pas 2, klo korg nk tau, smpai umah jek adam trus tdo...pas 2 yg xleh tahan..dia mengigau sbut "bowling2!!". kecian plak ngn adik aku sorg ni...smpai mengigau2 dia nk maen bowling...nnti la ek adam...next sem, tey dpt wit PT, kite maen bowling k..ajk abg _ija_ skali k...

best...1st tyme spent time ngn fmily g tgk wyg mcm ni....kpd yg xdpt ikot, mcm adik aku yg kn "kuarantin" n k.lang yg ade kat sabak bernam 2, next tyme kt spent tyme together-gether k.. men bowling ngn adam ke k..hehhehe

0 comments:

Post a Comment